Talouskriisi: Tämä kaava tuhosi Wall Streetin

Julkaistu: , Päivitetty:

Finanssikriisi levisi nopeasti Yhdysvalloista muualle maailmaan. Kriisin iskettyä paljastui, millaiseen ansaan Wall Street oli itsensä houkutellut, kerrotaan talouskriisisarjassa tänään.


Finanssikriisin nopea leviäminen oli osittain seurausta kahdesta tekijästä, jotka muuten ovat viime vuosina lisänneet kasvua ja tuottavuutta maailmantaloudessa.

Globalisaation ansiosta suurimmat rahoitusalan yritykset ja sijoittajat toimivat kaikkialla maailmassa, ja raha liikkuu tuottoa etsiessään maiden rajoista piittaamatta. Internet sekä tietokoneiden ja ohjelmistojen jatkuva tehostuminen ovat puolestaan nopeuttaneet arvopaperimarkkinoiden toimintaa entisestään.

Tietotekniikan kehitys on astunut samaa tahtia johdannaisten kehityksen kanssa. Tietokonemallit ovat mahdollistaneet yhä monimutkaisempien johdannaistuotteiden kehittelyn.

Suuri osa sijoitustuotteiden kaupasta – kuten osake- ja osakejohdannaiskaupasta – on ollut tietokoneiden käymää vähintään parinkymmenen vuoden ajan. Tämä tarkoittaa, että sijoittajien ja niiden puolesta toimivien välittäjien tietokoneet hoitavat kaupat automaattisesti ilman ihmisten väliintuloa. Ihmisiä on tarvittu vain, kun tietokoneet on ohjelmoitu tekemään kauppoja halutuilla hintatasoilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Australialainen analyysiyhtiö FN Arena arvioi, että "supernopeita tietokoneita ja nokkelia tietokoneohjelmia käyttävä pikakaupankäynti (high-frequency trading) vastasi Yhdysvalloissa 2009 noin 70 prosentista osakekauppaa".

Supernörtit putosivat
omaan kuoppansa


Suuret investointipankit ja sijoittajat ovat palkanneet matemaatikkoja ja fyysikkoja kirjoittamaan algoritmeja, eli menetelmiä ja malleja, joiden ohjaamina tietokoneohjelmat toimivat. Heitä kutsutaan yleensä englanninkielisellä termillä quantitive analysts (kvantitatiiviset analyytikot), joka usein lyhennetään muotoon "quants".

Finanssinörttejä kuvattiin innokkaissa talouslehdissä maailman fiksuimmiksi ihmisiksi – vihkiytymättömien tuntui olevan mahdotonta ymmärtää heidän työtään tai aikaansaannoksiaan.

Finanssikriisin puhjettua tosin alettiin kysyä, ymmärsivätkö he itsekään, mitä olivat tekemässä.

Yhdysvaltalainen käsikirjoittaja ja kirjailija Richard Dooling ihmetteli näiden nörttien toimia kirjoituksessaan The New York Timesissa:

– Jotenkin nuo nerokkaat quantsit – parhaat ja terävimmät nörtit, jotka Wall Street oli palkannut – syöttivät supertietokoneisiinsa tuhannen miljardin dollarin edestä subprime-asuntolainoja, lisäsivät joukkoon johdannaisia, sekoittivat keitosta tietokonealgoritmeilla, ja katso – he loivat 62 000 miljardin dollarin edestä kuvitteellista varallisuutta.

– Finanssikriisin levitessä (tietokoneviruksen tavoin) maapallon hermojärjestelmää (internet) pitkin meidän on syytä kysyä, olemmeko  kolossaallisesti pystyneet vetämään itseämme nenästä tietokoneiden avulla. Loppujen lopuksi Wall Streetin jumalat rakastivat johdannaisia, koska ne olivat kokonaan ihmisten toteuttaman sääntelyn tuolla puolen. Ja kuka sitä kaikkea valvoi? Koneet.

Wall Streetin neropatit putosivat lopulta varsin yksinkertaiseen kuoppaan: koko finanssimaailma päätyi käyttämään aivan liian samanlaisia malleja laskiessaan erilaisten johdannaisten riskejä.

David Li ratkaisi
pankkien riskipulman


Asuntolainoista johdannaisia paketoineilla investointipankeilla oli aluksi piinallinen ongelma. Niillä ei ollut mutkatonta keinoa arvioida todennäköisyyttä eli riskiä, jolla eri lainojen ottajat jättäisivät velkamaksunsa hoitamatta.

Investointipankkien pulma ratkesi, kun yhdysvaltalaisella JP Morgan Chasella työskennellyt kiinalaissyntyinen vakuutusmatemaatikko David Li maaliskuussa 2000 julkisti tutkimuksen aiheesta.

Li oli kehittänyt kaavan kuvaamaan todennäköisyyttä, jolla kaksi eri lainanottajaa ajautuisi maksukyvyttömäksi samaan aikaan. Kaava näytti ratkaisevan yksinkertaisella tavalla rahoitusyritysten ikuisen riskienhallintaongelman, ja se levisi nopeasti melkein kaikkien pankkien, sijoitusyhtiöiden ja luottoluokitusyhtiöiden käyttöön.

– Cdo- ja cds-markkinoilla oli jo valmiiksi hyvä veto, mutta nyt ne tulivat hulluiksi, kirjoittaa John Lanchester kirjassaan Whoops!.

Riskejä kuvaavissa kaavoissa otetaan tavallisesti huomioon menneet tapahtumat: miten usein vastaavantyyppiset luotot ovat aiemmin jääneet maksamatta.

David Li ei kuitenkaan jäänyt odottelemaan historiatietoa uudenlaisten sijoitustuotteiden maksukyvyttömyystilanteista. Sen sijaan hän käytti yksittäisten luottojen maksukyvyttömyyden mittarina luottohäiriön varalle otetun cds-arvopaperin markkinahintaa.

Yksinkertaistettuna (!?): jos pankki haluaa rakentaa cdo-arvopaperin yritys A:n ja yritys B:n velkakirjojen pohjalta, Lin malli ennustaa A:n ja B:n velkakirjojen pohjalta synnytettyjen cds-johdannaisten avulla, miten todennäköisesti A ja B joutuvat maksukyvyttömäksi samaan aikaan.

Lin kaavassa oletetaan, että cds-markkinat osaavat arvioida eli hinnoitella oikein maksukyvyttömyyden riskin. Investointipankkien riemuksi Li näytti keksineen kaavan, jolla saattoi arvioida mille tahansa velkanipulle yhden luvun kuvaamaan koko nipun sisältämää riskiä.

Kaavan avulla niin sijoittajat kuin luottoluokittajatkin vapautuivat rasitteesta, että niiden pitäisi itse osata arvioida velkanippujen riskiä tutkimalla erikseen jokaisen nippuun kuuluvan yksittäisen luoton riskin.

– Tämän tuloksena melkein mitä tahansa – yrityslainoja, pankkilainoja, asuntolainavakuudellisia arvopapereita, mitä vain halusi – saattoi nyt paketoida yhdeksi arvopaperiksi, jonka luottoluokitus oli paras mahdollinen, Felix Salmon kirjoitti Wired-lehdessä.

Lin kaava suolsi
suotuisia riskiarvioita


David Lin kaava tuotti parhaan luottokelpoisuuden melkein millaiselle sijoituksille vain: esimerkiksi cdo:ta koottaessa vähiten huonon luokituksen (esimerkiksi yhden A:n) saaneet lainat koottiin omaan ryhmäänsä – ja tuo yhdistäminen tuotti kolmen A:n arvopaperin. Tämä johtui siitä, että todennäköisyys eri lainanottajien samanaikaiselle maksukyvyttömyydelle oli kaavan mukaan olemattoman alhainen.

Loppujen lopuksi investointipankit alkoivat rakennella sellaisiakin cdo:ita, joiden pohjana käytettiin aiemmin rakennettujen cdo:iden huonoimpia luottoluokituksia saaneita siivuja.

– Näin syntyneet instrumentit tunnettiin nimellä cdo-squared (cdo potenssiin kaksi), jotka olivat tuossa vaiheessa niin kaukana alkuperäisistä lainoista, että kenelläkään ei enää ollut hajuakaan siitä, mitä ne sisälsivät. Mutta se ei haitannut. Lin kaava ratkaisi kaiken, Felix Salmon kirjoitti.

Lin kaavaa käytettiin laskemaan hinta yhteensä satojen miljardien dollareiden arvoisille cdo-paketille.

Kaava sisälsi kuitenkin mustan aukon.

Markkinoilla oli ollut cds-vakuutuksia esimerkiksi asuntolainojen maksukyvyttömyyttä vastaan vasta alle kymmenen vuotta. Asuntokuplan seurauksena asuntojen hinnat olivat nousseet koko tuon kymmenen vuotta, eivätkä ihmiset olleet lyöneet laimin asuntolainojensa korkojen ja lyhennysten maksua.

Lin kaava tuotti yltiöpäisen alhaisia riskilukuja, mutta kukaan ei huomannut tai halunnut huomata sitä. Kaavan ansiosta investointipankit olivat kehittäneet johdannaisautomaatin, joka tuotti niille kymmenien miljardien dollareiden tuotot.

John Lanchesterin mukaan finanssinörtit saivat Lin mallista ja riskilaskelmista tuloksen, jonka mukaan kahdenkymmenen prosentin lasku asuntojen hinnoissa oli niin epätodennäköinen, että se tapahtuisi vain kerran useiden miljardien vuosien aikana.

Tietokonemallien ulkopuolisessa todellisuudessa tuosta epätodennäköisestä tapahtumasta tulikin sitten täyttä totta.

LTCM kuin enne
tulevasta


David Lin kaava tai rahoitusneropattien historiakäsitys eivät lopulta ulottuneet edes 1990-luvun loppuun. Silloin kaatunut iso ja paljon markkinariskiä ottanut Long Term Capital Management -rahasto LTCM oli käyttänyt monimutkaisia matemaattisia malleja löytääkseen markkinoilta yhä uusia tuottomahdollisuuksia.

LTCM oli investoinut valtavasti korkojohdannaisiin ja Venäjän markkinoille. Sitten Venäjä ei enää suoriutunut velkamaksuistaan, ja maailman rahamarkkinoilla koettiin pienimuotoinen kaaos, kun LTCM tyhjensi valtavaa sijoitussalkkuaan pystyäkseen vastaamaan omista veloistaan.

LTCM oli niin paljon velkaa pankeille ja muille rahoitusalan yrityksille, että New Yorkin osavaltion keskuspankki kokosi joukon yrityksiä ostamaan vipurahaston ja vastaamaan sen veloista.

Pääomamarkkinat meinasivat jäätyä, ja liittovaltion keskuspankki kevensi rahapolitiikkaa saadakseen markkinat jälleen toimimaan.

Viranomaisten järjestelemä kuvio näytti onnistuneen hienosti: markkinavoimat huokaisivat helpotuksesta, ja entinen meno pääsi pian jatkumaan.

Yhdysvaltalaisen George Mason -yliopiston taloustieteen professori Tyler Cowen arvioi kuitenkin, että valtion väliintulo ei ollutkaan viisas ratkaisu.

– Lainanantajat pitivät Long-Term Capitalin pelastamista ennakkotapauksena ja alkoivat uskoa, että keskuspankki korvaisi niiden lainat huonossa kunnossa oleville rahoitusalan yrityksille – ainakin niin kauan kuin nuo yritykset uhkaisivat maailmanlaajuisia luottomarkkinoita. Tämän turvallisuudentunteen ansiosta kehnoin perustein myönnettyjen luottojen jako kukoisti, Cowen kirjoitti The New York Timesissa.

LTCM-pelastusoperaation jälkeen markkinoilla alettiin puhua käsitteestä "Greenspan put". Tällä tarkoitettiin oletusta, että Fed ja pääjohtaja Alan Greenspan tulevat aina estämään suuremmat myllerrykset markkinoilla alentamalla korkotasoa.

-> Kenen olisi pitänyt huomata, että luotonanto ja johdannaiset riistäytyivät käsistä? (julkaistaan maanantaina 19.9.)

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elon Musk itki ja nauroi sekavassa lehtihaastattelussa: Firma huolissaan lääkkeiden käytöstä – Teslan osakkeet lähtivät syöksyyn

  2. 2

   Tällaisia tuntipalkkoja eri ammateissa tienataan – katso lista

  3. 3

   ”Minulla ei ole varaa tukea suomalaista työtä, siksi tilaan ulkomailta”

  4. 4

   Air France valitsi kanadalaisen toimitusjohtajan – liitot uhkaavat lakoilla

  5. 5

   Luksushotelli St. Georgen rakentamisesta riita – rakennusyhtiö aloittaa välimiesmenettelyn

  6. 6

   Oriola saa 9 miljoonan euron korvauksen varastojärjestelmän ongelmista

  7. 7

   Yhdysvallat uhkaa Turkkia lisäpakotteilla

  8. 8

   Syrjäseudulle etsittiin lääkäriä: ainoan hakemuksen pyyntö yllätti – ”Palkkatoive 12 500 euroa, perjantait vapaaksi”

  9. 9

   Kauppiaan tuska: Vaatteet ostetaan ulkomaisista verkkokaupoista – ”Kivijalkaliikkeitä kaatuu”

  10. 10

   Pullonkerääjä joutuu maksamaan veroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällaisia tuntipalkkoja eri ammateissa tienataan – katso lista

  2. 2

   Kauppiaan tuska: Vaatteet ostetaan ulkomaisista verkkokaupoista – ”Kivijalkaliikkeitä kaatuu”

  3. 3

   ”Minulla ei ole varaa tukea suomalaista työtä, siksi tilaan ulkomailta”

  4. 4

   Jaakko, 36, lupasi kuukauden palkan sille, joka löytää hänelle töitä

  5. 5

   Luksushotelli St. Georgen rakentamisesta riita – rakennusyhtiö aloittaa välimiesmenettelyn

  6. 6

   Oriola saa 9 miljoonan euron korvauksen varastojärjestelmän ongelmista

  7. 7

   Yhdysvallat uhkaa Turkkia lisäpakotteilla

  8. 8

   Syrjäseudulle etsittiin lääkäriä: ainoan hakemuksen pyyntö yllätti – ”Palkkatoive 12 500 euroa, perjantait vapaaksi”

  9. 9

   Air France valitsi kanadalaisen toimitusjohtajan – liitot uhkaavat lakoilla

  10. 10

   Rovion tulos ja liikevaihto putosivat, peliliiketoiminta kasvoi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ampiaiset, muurahaiset ja kuoriaiset piinaavat nyt tavallista enemmän – lämpö ajaa torakoitakin koteihin

  2. 2

   Ilmalämpöpumppu tärveli Jarmon lattian – ”Energiansäästö varmaan jo suli”

  3. 3

   Tällaisia tuntipalkkoja eri ammateissa tienataan – katso lista

  4. 4

   Syöpään kuoleva saa Roundupin valmistajalta satojen miljoonien korvaukset

  5. 5

   Mies tienasi romumetallilla 120 000 euroa pimeästi – joutuu tekemään 6 viikkoa palkatonta työtä

  6. 6

   Jaakko, 36, lupasi kuukauden palkan sille, joka löytää hänelle töitä

  7. 7

   Aktiivimallin leikkuri iski – näin moni työtön aktivoitui

  8. 8

   Suomalais-englantilainen Jody: ”En kelpaa Suomen työmarkkinoille juuri mihinkään”

  9. 9

   Poikkeuksellinen tilanne työmarkkinoilla – perinteinen kesäilmiö katosi

  10. 10

   Turkin valuuttakriisi voi syöstä maan pahan kierteeseen – asiantuntija kertoo, miten liiran romahdus voi vaikuttaa Suomeen

  11. Näytä lisää