Näin makeisvero rokottaa sinun herkkujasi

Hallitus päätti eilen makeisveron korotuksesta – jo toisen kerran lyhyen ajan sisällä. Katso miten sinut herkkujasi verotetaan ja ylläty. Jopa veden verotus kiristyy entisestään.

15.9.2011 11:55 | Päivitetty 15.9.2011 11:52

Ei tullut laajaa sokeriveroa, vaan nykyisten verojen kiristys. Valtionvarainministeriön esitys uudeksi makeisveroksi tyrmistytti elintarviketeollisuuden ja ihmetyttää monia maalaisjärjellä varustettuja kuluttajiakin. (Katso tarkat esimerkit veronkorotuksesta lajeittain jutun lopusta.)

– Hallitusohjelmassa sanottiin, että veroa tullaan korottamaan ja veropohjaa laajentamaan. Nyt ehdotetaan nykyisten toimialojen verotuksen kiristystä, mutta pohjan laajentamista ei tehty. Kilpailuvirasto piti nykyistäkin lakia kilpailua vääristävänä. Me vaadimme sokeria verolle, mm. Makeis- ja keksiteollisuusyhdistyksen sekä Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton asiamiehenä toimiva Elina Ussa sanoo.

Koko Elintarviketeollisuus ETL onkin pettynyt tynkäratkaisuun.

– Nykyinen vero kohdistuu sattumanvaraisesti yksittäisiin tuoteryhmiin jättäen useat samankaltaiset tuotteet veron ulkopuolelle. Hallituksen olisi pitänyt toimia tuoreen ohjelmansa mukaisesti laajentaen veroa samankaltaisiin tuoteryhmiin. Toivoa sopii, että hallitus pitäisi kiinni edes siitä, että sokeriveroa pohtimaan asetetaan mahdollisimman pikaisesti työryhmä, ETL sanoo lausunnossaan.

Tämän vuoden alusta voimassa ollut makeisvero on johtanut muun muassa kikkailuun suklaa- ja keksipakkausten välillä, koska keksit ovat verottomia. Lisäksi on kikkailtu jäätelön ja ”pakastejälkiruokien” välimaastossa. Tämän on pannut merkille myös lainvalmistelija.

Nyt uusi esitys nostaa makeisten ja jäätelön valmisteveron 75 sentistä 95 senttiin kilolta. Vesien ja virvoitusjuomien vero nousee 7,5 sentistä 11 senttiin litralta. 

95 senttiä kilolta verotetaan muun muassa:PurukumitKaramellit, pastillit ja rakeetNugaa- ja fondanttimakeisetSokeroidut mantelit ja marsipaanitKaakao Suklaa Jäätelö Mehujää LakritsiNugaapasta ja mantelimassaMakeisiksi valmistetut hedelmähyytelöt

11 senttiä litralta verotetaan muun muassa:VirvoitusjuomatKivennäisvesi Vesi Viinit Väkevät viinit Vermutit ja maustetut viinit

Eivät kuulu veron piiriin:Kaakaota sisältävät jogurtitSuklaalla päällystetyt keksit ja vohvelitÄidinmaitokorvikkeetLastenruoatLaihdutusvalmisteet

Lisäksi kaksinkertaisen verotuksen välttämiseksi verottomia ovat makeiset, jäätelö ja virvoitusjuomat, jotka käytetään makeisten, jäätelön tai virvoitusjuomien valmistukseen,sekä makeiset ja virvoitusjuomat, jotka käytetään alkoholijuomien valmistukseen. Myös hyvin pienimuotoinen valmistus on vapautettu tästä verosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?