Kiinteistö-Tapiola: Asuntokaupassa jo oireita hiljenemisestä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asuntokauppa käy, mutta kuinka kauan?

Suomen asuntomarkkinat toimivat vielä hyvin, vaikka epävarmuus taloudessa onkin kasvanut. Tietyillä alueilla kauppa käy entisillä hinnoilla, mutta joitakin merkkejä asuntokaupan hidastumisesta on nähtävissä, Kiinteistö-Tapiola kertoo.

15.9.2011 10:24 | Päivitetty 15.9.2011 10:25

Kiinteistö-Tapiolan mukaan kasvukeskusten pienet ja keskikokoiset asunnot ovat menneet kaupaksi ilman selvää hintojen laskua tai myyntiaikojen pitenemistä. Vuositasolla sekä vanhojen että uusien asuntojen hinnat ja vuokrat ovat edelleen nousseet.

– Merkkejä asuntokaupan mahdollisesta hiljenemisestä on kuitenkin jo havaittavissa. Suurien arvoasuntojen hintoja on kiinteistönvälittäjien mukaan jouduttu neuvottelemaan alaspäin. Myös kasvukeskusten ulkopuolisten asuntojen ja vapaa-ajan kohteiden myyntihinnat ovat hieman laskeneet ja myyntiajat pidentyneet, Kiinteistö-Tapiolan toimitusjohtaja Vesa Immonen sanoo tiedotteessa.

Kiinteistö-Tapiolan mukaan rakennusliikkeet puntaroivat erityisen tarkasti uusien asuntokohteiden aloittamista.

Myöskään vapaarahoitteisen asuntotuotannon katteet eivät ole kuluneen vuoden aikana juuri kohonneet, sillä rakennuskustannukset ovat nousseet voimakkaasti. Se puolestaan heijastuu suoraan asuntojen hintoihin.

Uusien omistusasuntojen myyntihintoihin vaikuttavat osaltaan myös kaavoitus ja kaupunkien mahdolliset määräykset asuntojen keskikoosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?