Näillä Nokian työntekijöillä ei palkka riitä elämiseen

Finnwatchin tutkimuksen mukaan monien Intian kännykkätehtaiden työntekijöiden palkka ei riitä elämiseen. Finnwatch teki tutkimuksen Nokian, Salcompin, Flextronixin ja Foxconnin tehtailla Intian Chennaissa.

13.9.2011 10:07 | Päivitetty 13.9.2011 10:13

Finnwatch kertoo tiedotteessaan, että ammattiliittojen ja kansalaisjärjestöjen Asia Floor Wage -kampanjan mukaan elämiseen riittävä palkka Intiassa oli toukokuussa noin 130 euroa kuussa. Suurin osa tutkittujen tehtaiden työntekijöistä sai tätä pienempää peruspalkkaa.

– Paras palkanmaksaja on Nokia, jonka vakituiset työntekijät tienaavat enimmillään noin 190 euroa kuussa. Nokian vuokratyöntekijät ansaitsevat kuuden päivän työviikosta vain noin 70 euroa kuussa. Salcomp maksaa vuokratyöntekijöille tätäkin vähemmän, kertoo Finnwatch.

Suurin osa tutkittujen tehtaiden työvoimasta oli harjoittelijoita tai vuokratyövoimaa. Nokian tehtaassa määräaikaisissa tai muuten epävarmoissa työsuhteissa työskenteli 45 prosenttia työntekijöistä. Salcompilla tällaisia työntekijöitä oli 80 prosenttia, Flextronicsilla 60 prosenttia ja Foxconnilla 55 prosenttia.

Nokian Chennain tehdas on yhtiön suurin. Tehtaalla on yli 11 000 työntekijää. Salcomp ja Flextronics valmistavat Chennaissa Nokialle latureita. Foxconn valmistaa matkapuhelimien kuoria.

Intialaisten kännykänkokoajien keski-ikä on 22 vuotta. He ovat tyypillisesti kastittomia, eikä heillä ole aiempaa teollisuustyökokemusta. Tutkimuksessa haastatellut työntekijät odottivat kansainvälisten laitevalmistajien työpaikoilta enemmän.

– Työntekijät tuntevat itsensä petetyiksi, kun tavoitellun työnantajan palkka ei riitä elämiseen ja uramahdollisuudet ovat olemattomat, sanoo Finnwatchin tutkija Päivi Pöyhönen.

Nokia korostaa ylittävänsä lain määräämän minimipalkan neljänneksellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?