Talouskriisi 2008: Talous menee rikki - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Talouskriisi 2008: Talous menee rikki

Viranomaiset joutuvat tekemään hätätoimia niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin, kun käy ilmi, että pankit ovat tehneet älyttömiä riskisijoituksia. Finanssikriisin nollahetki koetaan 14. syyskuuta, kun investointipankki Lehman Brothers kaatuu ja aiheuttaa kaaoksen maailmanmarkkinoilla.

11.9.2011 7:20 | Päivitetty 12.9.2011 17:52

Vuosi 2008

9.1. Maailmanpankki ennustaa maailman talouskasvun hidastuvan vuonna 2008 luottokriisin seurauksena 3,3 prosenttiin edellisvuoden 3,6 prosentista.

11.1. Bank of America ostaa Countrywiden.

21.1. Osakekurssit putoavat ympäri maailman 5–7 prosenttia eli jyrkimmin sitten syyskuun yhdennentoista 2001 sijoittajien pelätessä, että taantuma uhkaa Yhdysvaltoja. Sijoittajat eivät usko, että Yhdysvaltain hallituksen edellisviikolla julkistama 145 miljardin dollarin arvoinen elvytyspaketti riittäisi vakauttamaan tilanteen.

22.1. Yhdysvaltain keskuspankki alentaa ohjauskorkoaan 4,25 prosentista 3,5 prosenttiin. Alennus on suurin 25 vuoteen.

30.1. Luottoluokittaja Standard & Poor's alentaa tai laittaa tarkkailuun yli 8 000 rmbs/cdo-arvopaperia.

5.2. Vakuutusyhtiö AIG ilmoittaa, että sen kirjanpitäjä on löytänyt häikkää yhtiön tavasta merkitä hallussaan olevat johdannaiset taseeseen.

10.2. Seitsemän rikkaimman maan G7-ryhmä arvioi, että Yhdysvaltain subprime-markkinoiden romahduksen aiheuttamat tappiot voivat nousta maailmanlaajuisesti neljäänsataan miljardiin dollariin.

17.2. Britannian hallitus kansallistaa Northern Rock -pankin.

11.3. SEC:n pääjohtaja Christopher Cox vakuuttaa, että viiden suuren investointipankin pääomat ovat riittävällä tasolla.

14.3. Sijoittajien näkemys Bear Stearnsista muuttuu yhtäkkiä kielteiseksi, ja pankin osakekurssi romahtaa.

16.3. JPMorgan Chase ilmoittaa ostavansa Wall Streetin viidenneksi suurimman investointipankin Bear Stearnsin, joka on suistunut vaikeuksiin subprime-lainojen takia. Yhdysvaltain keskuspankki tukee Bear Stearnsin pelastamista kolmenkymmenen miljardin dollarin lainalla. Bear Stearnsin markkina-arvo on pudonnut vuodessa 18 miljardista 240 miljoonaan dollariin. Keskuspankki ilmoittaa alentavansa ohjauskorkonsa 3,25 prosenttiin.

8.4. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF varoittaa, että luottokriisi saattaa aiheuttaa yli tuhannen miljardin dollarin tappiot. IMF sanoo, että rahamarkkinoilla toimivat yritykset ovat "kollektiivisesti epäonnistuneet" riskinarvioinnissaan. Rahaston mukaan luottokriisin vaikutukset ovat "laajemmat ja syvemmät" kuin aiempina laskukausina rahamarkkinoiden velkaantuneisuuden ja arvopaperistumisen seurauksena.

16.4. Johdannaiskauppaa käyvien yritysten edunvalvoja ISDA pitää vuosikokouksensa Wienissä, Itävallassa. Johdannaisteollisuuden avainhenkilöihin kuuluva Mark Brickell sanoo (Fool's Gold -kirjan mukaan): "(Vapaiden markkinoiden puolestapuhuja Friedrich von) Hayek uskoi, että markkinat luovat itselleen oman rytminsä, että ne parantavat itse itsensä. Meidän kaikkien tulisi muistaa ja kunnioittaa tätä . . . Kun valtiot tulevat apuun, mukana seuraa usein hinta, joka usein tarkoittaa sääntelyn kiristymistä."

29.5. Bear Stearnsin osakkeenomistajat hyväksyvät yhtiön myynnin JP Morganille.

5.6. New Yorkin osavaltion oikeusministeri Andrew Cuomo ilmoittaa sopineensa toimista, jotka kasvattavat luottoluokittajien riippumattomuutta investointipankeista. Luokitusyritykset laskuttavat vastedes pankkeja myös niissä tapauksissa, joissa pankki on loppujen lopuksi päättänyt pyytää asuntolainavakuudellisen arvopaperin (rmbs) varsinaisen luokituksen joltain muulta pankilta. Tähän saakka pankit ovat saaneet ilmaisen ennakkoarvion rmbs-arvopapereilleen ja voineet ostaa luokituksen siltä luokittajalta, joka on luvannut parhaan luokituksen.

11.7. IndyMac-pankki kaatuu ja joutuu talletussuojaviraston FDIC:n hoiviin.

13.7. Yhdysvaltain hallitus ilmoittaa toimista asuntolainajättien Freddie Macin ja Fannie Maen pelastamiseksi. Valtio lupaa niille keskuspankkirahoitusta ja lisää takuita. Puolet yhdysvaltalaisten ottamista asuntolainoista on Freddien tai Fannien takaamia tai niiden pankeilta ostamia.

15.7. SEC rajoittaa joidenkin rahoitusyhtiöiden osakkeiden kattamattoman lyhyeksi myynnin.

15.8. Merrill Lynch julkistaa raportin, joka povaa, että Countrywide saattaa kaatua subprime-markkinoiden huonon tilanteen takia.

7.9. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ottaa asuntoluottojätit Freddie Macin ja Fannie Maen haltuunsa sen jälkeen, kun yhtiöiden osakekurssit ovat pudonneet rajusti.

12.9. Yhdysvaltain keskuspankki alkaa neuvotella pankkien kanssa investointipankki Lehman Brothersin pelastamisesta. Pelastussuunnitelmaa ei saada aikaan.

14.9. Helvetti pääsee irti. Yhdysvaltain neljänneksi suurin investointipankki Lehman Brothers on joutunut ylipääsemättömiin ongelmiin. Pankille yritetään turhaan löytää ostajaa, eikä hallitus halua tulla pankin avuksi. Pankki menee nurin.

15.9. Bank of America ostaa toisen suuren investointipankin, Merrill Lynchin, 50 miljardilla dollarilla. Pörssikurssit putoavat kaikkialla maailmassa paniikinomaisissa tunnelmissa. Rahamarkkinoiden likviditeetti alkaa kadota, kun pankit eivät enää luota toisiinsa.

16.9. Yhdysvallat pelastaa maailman suurimman vakuutusyhtiön American International Groupin. Valtio lainaa AIG:lle 85 miljardia dollaria ja saa vastineeksi enemmistön yhtiön osakkeista.

16.9. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) puhuu eduskunnassa: "Taloutemme pohja on oikeiden arvovalintojen seurauksena erinomaisessa kunnossa kestämään vaikeampia aikoja . . . Mihinkään äkkinäisiin korjausliikkeisiin meillä ei ole tarvetta."

18.9. Yhdysvaltain valtiovarainministeri Henry Paulson julkistaa ehdotuksen 700 miljardin dollarin avoimesta valtakirjasta, jolla ministeriö ostaisi ongelmaluottoja maan pankeilta.

21.9. Yhdysvaltain keskuspankki hyväksyy Goldman Sachsin ja Morgan Stanleyn anomukset muuttua hyvin vapaasti toimivista investointipankeista tavallisiksi pankeiksi.

22.9. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen kirjoittaa kokoomuksen verkkosivustolla: "90-luvun taitteessa asuntojen hintakehitys teki ennätysmäisen piikin, josta myös pudottiin rivakasti alas. Nytkin hinnat ovat nousseet vauhdilla, mutta silti huomattavasti maltillisemmin kuin tuona aikana. Laman alla yritykset olivat velkaantuneita. Nyt yritysten taseet ovat kunnossa ja yrityksissä on varauduttu heikompiinkin aikoihin. Laman aikaan tilannetta heikensi myös Neuvostoliiton romahtaminen. Näistä syistä johtuen Suomeen iski massatyöttömyys, jollaista nyt ei ole näköpiirissä. Pikemminkin puhutaan työvoimapulasta."

25.9. Yhdysvaltain viranomaiset sulkevat Washington Mutual -pankin ja myyvät sen varallisuuden JP Morganille 1,9 miljardilla dollarilla. Reilussa viikossa tallettajat ovat nostaneet WaMusta talletuksia 16,7 miljardin dollarin arvosta. Iso osa pankin asuntolaina-asiakkaista ei ole selvinnyt lainamaksuistaan.

28.9. Hollanti, Belgia ja Luxemburg ilmoittavat sijoittavansa 11,2 miljardia euroa Fortisiin pelastaakseen pankki- ja vakuutusjätin.

29.9. Yhdysvaltain suurin pankki Citigroup ilmoittaa ostavansa maan neljänneksi suurimman pankin Wachovian. Liittovaltio lupaa ottaa vastuulleen osan Wachovian tappioista. Kongressin edustajainhuone kaataa republikaanien äänillä 700 miljardin dollarin roskalainaesityksen, vaikka republikaanipresidentti George Bush vetoaa voimakkaasti lain puolesta. Pörssikurssit putoavat Wall Streetilla seitsemän prosenttia.

29.9. Islannin hallitus ilmoittaa, että valtio ostaa 600 miljoonalla eurolla 75 prosenttia Glitnir-pankista. Kaupthing-pankki sanoo, että se ei tarvitse tukea.

30.9. Belgian, Luxemburgin ja Ranskan valtiot ilmoittavat miljardituesta Dexia-pankille.

30.9. Irlanti ilmoittaa takaavansa kaikki pankkitalletukset kahden vuoden ajan.

3.10. Yhdysvaltain kongressi ja presidentti George Bush hyväksyvät uusitun roskalainalain (Troubled Asset Relief Program, TARP) sen jälkeen, kun siihen oli senaatissa lisätty noin 100 miljardin dollarin edestä veronkevennyksiä. 700 miljardin dollarin suurinen lakipaketti antaa valtiovarainministeriölle laajat valtuudet pönkittää pankkeja.

5.10. Tallettajapaniikkia pelkäävä Saksa ilmoittaa takaavansa kaikki yksityishenkilöiden pankkitalletukset. Tanska ja Itävalta seuraavat heti Euroopan suurimman talouden esimerkkiä.

6.10. Saksan valtio ja pankit pelastavat Hypo Real Estate -pankin 50 miljardilla eurolla.

7.10. EU-maat suosittavat, että jäsenmaat nostavat talletussuojan 50 000 euroon ainakin vuoden ajaksi. Osa jäsenmaista nostaa talletussuojan 100 000 euroon.

7.10. Islannin toiseksi suurin pankki Landsbanki otetaan valtion haltuun.

8.10. Britannian hallitus ilmoittaa ostavansa pankkien osakkeita pelastaakseen pankit romahdukselta. Maailman tärkeimpien keskuspankkien liittouma laskee yhtenä rintamana ohjauskorkojaan puoli prosenttiyksikköä.

9.10. Islannin suurin pankki Kaupthing otetaan valtion haltuun.

12.10. Euromaat päättävät kokouksessaan, että ne eivät päästä isoja pankkeja kaatumaan. Euromaat yrittävät avata luottomarkkinoille syntynyttä lukkoa takaamalla pankkien väliset lainat seuraavan vuoden loppuun saakka. Euromaat saavat myös luvan pankkien osittaiseen kansallistamiseen. Seuraavan vuoden syyskuussa valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoo, että "totaalikatastrofi" oli kokouksen aikaan enää muutaman päivän päässä.

12.10. Wachovia ilmoittaa yllättäen, että pankki myydäänkin Wells Fargolle eikä Citigroupille.

13.10. Britannia kansallistaa osittain suurpankit Royal Bank of Scotlandin, Lloyds TBS:n ja HBOS:n sijoittamalla niihin yhteensä 37 miljardia puntaa.

13.10. Saksa julkistaa 400 miljardin ja Ranska 320 miljardin euron ohjelmat pankkien tukemiseksi.

14.10. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö kutsuu maan yhdeksän suurimman pankin johtajat koolle. Pankinjohtajille annetaan allekirjoitettavaksi sopimus, jonka mukaan ne suostuvat myymään pienen osan osakkeistaan valtiolle. Vaihtoehtona on, että valtio jättää pankit oman onnensa nojaan.

Pankkiirit allekirjoittavat sopimuksen, minkä jälkeen valtiovarainministeriö ilmoittaa sijoittavansa jopa 250 miljardia dollaria pankkien osakkeisiin pelastaakseen pankit. Rahat otetaan 700 miljardin dollarin roskalainapaketista (TARP). Sijoitusten ja valtion lainatakuiden tarkoituksena on saada pankit jälleen lainaamaan, mutta seuraavina kuukausina pankit käyttävät avun mieluummin taseidensa vahvistamiseen kuin lainahanojen avaamiseen.

16.10. Sveitsi pumppaa kuusi miljardia frangia UBS-pankkiin.

24.10. Yhdysvaltain keskuspankin entinen pääjohtaja Alan Greenspan sanoo kongressin kuulemisessa olevansa hyvin ahdistunut siitä, että (hänen vaalimastaan vapaiden markkinoiden) mallista on löytynyt "virhe" (flaw). Greenspan kertoo uskoneensa pankkien oman edun tavoittelun takaavan niiden toimivan osakkeenomistajiensa ja varallisuutensa parhaaksi.

24.10. Öljynviejämaiden järjestö Opec päättää supistaa tuotantoaan pysäyttääkseen hintojen laskun. Raakaöljyn markkinahinta on puolittunut kesän jälkeen maailmantalouden jäähtymisen seurauksena.

28.10. Yhdysvaltain valtio käyttää TARP-rahoista 125 miljardia dollaria ostaakseen etuoikeutettuja osakkeita yhdeksästä pankista.

29.10. Yhdysvaltain keskuspankki alentaa ohjauskorkoaan puoli prosenttiyksikköä yhteen prosenttiin eli samalle tasolle kuin 2003–2004, jolloin pankki yritti piristää talouskasvua internet-kuplan puhkeamisen jälkeen.

4.11. Demokraattipuolueen ehdokas Barack Obama voittaa Yhdysvaltain presidentinvaalit äänestäjien tulkitessa, että hänellä on paremmat edellytykset hoitaa talouskriisi kuin republikaanien John McCainilla.

6.11. EKP alentaa ohjauskorkoaan puoli prosenttiyksikköä 3,25 prosenttiin. Englannin keskuspankki alentaa korkoaan peräti puolitoista prosenttiyksikköä kolmeen prosenttiin eli alimmilleen sitten vuoden 1954.

10.11. Ruotsalainen Carnegie-pankki kaatuu valtion syliin.

12.11. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ilmoittaa, että 700 miljardin dollarin pelastuspakettia ei käytetäkään ostamaan roskalainoja pankeilta. Sen sijaan rahat aiotaan käyttää jatkossakin pankkien pääomittamiseen niiden osakkeita ostamalla. Ministeri Henry Paulson sanoo, että pelastuspaketti on "selvästi auttanut tasapainottamaan" rahoitussektoria.

14.11. EU ilmoittaa euroalueen olevan virallisesti taantumassa: tuotanto on supistunut heinä–syyskuussa 0,2 prosenttia sen jälkeen, kun se on huhti–kesäkuussa alentunut jo 0,2 prosenttia.

15.11. G20-ryhmän johtajat sopivat Washingtonissa tiukentavansa pankkien ja luottoluokitusyritysten toimintaa.

18.11. Yhdysvaltain kolmen suuren autonvalmistajan – General Motorsin, Fordin ja Chryslerin – ylin johto pyytää kongressilta 25 miljardin dollarin edestä lainoja pankkien pelastuspaketista selvitäkseen myynnin pahimmasta romahduksesta viiteentoista vuoteen.

20.11. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF päättää antaa 2,1 miljardin dollarin luoton Islannille "luottamuksen palauttamiseksi ja talouden tasapainottamiseksi". Päätöksen jälkeen Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska ilmoittavat lainaavansa Islannille 2,5 miljardia dollaria.

23.11. Yhdysvaltain keskuspankki ilmoittaa sijoittavansa Citigroupiin kaksikymmentä miljardia dollaria. Lisäksi valtio takaa 306 miljardin dollarin edestä pankin myöntämiä lainoja.

25.11. Yhdysvaltain keskuspankki ostaa 600 miljardin dollarin edestä Fannien ja Freddien takaamia asuntolainoja.

26.11. EU-komissio esittelee 200 miljardin euron arvoisen elvytyspaketin, josta jäsenmaat maksavat 170 ja unioni 30 miljardia euroa.

1.12. Muitakin tilastoja kuin pelkkää bruttokansantuotetta käyttävä National Bureau of Economic Research ilmoittaa, että Yhdysvallat on todellisuudessa ollut taantumassa jo joulukuusta 2007 alkaen.

4.12. EKP alentaa ohjauskorkoaan ennätykselliset 0,75 prosenttiyksikköä 2,5 prosenttiin. Ruotsin keskuspankki puolestaan alentaa korkoaan 1,75 prosenttiyksikköä tasan kahteen prosenttiin.

12.12. Yhdysvaltalaisen Nasdaq-pörssin entinen pomo Bernard Madoff pidätetään epäiltynä 50 miljardin dollarin sijoitushuijauksesta.

16.12. Yhdysvaltain keskuspankki alentaa ohjauskorkonsa yhdestä prosentista poikkeukselliselle 0–0,25 prosentin vaihteluvälille. Pankki ilmoittaa käyttävänsä "kaikkia käytettävissä olevia keinoja edistääkseen paluuta kestävään talouskasvuun". Keinoja ovat mm. asuntoluottoihin sidottujen velkakirjojen, pitkäkestoisten valtion velkakirjojen ja yrityslainojen ostot.

Käytännössä keskuspankin ilmoitus merkitsee, että se on valmis painamaan rahaa niin paljon kuin tarvitaan taantuman tasoittamiseksi ja luottomarkkinoiden käynnistämiseksi.

19.12. Presidentti George Bush ilmoittaa valtion antavan General Motorsille ja Chryslerille miljardilainat estääkseen yhtiöitä kaatumasta.

31.12. Pörssikurssit ovat vuoden aikana pudonneet Lontoossa keskimäärin 31, Frankfurtissa 40 ja Pariisissa 43 prosenttia. Helsingissä pudotusta kirjattiin peräti 53 prosenttia.

Vuosi 2007: Asuntolainajohdannaiset räjähtävät

Vuosi 2009: Tappiot sosialisoidaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?