Talouskriisi 2006: Asuntokupla puhkeaa USA:ssa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Talouskriisi 2006: Asuntokupla puhkeaa USA:ssa

Asuntojen hinnat kääntyvät Yhdysvalloissa laskuun. Taloustieteen professori Nouriel Roubini varoittaa, että asuntokuplan puhkeaminen painaa maan lamaan. Varoitusta ei oteta todesta.

11.9.2011 7:18 | Päivitetty 9.9.2011 22:17

Vuosi 2006

23.1. Suuri yhdysvaltalainen asuntolainayritys Ameriquest ilmoittaa maksavansa 325 miljoonan dollarin korvaukset jutussa, jossa sitä syytetään 49 osavaltiossa kuluttajien huijaamisesta. Viranomaisten mukaan Ameriquest on painostanut asiakkaitaan ottamaan uusia lainoja asuntojaan vastaan (koska asuntojen hinnat ovat nousseet). Ameriquest kiistää syytökset mutta lupaa korjata toimintatapojaan.

­

6.3. Suuren asuntolainoittajan Countrywiden pääjohtaja Angelo Mozilo veikkaa CNBC-kanavan haastattelussa, että asuntojen hinnat laskevat seuraavan puolentoista vuoden aikana ympäri maata 5–10 prosenttia ja asuntokeinottelualueilla jopa 30 prosenttia. Mozilo sanoo, että vain kaksi prosenttia Countrywiden varoista on subprime-sijoituksia. Lisäksi hän sanoo hintojen laskun poistavan "epärationaaliset kilpailijat" markkinoilta.

28.3. Countrywiden Angelo Mozilo sanoo myyntijohtaja David Sambolille (viranomaisten myöhemmin löytämässä sähköpostiviestissä) ilman käsirahaa myönnettävistä subprime-asuntolainoista: "(se on) kaikkein vaarallisin olemassa oleva tuote, eikä mitään sitä myrkyllisempää voi olla". Myöhemmin käy ilmi myös, että Countrywide on myöntänyt jopa miljoonan dollarin subprime-asuntolainoja ilman käsirahaa. Suurin osa yhtiön lainoista menee asunnonostajille, joilla ei ole kunnon näyttöä tulotasostaan.

7.4. George Bush: "Koskaan aikaisemmin niin monet amerikkalaiset eivät ole omistaneet omaa asuntoaan kuin nyt. Oman asunnon omistus on noussut vähemmistöjen kohdalla ennätykselliselle tasolle."

Kesäkuu. Asuntojen hinnat kääntyvät Yhdysvalloissa laskuun.

15.8. Vähävaraisten etuja ajavan California Reinvestment Coalitionin apulaisjohtaja Kevin Stein kirjoittaa Yhdysvaltain keskuspankille: "Kuluttajilla on vastassaan vakavia haasteita Kalifornian asuntolainamarkkinoilla. Asuinkulut ja kotitalouksien velkataakat ovat kasvaneet, ja kuluttajat ovat entistä pahemmin omistusasuntoa tai lisälainaa lupailevien häikäilemättömien toimijoiden armoilla . . . Kaikki finanssikatastrofin palaset ovat paikoillaan, elleivät keskuspankki ja muut tärkeät viranomaiset ryhdy toimiin amerikkalaisten kotitalouksien suojelemiseksi."

5.9. Investointipankki Merrill Lynch ostaa subprime-asuntolainoihin erikoistuneen First Franklin -yhtiön 1,3 miljardilla dollarilla.

­

7.9. New Yorkin yliopiston taloustieteen professori Nouriel Roubini varoittaa Kansainvälisen valuuttarahaston seminaarissa, että lähikuukausina tai -vuosina Yhdysvaltain asuntomarkkinat romahtavat ja talous painuu lamaan. Roubini tunnetaan pessimistinä, eikä hänen varoitustaan oteta todesta.

3.10. Luottoluokittaja Moody'sin tutkimusyhtiö Economy.com julkistaa tutkimuksen, jonka mukaan asuntojen hinnannousu on päätepisteessä. Raportti ennustaa, että hinnat laskevat Yhdysvalloissa vuonna 2007 keskimäärin 3,6 prosenttia – ensimmäisen kerran sitten 1930-luvun suuren lamakauden. Economy.comin pääekonomistin Mark Zandin mukaan "viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden ylilyöntien tasoittaminen kestää vähintään muutaman vuoden".

Lokakuu. Investointipankki JP Morgan tajuaa, että subprime-huuma päättyy pian. Pankin toimitusjohtaja Jamie Dimon soittaa Ruandassa lomailevalle arvopaperistamisyksikön päällikölle William Kingille: "Billy, haluan että varot subprime-papereita. Meidän on myytävä iso osa positioistamme . . . Tämä kama saattaa kadota savuna ilmaan!" Tapauksesta kertoo Fortune-lehti syyskuussa 2008.

5.12. Yhdysvaltalainen talouslehti The Wall Street Journal julkaisee uutisen, jonka mukaan subprime-lainoja ottaneilla asuntovelallisilla on yhä suurempia vaikeuksia selvitä lainojen koroista ja lyhennyksistä.

14.12. Yhdysvaltalainen investointipankki Goldman Sachs päättelee, että asuntolainojen kultakausi on ohi. Pankki alkaa vetäytyä subprime-asuntolainoista ja niiden varaan rakennetuista johdannaisarvopapereista.

Vuodet 2002–2005: Oma asunto kaikille

Vuosi 2007: Asuntolainajohdannaiset räjähtävät

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?