Vuokraturva: Asuntojen hinnat voivat pudota jopa 20 prosenttia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Asuntojen hinnat voivat romahtaa jopa 20 prosenttia"

Asuntojen hinnat voivat laskea jopa viidenneksen seuraavan vuoden aikana, arvioi asuntoja vuokraava ja sijoittajille asuntoja ostava Vuokraturva-yhtiö. Sen mukaan Suomen asuntomarkkinoilla on selviä kuplan merkkejä.

9.9.2011 10:45 | Päivitetty 9.9.2011 12:18

Vuokraturva on tehnyt vaihtoehtoisia skenaarioita Suomen asuntomarkkinoiden kehityksestä epävarmassa taloustilanteessa.

Todennäköisin kehityssuunta on se, että asuntojen hinnat putoavat Suomessa 10–20 prosenttia vuodessa. Tämän skenaarion todennäköisyydeksi Vuokraturva laskee 50 prosenttia.

Vuokraturvan mukaan Suomen asuntomarkkinoilla on helppo nähdä kuplan merkkejä. Poikkeuksellisen alhainen korkotaso on nostanut Suomen asuntojen hintoja voimakkaasti.

– Asuntokauppa on nyt hiljentynyt, vaikka korot ovat historiallisesti erittäin matalat ja jälleen laskusuunnassa. Tämä viittaisi siihen, että asuntojen hinnat ovat saavuttaneet kriittisen pisteen, jonka ylittämiseen matala korkotasokaan ei enää talousnäkymien muuten sakatessa yksin riitä, Vuokraturva arvioi.

Hintojen nousuun voi johtaa vain inflaatiopiikki

Toiseksi todennäköisin skenaario on se, että korkojen poikkeuksellisen matala taso ehkäisee asuntojen hintojen tuntuvaa laskua. Silloin hinnat laskisivat maltillisemmin tai säilyvät nykyisellään. Vuokraturvan mukaan tämän maltillisemman kehityssuunnan todennäköisyys on 40 prosenttia.

Asuntojen hintojen nousu ei vaikuta Vuokraturvan mukaan seuraavan vuoden aikana todennäköiseltä. Asuntojen nimellisarvojen nousuun voi johtaa ainoastaan voimakas inflaation. Silloinkaan asuntojen reaalihinnat eivät välttämättä nousisi, Vuokraturva huomauttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?