Wahlroos: Suomalaiset painavat yhä kohti suota

Sammon ja Nordean hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos kehottaa Suomea jälleen ottamaan mallia Ruotsista, joka hänen mukaansa on vauhdittanut talouskasvua monilla uudistuksilla. Kun Ruotsissa menee hyvin, suomalaiset jatkavat hänen mukaansa kohti suota.

| Päivitetty

Björn Wahlroos esittelee ajatuksiaan Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tänään ilmestyneen Prima-lehden haastattelussa.

– Arvokkaat asiat, kuten sosiaaliturvan peruskerros, julkinen terveydenhuolto ja koulutus, pitää myös kyetä maksamaan. Siihen tarvitaan menestyviä yrityksiä ja kasvua, Wahlroos sanoo.

Hän kuitenkin sanoo uskovansa, että Suomessa aletaan purkaa "työllisyyteen ja yrittäjyyteen kielteisesti vaikuttavia kannustimia".

– Sosiaaliturvamme, tulonsiirtomekanismimme, työmarkkinamme ja instituutiomme on rakennettu pitkälti Ruotsin mallin pohjalta. Ruotsi on kulkenut meitä 10–20 vuotta edellä hyvässä ja pahassa. Kun Ruotsi 1990-luvun lopulla aloitti nousunsa suosta, me jatkoimme ja jatkamme edelleen kohti suota, Wahlroos sanoo.

Esimerkkinä kielteisten kannustimien poistamisesta hän mainitsee Ruotsissa 1990-luvulla toteutetun varallisuusveron poiston, joka ensin tehtiin rikkaille ja ulotettiin myöhemmin kaikkiin veronmaksajiin.

Wahlroos puuttuu myös suomalaiseen eläkejärjestelmään, jonka kestävyydestä hän on huolissaan.

– Totuus on, että työeläkemaksut Suomessa eivät vieläkään riitä kattamaan annettuja lupauksia. Kun meillä jo nyt on kohtuuttoman suuret työn sivukulut, yritykset eivät saa jatkossakaan riittävästi työvoimaa kilpailukykyisellä hinnalla. Kansantaloudessa tunnetaan Sayn laki: tarjonta synnyttää oman kysyntänsä, kunhan hinnat joustavat. Kyllä työlle kysyntää on, jos tarjontapuoli saadaan kuntoon. Tämänkin ruotsalaiset ovat näyttäneet, Wahlroos sanoo tarkentamatta ruotsalaisten toimia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?