Niinistö: Euro on rikkonut omat periaatteensa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Niinistö: Euro on rikkonut omat periaatteensa

Sauli Niinistön mukaan euron kriisi johtuu siitä, että yhteisvaluutta on rikkonut omia ydinperiaatteitaan vastaan, jonka vuoksi velkojien vastuu ei ole toteutunut. Nyt olisi Niinistön mukaan siirryttävä IMF-vetoisempaan ylivelkaantumisen hallintaan ja palattava euron periaatteiden noudattamiseen.

5.9.2011 12:24 | Päivitetty 5.9.2011 12:25

Entinen valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) sanoo yhteisvaluutta euron kriisin johtuvan siitä, että euroalueella on rikottu euron perustamisen aikaan sovittuja ydinperiaatteita. Niinistö kirjoittaa aiheesta verkkolehti Uuden Suomen Puheenvuoro-blogissaan.

Niinistö moittii kirjoituksessaan länsimaita jatkuvasta yli varojen elämisestä ja sanoo yhteisvaluuttaa ympäröivän keskustelun olevan tällä hetkellä liian polarisoitunutta.

Niinistön mukaan talous- ja rahaliitossa ollaan hivuttauduttu kovin kauas siitä, mitä alun perin sovittiin. Eurosta on Niinistön mukaan tullut "täysin erilainen kokonaisuus, kuin mitä se alun alkaen oli".

– Ensiksikin no bailout -säännöllä kiellettiin yhteinen vastuu ja toiseksi vakaussopimuksella velvoitettiin euromaat hoitamaan taloutensa asianmukaisesti, Niinistö sanoo euron luomisen yhteydessä sovituista pelisäännöistä.

Niinistö sanoo sekä vakaussopimuksesta että no bailout -säännöstä luovutun. No bailout -periaatteella luvattiin pidättäytyä nyt tehdyiltä pelastuspakettiratkaisulta ja antaa sijoittajien kärsiä ottamistaan riskeistä.

Niinistö peräänkuuluttaakin paluuta kohti alkuperäistä euroa niin, että ylivelkaisuuden tapauksissa Kansainvälinen valuuttarahasto IMF sekä velallinen ja velkojat hakevat ratkaisua, tarvittaessa velkasaneerauksella. Jos velkojat uhkaavat kaatua, niiden kansalliset hallitukset tulisivat hätiin, ja vasta viime kädessä mukaan tulisivat vähemmän luottoriskejä ottaneet maat.

– Paluu tuohon IMF:n johdolla toteutettavaan normaalijärjestykseen tarkoittaa siis ensisijaista vastuuta velalliselle ja velkojille sekä toisessa vaiheessa oman maansa rahalaitoksia pelastaville kansallisille hallituksille. [...] Tällä marssijärjestyksellä nykyisenkaltaisia tukipaketteja ei tehdä ja mahdollinen yleinen hätäapukin jäisi määrältään olennaisesti pienemmäksi, Niinistö kirjoittaa.

Niinistön mukaan paluu vakaussopimukseen olisi sikäli mahdollinen, että luottomarkkinat rankaisisivat ylivelkaantuneita maita korkeammalla velkatasolla. Tässä kriisissä näin ei tehty, sillä markkinat uskoivat euromaiden puuttuvan korkean luottoriskin maiden ongelmiin ja pelasivat vakaussopimusta vastaan.

Suurin ongelma on Niinistön mukaan kuitenkin nyt menetetty euron luottamus, joka on valuutan toiminnassa välttämätöntä.

– Kun kaikki periaatteet on kertaalleen rikottu, voiko sen [luottamuksen] pysyvästi paikata, Niinistö kysyy.

Euroalueen yhteisiin joukkovelkakirjoihin eurobondeihin Niinistö suhtautuu nuivasti sanoen niiden olevan tulonsiirto vahvoilta euromailta heikommille maille.

Niinistö muistetaan vuosituhannen vaihteen valtiovarainministerinä, joka oli tiiviisti viemässä Suomea mukaan euroon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?