Professori IL:lle: ABC-ravintoloiden poliisialennukset voivat olla lahjontaa

Huoltamoketju ABC:n poliiseille ravintoloissaan antamia isoja alennuksia voidaan pitää virkamiehen lahjontana, sanoo rikosoikeuden professori. Asiasta kertoo Iltalehti, jonka mukaan joissain ABC-ravintoloissa myydään poliiseille ruokaa puoleen hintaan.

| Päivitetty

Satakunnan osuuskauppa on antanut poliiseille 50 prosentin alennuksen aterioista ABC-huoltamoketjun ravintoloissa, kertoo Iltalehti.

Lehden haastatteleman Turun yliopiston rikosoikeuden professorin Pekka Viljakaisen mukaan alennuksen myöntämistä voi pitää lahjuksen antamisena virkamiehille.

– Kyse on siitä, miltä toiminta näyttää ulospäin. Jos lahjuksen vastaanottaminen antaa ulkopuolisille syytä epäillä, että se jollain tavalla voisi vaikuttaa virkamiehen toimintaan, tämä jo sinällään riittää syytteeseen, Viljakainen sanoo Iltalehdelle.

Hänen mukaansa kyse on ennen kaikkea luottamuksesta virkamiehen tasapuolisuuteen.

IL:n haastattelema Satakunnan osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Tuomi tyrmää ajatuksen lahjonnasta. Hänen mukaansa osuuskauppa ei pyri vaikuttamaan poliisiin toimintaan eikä odota vastapalveluksia vaan alennuksia annetaan puhtaasti taloudellisista syistä eli asiakkaiden houkuttelemiseksi. Asiakkaita tarvitaan hänen mukaansa varsinkin öisin.

– Samanlaisia etuja annetaan myös rekka- ja bussikuskeille. Joillekin ammattiryhmille alennukset ovat jopa suurempia, Tuomi sanoo IL:lle.

Ylen uutisten haastattelema Satakunnan poliisi torjuu lahjusväitteet. Poliisipäällikkö Timo Vuola pitää lahjusväitteitä kovina ja liioiteltuina. Hänen mukaansa käytäntöä on kuitenkin mietittävä uudestaan, jos alennukset aiheuttavat hämmennystä. Hänen mukaansa niillä ei kuitenkaan ole vaikutusta poliisin virkatoimintaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?