Yle: Valtio leikannut rajusti – yli 5 000 henkilötyövuotta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yle: Valtio leikannut rajusti – yli 5 000 henkilötyövuotta

Julkisen sektorin työpaikkoja on leikattu valtiontalouden tuottavuusohjelman takia kovalla kädellä. Viidessä vuodessa valtiolta on huvennut yli 5 000 henkilötyövuotta. Parannuksia on saavutettu, mutta kaikkialla tuottavuus ei ole kohentunut, Ylen uutiset kertoo.

5.9.2011 8:02 | Päivitetty 5.9.2011 9:15

Valtiolta on vähentynyt vuosina 2005–2010 yhteensä 5 600 henkilötyövuotta, Yle kertoo uutisessaan. Leikkauksia on tehty vuonna 2003 käynnistetyn valtion tuottavuusohjelman sanelemana.

Esimerkiksi tullilaitoksessa henkilöstövähennyksiä on korvattu uudella valvontateknologialla, mutta henkilöstöpulan vuoksi laitteita on seissyt käyttämättömänäkin. Tulli on osana tuottavuusohjelmaa menettänyt kolmen viimeisimmän vuoden aikana joka kymmenennen työntekijänsä.

– Ketään ei kouluteta uusiin työtehtäviin. Se on käytännössä tarkoittanut sitä, että tullilaitokseen ei ole voitu henkilöstöpoistumaan rekrytoida uusia henkilöitä, eteläisen tullipiirin johtaja Leo Nissinen sanoo Ylelle.

Valtion tuottavuusohjelma on pian tiensä päässä, mutta se korvataan valtion vaikuttavuus- ja tuloksellisuusohjelmalla. Koska työpaikkojen väheneminen jatkuu, Valtiontalouden tarkastusvirastossa toivotaan virheistä otetun oppia.

– Tähän mennessä on kuviteltu, että henkilöstöä voidaan vähentää ilman, että sillä on vaikutuksia, mutta pitäisi tunnustaa, että kaikki vähennykset eivät liity tuottavuustoimiin, johtava tuloksellisuustarkastaja Minna Tiili sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?