Liitot: Hallitus repii oitis auki kolmikantaisia sopimuksia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Liitot: Hallitus repii oitis auki kolmikantaisia sopimuksia

Hallituksen aikeet leikata työntekijöiden vuorotteluvapaista maksettavia korvauksia saavat työntekijäliitoilta täystyrmäyksen. Työntekijälle säästöt vuorotteluvapaakorvauksista tarkoittavat usean sadan euron menetystä.

2.9.2011 20:51 | Päivitetty 2.9.2011 20:49

Virhearviointi, lyhytnäköistä, täydellinen yllätys, tyrmistys.

Muun muassa näin työntekijäliitot kommentoivat hallituksen aikeita leikata vuorotteluvapaakorvauksia ensi vuoden alusta. 

Liitot kritisoivat ennen muuta sitä, että korvausten heikentäminen rikkoo työmarkkinaosapuolten kolmikantaisesti laatiman niin sanotun sosiaalitupon hengen.  

Vuorotteluvapaajärjestelmä vakinaistettiin viime vuonna hallituksen ja työmarkkinaosapuolten vuosia 2011–2014 koskevassa sosiaalitupossa. Samassa yhteydessä sovittiin korvausten tasosta. 

– Näinkö nopeasti hallituksessa revitään auki kolmikantaisia sopimuksia? Tuntuu siltä, että puheet ja teot ovat ristiriidassa, toteaa Teollisuuden Palkansaajien (TP) puheenjohtaja Pertti Porokari tiedotteessa.

823 000 jäsentä edustava TP kritisoi myös sitä, että korvaustason laskeminen osuisi kovimmin pienituloisiin vuorotteluvapaille lähtijöihin. 

Samaa korostaa hoitohenkilökuntaa edustava Tehy.

Tehyn puheenjohtajan Jaana Laitinen-Pesolan mukaan kaavailtu 10–20 prosentin korvausten leikkaaminen tarkoittaisi käytännössä järjestelmän romuttamista.

– Esimerkiksi hoitoalalla korvaus on keskimäärin 1 000 euroa kuukaudessa. Jos taso laskee tuosta 100–200 euroa, tulee se vaikuttamaan siihen, onko työntekijällä enää mahdollista hakea vuorotteluvapaalle, hän toteaa tiedotteessa.  

Työntekijä voi menettää satasia

Vuorotteluvapaakorvausten leikkaamisesta sovittiin hallitusohjelmassa. Helsingin Sanomat nosti asian esiin laajasti tänään. Korvauksia on määrä leikata ensi vuoden alusta 7,5 miljoonaa euroa vuodessa.

Korvaustaso laskisi 60 prosenttiin työttömyyskorvauksen määrästä. Tähän asti vuorotteluvapaan kuukausikorvaus on ollut 70 prosenttia ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta. Jos työuraa on kertynyt vähintään 25 vuotta, korvausprosentti on ollut 80.

Käytännössä korvaustason alentaminen tarkoittaisi usealle työntekijälle sadasta tai pariin sataan euroa pienempää kuukausikorvausta. 

Suomen Ekonomi Liitto (SEFE) painottaa, että vuorotteluvapaa on ollut hyvä keino työllistää esimerkiksi nuoria ja vastavalmistuneita.

– Vuorotteluvapaa on näin tarjonnut nuorille kanavan työelämään ja mahdollisuuden saada työuran alussa kaivattua työkokemusta, toteaa SEFE:n edunvalvontajohtaja Lotta Savikko tiedotteessa. 

Useat liitot nostavat esiin sen, että vuorotteluvapaakorvausten leikkaus on vastoin hallituksen tavoitetta pidentää työuria ja kohentaa työssä jaksamista. 

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton mukaan suunnitellut leikkaukset näkyisivät terveydenhuoltoalalla lisääntyvinä sairaslomina ja ennenaikaisina eläköitymisinä. 

– Vaikka valtion talous olisi kuinka kuralla, ihmisten jaksamisella on rajansa, sanoo SuPerin puheenjohtaja Juhani Palomäki tiedotteessa. 

Valtiovarainministeriössä korostetaan, että vaikeina aikoina on tehtävä vaikeita päätöksiä. 

– On varmaan ongelma, että ei pysty kaikkea täysin tekemään, kun on näin hankalat ajat. Työmarkkinajärjestöjenkin pitäisi kohtuullisesti arvioida näitä muutoksia, sanoi valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen erityisavustaja Ville Kopra HS:lle. 

Vuonna 2010 vuorotteluvapaata käytti runsaat 17 000 työntekijää. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?