Saksalainen ex-järjestöjohtaja: Euron rinnalle tarvitaan uusi valuuttaunioni - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saksalaisvaikuttaja: Suomen pitäisi erota eurosta

Eurokriisiä ei pystytä ratkaisemaan nykyisen valuuttaunionin puitteissa, Saksan elinkeinoelämän keskusjärjestön entinen toimitusjohtaja uskoo. Suomen, Saksan, Itävallan ja Hollannin tulisi siksi erota eurosta ja perustaa oma valuuttaliitto.

30.8.2011 11:20 | Päivitetty 30.8.2011 14:53

Eurokriisiin ei kelpaa enää edes B-suunitelma, vaan tarvitaan suunnitelma C: Euromaiden vahvimman nelikon tulisi hylätä euro ja perustaa oma valuuttaliitto, kirjoittaa Saksan elinkeinoelämän keskusjärjestön BDI:n entinen toimitusjohtaja Hans-Olaf Henkel Financial Timesissa.

Jos aikanaan seitsemästätoista valuutasta saatiin yksi, pitäisi olla mahdollista sorvata yhdestä valuutasta kaksi, Henkel sanoo. Oikein toteutettuna Saksan, Suomen, Itävallan ja Hollannin irtautuminen laskisi euron arvoa ja parantaisi reunavaltioiden kilpailukykyä.

Suomen ja sen kumppaneiden kannalta uudella valuuttaliitolla olisi Henkelin mukaan kaksi seurausta. Vienti kärsisi, koska uusi yhteisvaluutta todennäköisesti arvostettaisiin korkealle. Toiseksi inflaatio pysyisi kurissa.

Uuteen valuuttaliittoon olisi todennäköisesti muitakin tulijoita. Valuuttaliiton ja euron välillä pitäisikin pystyä liikkumaan nykyistä joustavammin maan taloudellisen menestyksen mukaan.

Suunnitelma C edellyttää Henkelin mukaan neljää asiaa. Ensiksikin euromaiden on lakattava pelastamasta maita, ja ryhdyttävä suoraan pelastamaan pankkeja. Monissa tapauksissa se tarkoittaisi pankkien osittaista kansallistamista ainakin joissakin maissa.

Toiseksi Suomen, Saksan, Itävallan ja Hollannin on hyväksyttävä, että merkittävä osuus pelastuspaketteihin annetuista takuuksista ja lainoista menetetään. Niillä estetään euroon jäävien Kreikan, Irlannin ja Portugalin romahdus.

Kolmanneksi uusi valuuttaliitto tarvitsee oman keskuspankin, joka perustettaisiin Saksan keskuspankin pohjalta, mutta jota johtaisi joku muu kuin saksalainen.

Neljänneksi uuteen valuuttaliittoon tulisi päästä arviointiprosessin kautta, kuten tällä hetkellä euroonkin. Toteutuessaan suunnitelma estäisi Kreikan erottamisen eurosta, mikä johtaisi Henkelin mukaan nopeasti talletuspakoon muidenkin kriisimaiden pankeista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?