"Taantuma tulee 50 prosentin todennäköisyydellä"

Maailmantalous vajoaa 50 prosentin todennäköisyydellä taantumaan, sanoo amerikkalainen taloustieteen nobelisti Michael Spence.

| Päivitetty

Spence voitti Nobelin palkinnon vuonna 2001. Hän työskentelee New Yorkin yliopistossa professorina.

– Olen melkoisen huolestunut. Yhtäaikainen pudotus Yhdysvalloissa ja Euroopassa, jotka muodostavat suuren osan kehittyneistä talouksista, leikkaisi kasvua myös Kiinassa. Kiinasta tauti leviäisi nopeasti muihin kehittyviin talouksiin, Spence sanoi Bloomberg TV:n haastattelussa.

Spencen mukaan Kiinan rooli olisi nyt erilainen kuin vuonna 2008, jolloin Kiinan elvytysohjelma pehmensi maailmantalouden laskua. Tällä kertaa jätti pystyisi puskuroimaan ainoastaan oman maansa taloutta, nobelisti arvioi.

– Kiina ei pysty korvaamaan sellaista kysynnän vähentymistä, joka aiheutuisi länsimaiden taantumasta.

Spencen mukaan olisi hulluutta Kiinalta ruokkia luoton kasvua tilanteessa, jossa sen virallinen inflaatiolukema on 6,5 prosenttia. Monet ekonomistit ovat pitäneet todellista inflaatiota vieläkin korkeampana.

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Ben S. Bernanken liikkumavara on taloustieteilijän mukaan uhkien edessä pieni.

Bernanken lausumaa viikonlopun keskuspankkiirien tapaamisesta odotetaan hartaasti markkinoilla. Keskuspankkien johtajat ympäri maailmaa kokoontuvat Jackson Holeen, Wyomingiin, vuosittaiseen kokoukseensa.

– Fed on hyvin ahtaalla. Odotukset sen toimista ovat korkealla, vaikka ongelmat ovat oikeasti hallinnossa, finanssijärjestelmässä ja muissa asioissa, jotka eivät ole Fedin hallinnassa, Spence totesi.

Nobelisti ehdottaa keskuspankin huomion siirtämistä asuntomarkkinoille.

– Sektorin heikkous on ankkuri, joka pitää taloutta paikallaan. Pankkeja pitäisi rohkaista lainaamiseen asunnonomistajille tai asuntonsa menettäneille kulutuksen kiihdyttämiseksi. Mielestäni olemme jahkailleet liikaa tällä rintamalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?