"Töissä ollaan kuin promillen humalassa"

Monella työpaikalla tehdään töitä kuin promillen humalassa – hoidetaan potilaita, valvotaan turvallisuutta ja suunnitellaan matkapuhelinohjelmia. Jatkuva univaje heikentää työkykyä yhtä paljon kuin promillen humala. Unenpuutteesta onkin tulossa työssäkäyvien uusi kansansairaus. Miksi suomalaiset eivät osaa enää nukkua?

21.8.2011 6:02 | Päivitetty 19.8.2011 20:03

Kesäloma takana, ja paluu arkeen ja työpaikalle. Teini makaa aamulla syvähorroksessa sängyssä, ja pikkulapsiperheiden aamut ovat kuin kiljusen herrasväestä. Siirtymäajat ovat hankalia, mutta työssäjaksamista kuormittaa pahempi ongelma: krooninen univaje. Tutkimusten mukaan unen puute vie työtehoa, sairastuttaa, tekee työkyvyttömäksi – jopa tappaa.

– Tämä on yksi kansanterveyden isoista ongelmista. Hyvin suuri väestön osa kärsii unettomuudesta tai liian vähästä unesta, Työterveyslaitoksen professori Mikko Härmä sanoo.

– Riittämätön uni on iso ongelma työtehtävissä, joissa valppauden ja tarkkaavaisuuden vaatimus on tärkeää. Esimerkiksi joissakin sairaaloissa on edelleen käytäntönä, että lääkärit päivystävät päivävuoron jälkeen. Perusteluna on ollut, että päivystyksessä voisi levätä, mutta raskaissa päivystyspisteissä ei enää pystykään. – Juuri työssäkäyvät nukkuvat vähemmän kuin muut väestöryhmät. Nuorilla ja nuorilla aikuisilla nukkumaan menon ongelma on selvästi yleistynyt. Ei pystytä hallitsemaan unen ja valveajan rytmiä, ja nukkumaan menoon pakottautuminen on heikompaa.

– Se voi myös olla jotain suomalaisesta mielenluonteesta kertovaa. Otetaan asiat hyvin vakavasti, ja työasiat jäävät iltaisin mieleen. Sekin vaikuttaa uneen, jos yhteiskunnassa tulee muita huolestuttavia asioita pinnalle, esimerkiksi lama tai kriisitilanteita tai oma taloustilanne.

– Hetki omassa rauhassa voi ihmisestä tuntua tärkeämmältä kuin se, että pääsee nukkumaan. Emme ole koneita. Elimistö vaatii rauhoittumista ennen unen tuloa, professori Tiina Paunio sanoo. Viikonlopun lepo ei riitäunivelan kuittaamiseen

Yhteiskunta pyörii Paunion mukaan aamuvirkkujen säätämällä kellolla. Univaje aiheuttaa monia välittömiä vaikutuksia ja pitkän aikavälin sairastumiskiä. Unitutkimuksissa on havaittu, että yksi uneton yö tai viikon kestänyt 3-4 tunnin päivittäinen univaje vastaa noin promillen humalaa suhteessa suorituskyvyn heikkenemiseen.

Työterveyslaitoksessa tehdyssä tutkimuksessa testattiin nuorten miesten unettomuuden sietoa. Härmän mukaan tulokset paljastivat univajeen kasautumisen merkityksen. Vaikka muutaman yön osittainen valvominen ei vielä ollut vaarallista, viiden vuorokauden ajan vain neljä tuntia nukkuville kehittyi vaarallinen väsymystila, jossa elimistössä alkoi tapahtua selkeitä aineenvaihdunnallisia muutoksia.

Paunion mukaan yllättävää testeissä oli se, että kahden vuorokauden palauttava uni ei välttämättä riittänyt kuittaamaan univajetta.

– Tästä voidaan päätellä, että jos vetää itsensä tosi tiukoille työviikoilla, viikonloppu ei välttämättä riitäkään. Oman subjektiivisen kokemuksen kannalta lepo voi tuntua riittävältä, mutta univaje alkaa kasautua pitkäkestoisesti ja vaikuttaa terveyteen.

Univaje heikentää oppimistaja vähentää työtehoa

Työterveyslaitoksen Härmän mukaan väsymys heikentää työntekijän kognitiivista toimintakykyä monin tavoin. Se huonontaa koululaisen kykyä oppia uutta, vähentää tuottavuutta ja lisää tapaturmariskejä työpaikoilla. Väsynyt työntekijä on ärtynyt ja alavireinen. Joskus univaje voi tosin aiheuttaa euforiaa eli hyvänolon tunnetta. Yleensä väsyneen olotila ei muistuta humalaa vaan enemmänkin kunnon krapulaa.

– Tämä johtuu energia-aineenvaihdunnan häiriintymisestä. Univajeessa aivoihin kertyy muun muassa adenosiini-nimistä ainetta, ja soluihin kertyy erilaisia aineenvaihdunnallisia kuona-aineita.

Unettomuus ja univaje heikentävät sokeriaineenvaihduntaa ja lisäävät stressihormonitasoja. Myös immunologisessa järjestelmässä tapahtuu Härmän mukaan muutoksia: esimerkiksi veren tulehdusarvot nousevat pitkään valvoessa. Univaje voi altistaa elimistön kroonisille tulehdusmuutoksille, kuten esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja aiheuttavalle ateroskleroosille.

Jokaöinen unettomuus on tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan yhteydessä jopa ennenaikaiseen kuolleisuuteen. Riski kasvaa erityisesti ihmisillä, joilla on jokin muu sairaus taustalla.

Uniryhmiätyöpaikalle

Näin voi pyöriä kansanterveyttä rapauttava oravanpyörä: Liian vähän unta, liian paljon alkoholia ja ylipainoa. Unen puute nostaa painoa. Alkoholi lihottaa. Ylipainoinen nukkuu huonommin, ja masentuu herkemmin. Masentunut ei saa unta, lääkitsee oloaan juomalla ja masentuu ylipainostaan.

– Unettomuuden haittoja pystyttäisiin vähentämään paljon, jos ihmiset aidosti ymmärtäisivät, että valvomisella on olennainen merkitys terveydelle, Härmä sanoo.

Univaje ja -häiriöt ovat niin yleinen ongelma, että joissakin työterveyshuolloissa on perustettu erityisiä uniryhmiä. Uniongelmat tulevat esille usein työterveyslääkärin vastaanotolla. Uniryhmissä harjoitellaan pitämään huolta omasta unirytmistä ja jaetaan tietoa unettomuuden hoidosta.

– Unettomuutta voidaan hoitaa esimerkiksi kognitiivisen psykoterapian keinoilla. Tyypillistä on, että univajetta koetetaan hoitaa menemällä aikaisin sänkyyn. Kun ollaan pitkiä aikoja sängyssä eikä uni tule, ihminen alkaa ahdistua tilanteesta ja unen saanti vaikeutuu, uniterapeutti Anna-Mari Aronen kertoo.

Hoidossa kartoitetaan tilanteita ja selvitetään, onko ihmisellä tapoja, jotka edesauttavat unettomuutta. Apukeinoina voidaan käyttää muun muassa erilaisia rentoutumisharjoituksia.

Unettomuuden hoito voi olla vakavammissa tapauksissa erittäin hankalaa ja aikaaviepää. Unettomuuteen määrätään herkästi unilääkkeitä. Ne ovat usein entsodiatsepiinipohjaisia valmisteita, jotka on tarkoitettu lyhytaikaiseen 2–4 viikon käyttöön. Kun niitä kayttää pidempään, vastustuskyky kasvaa. Lääke alkaa vaikuttaa unen rakenteeseen, syvään uneen ja REM-uneen, jotka olisivat juuri tärkeitä mielen hyvinvoinnin kannalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?