"Sairaita" tarjouksia – näin halvalla virolainen rakentaa

Julkaistu:

Kun pimeää työvoimaa käyttävä ulkomainen rakentaja lyö pöytään neljänneksen tai jopa puolet halvemman urakkatarjouksen, ei muilla ole mitään mahdollisuuksia. Alan liittoihin tulvii yhteydenottoja urakkakilpailut hävinneiltä yrityksiltä. Niiden mukaan keväällä tullut uudistus, ns. käänteinen alv, vain pahentaa tilannetta. Katso miten halvalla ulkomainen työntekijä tekee työt.


Rakennusteollisuuteen (RT) ja Rakennusliitoon tulvii yhteydenottoja rakennusliikkeiltä ja yksityisyrittäjiltä, jotka häviävät tarjouskilpailuja työntekijämaksujen ja veronkierron takia.

Näitä tulee aivan jatkuvasti. Emme saa seurata urakkahintoja. Tunnelma, joka välittyy näistä keskusteluista, on erittäin turhautunut. Yleinen näkemys on, että jos laitat kaikki lakisääteiset velvoitteet hintaan, millään ei voi pärjätä nykyisessä hintakilpailussa, Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Tarmo Pipatti kertoo.

Yritykset kertovat, että erot saattavat olla aivan huimia, jopa useita kymmeniä prosentteja, jos kaikki verot, työeläkemaksut ja sosiaaliturvamaksut on jätetty pois tarjouksesta.

Rakennusliiton varapuheenjohtajan Kyösti Suokaksen mukaan hintahaarukka vaihtelee paljon. Pöytään on ääritapauksissa lyöty 30–50 prosenttia kilpailijaa halvempi tarjous. Puolet halvemmassa mukana ei käytännössä voi olla enää kuin työn osuus, jos sitäkään.

Tuntityötaksoissa erot voivat olla suomalaisen työntekijän 35:stä eurosta alipalkatun ulkomaalaisen työntekijän 1015 euroon.

Kun kyse on työvoimavaltaisesta alasta, palkkakustannukset ovat tarjouskilpailusta iso osa. Kun kirvesmies tekee 15 eurolla viikon työtä pimeästi, yhteiskunta menettää toisaalta 721 euroa verotuloa. (Katso esimerkkilaskelma grafiikasta jutun lopusta.)

Yritys ilmoittaa vakuutusyhtiölle kahdesta työntekijästä, mutta työllistää kaksikymmentä. Pelkästään työeläkkeistä luistamalla voi saada 5–10 prosenttia pois hinnasta. Jos mennään koko paletti arvonlisäveroista palkkoihin, hintaa voi tiputtaa jopa neljänneksen, Talonrakennuksen Uudenmaan aluepäällikkö Hannu T. Mäkinen arvioi.

Maalausalalla
tilanne pahin

Työnantajavelvoitteiden laiminlyöntimaksu on enimmillään 15 000 euroa. Sitä on määrätty ani harvoin. Tyypillinen sakkomaksu on Mäkisen arvion mukaan 3 0005 000 euroa, jonka epärehellinen yritys kuittaa helposti.

Tilanne on surkea tällä hetkellä erityisesti maalausalalla. Paljon harmaata taloutta on pesiytynyt myös julkisivuremontteihin ja kattotöihin.

Pientalorakentamisessa harmaa talous on suhteellisesti suurinta. Rakennusala on jo pitkään vaatinut, että omakotirakentaminen saataisiin valvonnan piiriin.

Pipatti ei voi ymmärtää, minkä takia sinänsä melko helppoa ja halpaa valvontasysteemiä ei saada pakolliseksi pientalorakentamiseen. Pipatti uskoo, että uusi hallitus ryhtyy toimiin epäonnistuneen järjestelmän uusimiseksi.

Kaikkein yksinkertaisin järjestelmä olisi, että vastaava työnjohtaja, joka ilmoittaa kunnan rakennusvalvontaan kuka on rakentanut kohteen, ilmoittaisi tiedot myös verovirastoon. Verottaja pystyisi helposti halutessaan tarkastamaan, onko yritys maksanut veronsa.

Omakotitalorakentamiseen on toivottu myös kotitalousvähennystä.  Asuntoremonteissa pimeää työtä on jo saatu karsittua kotitalousvähennyksen avulla.

Käänteisellä alvilla
ojasta allikkoon


Huhtikuussa voimaan tullut laki muutti rakentamispalvelujen myyntiä ja ostamista. Arvonlisäveroa ei maksa enää palvelun myyjä vaan ostaja. Aliurakoitsija veloittaa myynnin alvittomana, ja pääurakoitsija maksaa arvonlisäveron rakennustyön arvosta.

Rakennusalan mukaan järjestelmän avulla epärehellinen yritys voi tekaistuilla tai "roskiksesta kaivetuilla" kuiteilla tilittää verottajalle kuvitteellisia alv-poistoja. Pienemmät poistot verottaja hyväksyy automaattisesti.

Tämä on rikollisten hymyssä suin vastaanottama uudistus, joka mahdollistaa vielä suuremman hintaeron rikollisten ja rehellisten yrittäjien välillä, Pipatti sanoo.

Meidän näkökulmastamme se on äärimmäisen kallis ja monitulkintainen järjestelmä. Aikaisemmin on väärennetty vain kuitteja, joilla on maksettu palkkaa pimeästi. Nyt tullaan näkemään virtuaalista rakentamista alvin tilitysjärjestelmän avulla.

Veronumero ehkä
käyttöön ensi vuonna 


Viranomaisten harmaan talouden kitkemistoimet etenevät erittäin hitaasti. Ensi vuonna käyttöön saadaan ehkä otettua pitkään suunniteltu työntekijän veronumero. Sen avulla voi tarkistaa, onko työntekijä verorekisterissä.

Tällä hetkellä pääurakoitsijalla ei ole oikeutta saada aliurakoitsijalta tietoa, ovatko yrityksen tai yksittäisen työntekijän palkat, työnantajamaksut ja verot maksettu. RT:ssä uskotaan, että hallitus alkaa edistää tilaajavastuulain uudistamista, mikä parantaisi tiedonsaantia. 

Rakennusteollisuus valmistelee syksyksi tietopakettia, jossa kootaan yhteen työehtosopimukset ja ammattiryhmien palkkatiedot esimerkkilaskelmineen. Niistä käy ilmi työntekijän kokonaiskustannus. Se lasketaan 1,7 kertoimella tuntipalkkaan, kun mukana ovat kaikki sotu- ja työeläkemaksut.

Laittomuuden pännivät
myös monia ulkomaalaisia


Rakennusalalla arvioidaan toimivan tällä hetkellä noin 30 000 ulkomaista työntekijää. Helsingin Sanomien mukaan pääkaupunkiseudulla ulkomaiset urakoitsijat ovat vallanneet taloyhtiöiden julkisivu-, katto- ja saneerausurakat. Osa ulkomaalaisista toimii virolaisessa yrityksessä, osa tekee työtä suomalaiselle aliurakkana tai on palkattuna suomalaisessa yrityksessä.

Ulkomaisten rakennustyömiesten kanssa on melko paljon kieliongelmia. Työn laatu ei aina vastaa odotuksia, ja työturvallisuudessa on ollut puutteita.

Moni ulkomainen työntekijä tekee suomalaisia laatuvaatimuksia vastaavaa jälkeä. Eräässä suomalaisomisteisessa yrityksessä työskentelevä taitava virolainen peltiseppä tienaa 11 euroa tunnilta. Hänen mukaansa summa on virolaisilla ammattimiehillä yleinen. Rakennustyömiehillä tuntipalkka on 9 euroa. Mies haluaisi ammattiliiton jäseneksi, mutta ei ole uskaltanut ottaa yhteyttä sinne.

Rakennusliiton Suokas tietää vastaavia tapauksia. Juuri virolaisten suhteen tilanne alkaa näyttää paremmalta. Heidän järjestäytymisasteensa on noussut, ja myös monissa rakennusliikkeissä jäsenyyteen suhtaudutaan aiempaa suopeammin.

– On sitä osattu harmaata taloutta pyörittää ennen ulkomaalaisiakin. Eräs suomalainen yritys tilasi Virosta kokonaisen toimituksen ja jätti kaiken maksamatta. Kävi ilmi, että yritys oli perustettu vain tätä tarkoitusta varten. Näinkin päin tätä hommaa hoidetaan, RT:n Mäkinen kertoo.
Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bensakauppias kertoo, miksi Suomessa tankataan nyt Euroopan viidenneksi kalleinta polttoainetta: ”Tankkereita kaapattu ja muuta”

  2. 2

   Lääkäriksi opiskeleva Omar tekee rankkaa työtä, joka ärsyttää monia suomalaisia: ”Osa huutaa loukkauksia”

  3. 3

   Alko myy viiniä, joka on peräisin mystisestä ”muusta alkuperämaasta” – taustalla järeä kansainvälinen konflikti

  4. 4

   Eläkkeellekö varhain? USA:sta lähtenyt ilmiö innostaa Suomessa: Jopa alle 30-vuotiaat ”firettävät”

  5. 5

   Jan Hurrin kommentti: Velkojen määrästä ja velkarajoista on syntynyt myrkyllinen yhdistelmä

  6. 6

   Eurooppaa piinaava helleaalto iskee rajusti Ranskan viinintuotantoon

  7. 7

   Superhelle tyhjentää taas kaupat tuulettimista – toimi näin, jos jäit ilman

  8. 8

   Tässä voi olla seuraava kaivostuska: Kanadan kaivosjättien miljardien korvausvaateet saattavat rysähtää Suomen niskaan

  9. 9

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  10. 10

   Huoli vanhustenhoivasta on poikinut yli 40 selvityspyyntöä kuolemista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäriksi opiskeleva Omar tekee rankkaa työtä, joka ärsyttää monia suomalaisia: ”Osa huutaa loukkauksia”

  2. 2

   Alko myy viiniä, joka on peräisin mystisestä ”muusta alkuperämaasta” – taustalla järeä kansainvälinen konflikti

  3. 3

   Eläkkeellekö varhain? USA:sta lähtenyt ilmiö innostaa Suomessa: Jopa alle 30-vuotiaat ”firettävät”

  4. 4

   Eurooppaa piinaava helleaalto iskee rajusti Ranskan viinintuotantoon

  5. 5

   Bensakauppias kertoo, miksi Suomessa tankataan nyt Euroopan viidenneksi kalleinta polttoainetta: ”Tankkereita kaapattu ja muuta”

  6. 6

   Jan Hurrin kommentti: Velkojen määrästä ja velkarajoista on syntynyt myrkyllinen yhdistelmä

  7. 7

   Superhelle tyhjentää taas kaupat tuulettimista – toimi näin, jos jäit ilman

  8. 8

   Huoli vanhustenhoivasta on poikinut yli 40 selvityspyyntöä kuolemista

  9. 9

   Ventovieraiden tarjoama viina ei ollutkaan ilmaista – 1,5 vuotta myöhemmin valtio iski 17 000 euron laskun

  10. 10

   Kannattavuutta tehostavan Stora Enson tulos heikkeni – selvittää investointeja Tšekkiin ja Itävaltaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maatila myynnissä, lähtöhinta euron – tällaisia asumuksia Suomesta saa pikkurahalla

  2. 2

   36 eduskunnan ulkopuolelle jäänyttä löysi käyttöä sopeutumisrahalle – katso, ketkä kaikki hakivat kansanedustajan tilapäistä työttömyysturvaa

  3. 3

   Helsingissä mainostetaan Kallioon avautuvaa viinikauppaa – viranomaisen mukaan kekseliäs idea ei riko Alkon monopolia

  4. 4

   Taksiuudistus lopetti päivystysvelvollisuuden, eteläsavolainen taksiyrittäjä äimistelee kuljettajien reaktiota: ”Menkööt sitten tehtaalle töihin”

  5. 5

   ”Markalla Mallorcalle, kahdella Kanarialle!” – tällainen oli Keihäsmatkat perustanut ja seksikylää Kihniöön suunnitellut yrittäjälegenda

  6. 6

   Lääkäriksi opiskeleva Omar tekee rankkaa työtä, joka ärsyttää monia suomalaisia: ”Osa huutaa loukkauksia”

  7. 7

   Näin ex-kansanedustajat hyödyntävät sopeutumisrahansa – opiskelua, mietiskelyä, sairaan äidin hoitamista...

  8. 8

   Sotilaskotiliitto pahastui, kun yrittäjä myi ”Sotkun munkkeja” ilman lupaa – nyt munkkivaunu seisoo torilla tyhjillään

  9. 9

   Näin asennetaan paskalain vaatima jätevesi­järjestelmä – katso kuvat urakasta vaihe vaiheelta

  10. 10

   Ventovieraiden tarjoama viina ei ollutkaan ilmaista – 1,5 vuotta myöhemmin valtio iski 17 000 euron laskun

  11. Näytä lisää