Kauppa: Synkältä näyttää – monta vuotta

Kaupan ala on heikentänyt kasvu- ja työllisyysodotuksiaan. Edessä on synkkiä vuosia. Ensimmäisenä vaikeuksiin joutunevat kodinkone-, elektroniikka- ja huonekalukaupat. Pienimpiä erikoiskauppoja voi uhata jopa kaatuminen konkurssiin – ne eivät ole ehtineet selvitä vielä edes edellisestäkään taantumasta.

10.8.2011 14:28 | Päivitetty 16.8.2011 10:59

Kaupan alan loppuvuoden ja ensivuoden näkymät ovat synkät. Alan työllisyys ja kasvu ovat hiipumassa merkittävästi, arvioi Kaupan liitto.

Taustalla on kuluttajien talousluottamuksen nopea heikentyminen: Ostovoiman kehitys on pysähtynyt, ja yksittäisissä kotitalouksissa se laskee. Työllisyyden kasvustakaan ei enää odoteta piristysruisketta, sanoo Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Liitto heikensi keskiviikkona alkuvuonna antamaansa ennustetta tulevasta. Tulossa on pitkä hitaan kasvun aika, joka kurittaa selvästi esimerkiksi pieniä erikoiskaupan liikkeitä ja autokauppaa, se arvioi.

– Taantumaa emme varsinaisesti ennusta, mutta ihan mahdollinen se on, Kurjenoja sanoo. 

Kodinkone- ja elektroniikkakauppahyytyvät ensimmäisenä

Heikkojen aikojen alkaessa kuluttajat tinkivät yleensä ensimmäisinä kalliista kestokulutustavaroista, kuten kodinkoneista, huonekaluista ja elektroniikasta. Kaupan liiton mukaan kestokulutustavaran myynnissä on jo merkkejä hidastumisesta.

Kärsijöinä ovat nopeasti myös erikoisliikkeet. Kurjenojan mukaan esimerkiksi kirjakaupat ja kalliimmat vaatekaupat eivät ole ehtineet vielä toipua viime taantumasta. Nyt odotettavissa ovat taas kovat ajat. Konkurssit pienissä yrityksissä yleistyvät ensi vuonna, hän ennakoi.

Kokonaisuudessaan Kaupan liitto ennustaa vähittäiskaupan myynnin hiipuvan tänä vuonna viime vuoden 2,9 prosentista kahteen prosenttiin ja ensi vuonna prosenttiin.

Pahimmasta taantumavuodesta 2009 ollaan silti vielä kaukana. Tuolloin kaupan myynti painui kaksi prosenttia miinukselle. Keskimääräinen vuosikasvu vuodesta 1990 alkaen on ollut noin neljä prosenttia. 

Autokaupassa tämän vuoden 12 prosentin hyvä kasvu hyytyy ensi vuonna kolmeen prosenttiin. Tukkukaupassa myynti kasvaa kaksi prosenttia sekä tänä että ensi vuonna, liitto arvioi. Kovien aikojen tullessa tilanne voi muuttua molemmissa äkkiä.

– Jos talous painuu taantumaan, sekä autokauppa että tukkukauppa painuisivat miinukselle, Kurjenoja sanoo. 

Suhdannemuutokset tuntuvat viimeisenä ruokakauppojen tiskeillä. Siellä kuluttajat vaihtavat kalliit elintarvikkeet kaupan omiin halpamerkkeihin.

Kauppa ei kaunistatyöllisyyslukuja

Kaupan ala työllistää Suomessa 298 000 henkilöä, ja on  elinkeinoelämän yksittäisistä toimialoista suurin työllistäjä. Jaana Kurjenojan mukaan alasta ei nyt ole työllisyystilanteen parantajaksi.

Tänä vuonna työllisten määrä koko kaupan alalla kasvaa hiukan alle kaksi prosenttia ja ensi vuonna prosentin, mikä on puoli prosenttia vähemmän kuin tammikuussa arvioitiin.

Erityisesti vähittäiskaupassa työntekijämäärien kasvu hidastuu ja kasvaa ensi vuonna noin puoli prosenttia, Kaupan liitto ennustaa.

Budjettineuvottelujen alla synkistelevä Kaupan liitto lähetti terveisensä valtion kirstun vartijoille. Liiton toimitusjohtajan Juhani Pekkalan mukaan ala ei nyt kestä veronkorotuksia tai kustannusten nostamista, koska ne nakertaisivat kuluttajien ostovoimaa.

Kovat julkisen talouden leikkauksetkin hän tosin torjuu kulutusta leikkaavina.

– Ne olisi pitänyt tehdä edellisen hallituskauden alussa, jolloin oli vielä hyvä aika. Nyt ollaan kaikissa toimenpiteissä myöhässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?