Kaupan kasvu ja työllisyys hyytymässä

Kaupan liiton mukaan talous on siirtymässä monta vuotta kestävään hitaan kasvun aikaan. Liiton mukaan kaupan kasvu hiipuu loppuvuonna merkittävästi.

| Päivitetty

Kaupan kasvu ja työllisyys ovat hiipumassa merkittävästi loppuvuonna, Kaupan liitto arvioi. Liitto myös heikentää tammikuussa antamaansa arviota kaupan kehityksestä. Taustalla on lyhyessä ajassa voimakkaasti lisääntynyt kuluttajien epävarmuus.

Kaupan kasvu jää ensi vuonna vähittäiskaupan osalta prosenttiin ja tukkukaupassa kahteen prosenttiin. Myös työllisyyden kehitys hidastuu.

– Olemme siirtymässä monta vuotta kestävään hitaan kasvun aikaan, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja sanoo tiedotteessa.

– Jos kuitenkin taantuman riskiskenaario toteutuu, sekä tukkukauppa että autokauppa kääntyvät ensi vuonna laskuun ja vähittäiskauppa pysyy juuri ja juuri pinnalla

Vähittäiskaupan myynti kasvaa tänä vuonna kaksi prosenttia ja ensi vuonna prosentin. Vielä tammikuun ennusteessa arvioitiin ensi vuoden kasvun olevan puolentoista prosentin luokkaa.

Tukkukauppa kasvaa sekä tänä että ensi vuonna kaksi prosenttia. Autokaupan kasvu on tänä vuonna jopa 12 prosenttia, mutta lopahtaa ensi vuodelle kolmeen prosenttiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?