Markkinoilla levinnyt paniikki on nostanut valtionlainojen korkoja ja vetänyt pörssikursseja voimakkaasti alaspäin. Mitä tapahtuu, jos palikat lähtevät kaatumaan?
– Jos kaikki menee pieleen, näemme jotain pahempaa kuin Lehman Brothersin konkurssin jälkeen, sanoo Aktia Pankin pääekonomisti Timo Tyrväinen.
Investointipankki Lehman Brothers ajautui konkurssiin syksyllä 2008, mikä johti rahoitusmarkkinoiden lamaantumiseen sekä kansainväliseen finanssikriisiin. Suomen bruttokansantuote tipahti kahdeksan prosenttia kriisin seurauksena.
"Markkinoilla kytätäänseuraavaa uhria"
– Pahimpaan skenaarioon päädyttäisiin, jos Euroopan keskuspankki kumppaneineen ei onnistu rauhoittamaan markkinoita. Tämä johtaisi Italian ja Espanjan korkojen nousuun yhä korkeammalle tasolle. Heikon talouskasvun maat olisivat yhä suuremmissa vaikeuksissa rahoituksensa kanssa, Suomen yrittäjien varatoimitusjohtaja ja pääekonomisti Timo Lindholm arvioi.
– Markkinoilla kytätään seuraavaa uhria. Belgiasta on jonkin verran puhuttu.
OP-Pohjola-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen uskoo, että jos Italian ja Espanjan rahoituksen saatavuus markkinoilta katkeaa, dramaattiset toimet ovat edessä.
Kuilun pohjalle ei mahdu enää muita kahden suuren euromaan sinne päädyttyä.
– Siinä vaiheessa riittävät enää vain ratkaisut, jotka ovat tarpeeksi suuria kokonaisuuden kannalta.
– Vakausväline pitäisi saada toimintavalmiuteen. Se voisi ostaa Italian ja Espanjan lainoja. Sen jälkeen mahdollista olisi eurobondien käyttöönotto ja entistä tiiviimpi talouspolitiikan yhteistyö euroalueella.
Nämäkään toimet eivät välttämättä riitä rauhoittamaan markkinoita.
– Jos markkinoilla ei ole kärsivällisyyttä odottaa, että maat saisivat asiansa kuntoon, edessä on velkajärjestelyjä tai ongelmamaiden luopuminen eurosta. Paluu vanhaan valuuttaan voisi aiheuttaa entistä enemmän epävarmuutta, sillä kukaan ei tiedä, mitä se toisi tullessaan. Euron jättämistä varten ei ole olemassa minkäänlaista käsikirjoitusta, Heiskanen toteaa.
Työttömyyslisääntyisi
Yhdysvalloissa lähtöasetelmat eivät ole sen paremmat.
– Talouden viimeaikaiset luvut Yhdysvalloista ovat olleet huonoja. Luottoluokituksen lasku nostaa liittovaltion lainanhoitokuluja, mikä entisestään painaa odotuksia alaspäin, Suomen Yrittäjien Lindholm sanoo.
Hermostuneisuuden suuri kasvu vaikuttaisi talouden toimijoiden käytännön toimintaan.
– Investoinnit vähenisivät ja niitä jopa keskeytettäisiin. Uusia hankkeita ei pistettäisi liikkeelle. Kuluttajat vähentäisivät rahankäyttöään. Pankkien välinen rahoitusmarkkina ei toimisi normaalisti. Pankit joutuisivat jälleen hoitamaan likviditeettitarpeitaan suurelta osin vain keskuspankkien kautta, Lindholm listaa.
Suomen suhdanneherkät vientialan yritykset tuntisivat nopeasti nahoissaan maailmantalouden ajautumisen taantumaan.
– Teollisuuden tilaukset vähenisivät. Vienti vaikeutuisi sekä kysynnän pienenemisen että rahoituksen ongelmien takia. Tämän seurauksena investointien sekä uusien työpaikkojen määrä laskisi. Ylivarovainen käyttäytyminen niin yrityksiltä kuin kuluttajiltakin veisi koko taloutta alaspäin, Lindholm spekuloi.
– Kaiken tämän seurauksena julkisen talouden verokertymät jäisivät paljon pienemmiksi kuin mitä ne nyt ovat. Näin julkisen talouden velkaongelmat pahenisivat entisestään, jatkaa Lindholm.
Tilanne voisi pahimmassa tapauksessa heikentyä suhteellisen nopeasti, arvioi Sampo Pankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.
– Jos tilausten määrä supistuisi rajusti, jo syksyllä nähtäisiin lomautuksia, talvella ehkä irtisanomiasikin.
Länsimaiden elintasonpakko laskea?
Finanssikriisiin valtiot vastasivat avaamalla elvytyshanat, mikä osaltaan pahensi alijäämäisten valtioiden velkaongelmia. Tällä kertaa tilanne on erilainen, kun elvytykseen ei kerta kaikkiaan ole rahaa.
Talouden poikkeustilaa on jatkunut jo monta vuotta. Vastuu on siirtynyt nyt selvästi keskuspankeille, sanoo Kuoppamäki.
– Kriisi muuttaa koko ajan muotoaan. Se alkoi asuntomarkkinoiden kuplasta ja muuttui pankkikriisiksi, joka johti valtion elvytystoimiin. Nyt valtiot ovat vaikeuksissa ja ongelma on siirtynyt keskuspankkien käsiin. Koska keskuspankkien jälkeen ei ole enää mitään tahoa, joka voisi kuitata laskun, kriisin viimeinen vaihe on nyt käsillä.
Pahimmassa tapauksessa keskuspankit lähtisivät elvyttämään taloutta setelirahoituksella, mikä johtaisi rahan arvon huomattavaan heikkenemiseen, Kuoppamäki varoittaa.
Hän ei kuitenkaan usko, että tällaisiin ratkaisuihin päädyttäisiin.
– Keskuspankkien tehtävä on niin tiukkaan lukittu hintavakauteen, että on vaikeaa nähdä niin pitkälle ajauduttavan. Olkoonkin, että Italian ja Espanjan joukkolainojen ostaminen on askel siihen suuntaan.
Ekonomistit sanovat käsillä olevan viimein tilanteen, jossa pitkään tiedossa olleita maailmantalouden epätasapainoja on pakko lähteä ratkaisemaan.
Tasapainotilan löytäminen saattaa merkitä elintason laskua länsimaissa, asiantuntijat veikkaavat.
Pitkä kituutushuonoin vaihtoehto
Raju lasku olisi sittenkin toivottavampaa kuin pitkään jatkuva kituuttaminen, OP-Pohjolan Heiskanen miettii.
– Eniten tappiota kaiken kaikkiaan tuottaisi vaihtoehto, jossa ratkaisuja ei löydetä ja tilanne säilyisi huonona pitkänä. Pidemmän päälle nopea romahdus, joka pakottaisi päättäjät ripeisiin toimiin, olisi parempi. Se kiihdyttäisi tervehdyttämistä.
Myös Sampo Pankin Kuoppamäki näkee uhkana olevan Euroopan menetetyn vuosikymmenen, pitkän näivettyneen talouskasvun jakson.
– Talouskasvu tulee jäämään hyvin vaatimattomaksi. Epävarmuuden ilmapiiri jatkuu pitkälle tulevaisuuteen, ekonomisti pelkää.
Kuohunnalleei näy loppua
Aktian Tyrväinen sanoo käsillä olevan vasta pintakuohua ja hetkellistä paniikkia. Syksyyn on hänen mukaansa kylvetty varsinainen miinakenttä poliitikkojen vastuun välttelyllä.
Populistien pelko on johtanut politiikan järjettömyyteen, jossa ratkaisut tehdään vasta viime hetkellä kriisin ollessa jo päällä, Tyrväinen pauhaa.
– Eurooppalaiset vakausrahastoa koskevat päätökset siirrettiin syksyyn, ja ne pitää käsitellä vielä kansallisissa parlamenteissa. Yhdysvalloissa yli puolet todellisesta alijäämää pienentävästä toiminnasta on alistettu työryhmälle, jonka pitäisi joulun alla esittää lausuntonsa.
– Muutama varomaton lausunto teekutsupoliitikolta riittää nostamaan uuden kriisin Yhdysvalloissa. Euroopassa tilanne on samankaltainen. Jos joku merkittävä poliitikko lähtee kalastelemaan pisteitä ja kyseenalaistamaan säästötoimenpiteet esimerkiksi Italiassa, talouspolitiikan uskottavuus kärsii.
Mitä taloudessa tulee tapahtumaan lähikuukausina, on mahdotonta tietää tarkkaan. Varmaa on, että kuohunta tulee jatkumaan, ekonomistit sanovat.