"EKP ostaa Italian ja Espanjan velkakirjoja"

Euroalueen keskuspankki EKP on taipumassa myös Italian ja Espanjan valtionvelkakirjojen ostamiseen, lähteet kertovat. Kyseessä olisi merkittävä toimenpide euroalueen kriisin hallitsemiseksi. Asiasta päätetään tänään illalla.

7.8.2011 15:40 | Päivitetty 7.8.2011 15:36

Euroalueen keskuspankki EKP päätti torstaina jatkaa alueen valtioiden joukkovelkakirjojen ostamista kolmen kuukauden tauon jälkeen.

Markkinoiden pettymykseksi EKP keskittyi kuitenkin vain Irlannin ja Portugalin velkakirjoihin, joita se päätti ostaa noin 80 miljardilla eurolla. Asiantuntijoiden mukaan ainoa keino kriisin hallitsemiseksi olisi Italian ja Espanjan velkakirjojen osto, mihin pankki onkin nyt myöntymässä.

Yhdysvaltalainen talouslehti Wall Street Journal kertoo nimettömiin lähteisiin viitaten, että EKP on nyt valmis laajentamaan velkapaperien ostoa myös Italian ja Espanjan velkakirjoihin.

Kyseessä olisi varsin merkittävä päätös, sillä Italian ja Espanjan velkakirjat ovat Kreikan jälkeen kaikkein epävakaimpia koko euroalueella. Niiden korot nousivat tällä viikolla yli kuuteen prosenttiin, mikä on euroajan ennätys.

Lisäksi ostojen volyymi olisi suuri, sillä kaksi maata laskevat  vuosittain liikkeelle yhteensä noin 600 miljardin euron arvosta velkakirjoja.

EKP pitää tänään harvinaisen puhelinkonferenssin, jossa on määrä neuvotella euroalueen vakauttamistoimenpiteistä.

Espanjan ja Italian velkakirjojen osto on tulenarka aihe, sillä ennakolta ajatellen helpompi päätös, Portugalin ja Irlannin velkakirjojen ostaminen, ei sekään syntynyt yksimielisesti. EKP:n neuvoston 23:sta jäsenestä ainakin kolme, mukaanlukien Saksan keskuspankki, vastusti päätöstä.

Perinteisesti EKP:n linjana on ollut olla puuttumatta valtioiden rahoitukseen, mutta nyt tilanne vaatii järeitä toimia.

– EKP on valmis merkittäviin toimenpiteisiin tilanteen parantamiseksi, mutta ensin maiden itsensä on tehtävä tarvittavat toimenpiteet. Muuten se olisi kuin kaataisi vettä ämpäriin, jossa on reikä pohjassa, Belgian keskuspankin Luc Coene sanoi WSJ:n mukaan.

"Tarvittavilla toimenpiteillä" tarkoitetaan leikkauksia, joita Italian ja Espanjan odotetaan tekevän julkiseen talouteen. Italian pääministeri Silvio Berlusconi lupasikin vauhdittaa säästötoimenpiteitä. Etenkin Saksa on vaatinut kovaan ääneen leikkauksia.

EKP:n puheenjohtaja Jean-Claude Trichet hoputtaa EKP:n neuvostoa tekemään päätöksen etenkin Italian velkakirjojen ostosta, uutistoimisto Reuters kertoo. Päätös on määrä tehdä tänään illalla kello 20 Suomen aikaa alkavassa puhelinkokouksessa. Jos se on myönteinen, velkakirjoja alettaneen ostaa jo huomenna maanantaina.

EKP:n toimet ovat asiantuntijoiden mukaan toimivia kuitenkin vain lyhyellä aikavälillä, ja pidemmän aikavälin kannalta Euroopan vakausvälineen saaminen joukkovelkakirjamarkkinoille olisi ensisijaisen tärkeää.

Näin velkakirjojen ostot eivät rasittaisi EKP:n tasetta, vaan euroalueen valtiot kantaisivat alueen kriisinhallinnan taakan, WSJ pyörittelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?