"La Dolce Vita" – Italian korruption uskomaton tarina

Talousvaikeuksissa kärvistelevän Italian yksi uskomattomimmista puolista on korruption läpitunkeva voima. Saapasmaan silmäätekevien erilaisiin etuihin kuluu valtava määrä niin italialaisten kuin EU-veronmaksajienkin rahoja. Lue, miten Italian kerma verorahoilla rellestää.

Italian teollisuusministeri Claudio Scajola joutui eroamaan kun paljastui, että hänen epäiltiin ostaneen lahjusrahoilla luksusasunnon Colosseumin läheltä Roomasta.

4.8.2011 14:15 | Päivitetty 4.8.2011 14:21

La dolce vita on italiaa ja tarkoittaa makeaa elämää. Sitä Italian johtavat poliitikot todella viettävät, vaikka maa kärvistelee äärimmäisen pahoissa talousvaikeuksissa ja sitä uhkaa kaatuminen Kreikan vanavedessä.

Brittiläisen Daily Mail -lehden artikkelin mukaan italialaiset poliitikot ovat Euroopan hemmotelluimpia, elleivät koko maailman.

Paljastukset alkoivat, kun 15 vuotta määräaikaisella työsopimuksella valtiolle töitä tehnyt nainen sai potkut ja alkoi kertoa poliitikkojen eduista Spider Truman -nimellä. Naisen Facebook-sivulla on jo lähes 400 000 fania, ja paljastukset ovat aiheuttaneet valtavan kohun Italiassa.

Luksusautoja, kylpylähoitojaja maailman parhaat palkat

Yksi merkittävistä eduista on valtion autoetu. Italian valtion autokanta on 200 000 menopelin suuruinen, ja siihen kuuluu muun muassa Maserateja, Porscheja, Audeja ja Mercedes-Benzejä.

Osa autoista maksaa jopa yli 200 000 euroa, mutta italialaispoliitikot saavat ostaa niitä symboliseen yhden euron hintaan. Autot irtoavat eurolla, vaikka putoaisi virasta äänestyksellä tai jäisi eläkkeelle. Valtion autot on vapautettu tietulleista ja henkilökohtaiset kuljettajat ovat vuorokauden ympäri valmiustilassa.

Poliitikot eivät ole nuukailleet myöskään omissa palkankorotuksissaan. He ovat nostaneet ansioitaan vähintään kymmenellä prosentilla vuodessa joka vuosi ainakin viimeisen vuosikymmenen ajan.

Italialaiset poliitikot ovatkin maailman parhaiten palkattuja. Kansanedustajan vuosiansiot ovat yli 150 000 euroa vuodessa, eli yli kaksinkertaiset brittiparlamentaarikkojen ansioihin verrattuna ja kolminkertaiset Portugaliin ja Espanjaan verrattuna.

Esimerkiksi Bolzanon pienen alppiprovinssin pormestari ansaitsee yli 300 000 euroa vuodessa – enemmän kuin Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama

Poliitikoille tarjoillaan ilmaisia aterioita maan ylellisimmissä ravintoloissa, valtion lentoyhtiön Alitalian bisnesluokan lentoliput ovat heille ilmaisia ja veronmaksajat hoitavat muun muassa heidän hammashoitokulunsa.

Poliitikkojen psykoterapiaan käytettiin viime vuonna lähes 300 000 euroa ja kuulolaitteisiin yli 200 000 euroa. Kylpylähoitoihin ja optikkokäynteihin paloi reilusti yli miljoona euroa veronmaksajien rahaa.

Tekaistuja uhkauksiapoliisisaattueen saamiseksi

Rooman, Torinon ja Milanon liikenneruuhkiin kyllästyneet poliitikot ovat hankkineet itselleen poliisisaattueen välttääkseen ruuhkat. Poliisin suojeluksessa on noin 6 000 poliitikkoa ja kustannukset nousevat yli miljardiin euroon vuodessa.

Suuri osa poliitikoista ei ole oikeasti vaarassa, vaan he ovat pyytäneet ystäviään ja sukulaisiaan soittamaan tekaistuja uhkauspuheluita saadakseen poliisin suojeluksen ja autosaattueen.

Poliitikkojen puhelinlaskut hoitaa valtio yksityiset puhelut mukaan lukien. Parlamentissa on ilmainen parturi-kampaamo, jonka seitsemälle hiustenleikkaajalle maksetaan kullekin lähes 150 000 euron vuosipalkkaa.

Poliitikot osaavat Daily Mailin mukaan myös vakuutuspetoksen jalon taidon. Parlamentaarikoille suotua vakuutusta hyödynnetään vuosittain tuhansia kertoja. Ilmoitusten perusteella "varkaudet" ovat poliitikoille toistuva kiusa. Yli tuhannen euron arvoinen kashmir-villainen takki on yleisintä "kadonneeksi" ilmoitettua omaisuutta.

Viran menettäminen ei italialaispoliitikkoja kirpaise. Eläkkeet lähtevät juoksemaan 72 tunnin kuluttua valinnasta. Eläke on kooltaan täyden loppupalkan suuruinen, ja se maksetaan, vaikka poliitikko jättäisi tai menettäisi virkansa alle vuodessa.

Poliitikkojen edut eivät lopu edes kuolemaan, vaan esimerkiksi venetsialaispoliitikot ovat äänestäneet hautajaisensa veronmaksajien maksettavaksi.

Kukaan ei olekumonnut väitteitä

Yksikään italialainen parlamentaarikko ei ole kumonnut väitteitä, ja paljastukset jatkuvat. Italian media kutsuu korruptoituneita porhopoliitikkoja "koskemattomiksi", ja heitä syytetään maan talouden raunioittamisesta.

Maan pääministeri Silvio Berlusconi ilmoitti eilen parlamentille Italian pankkien olevan maksukykyisiä ja talouden vakaalla pohjalla.

Italian valtionvelka on kuitenkin 120 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Vain Kreikalla on Euroopassa enemmän velkaa.

Velkaantumista yritetään suitsia esimerkiksi julkisen terveydenhuollon kovilla leikkauksilla. Todellisuudessa ainoa lääke olisi talouskasvu, josta ei ole juurikaan merkkejä. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä se jäi 0,1 prosenttiin.

"Maan tavan"muututtava

Leikkauksia tärkeämpää olisi myös "maan tavan" muuttaminen, Daily Mail kirjoittaa. Yli neljännes Italian kansantaloudesta toimii verotuksen ulkopuolella. Valtio kärsii harmaasta taloudesta arviolta 135 miljardin euron vuotuiset tappiot.

Poliitikkojen korruption ohella Italiassa on kavallettu EU-tukia häikäilemättömästi. Esimerkiksi EU:n tukema vammaisten työllisyysohjelma paljastui huijaukseksi, ja rahaa menetettiin arviolta yli 100 miljoonaa euroa vuodessa.

Brysselistä Etelä-Italian maanviljelijöille lähetettyä rahaa on menetetty yli 50 miljoonan euron edestä, kun paljastui että maanviljelijöitä ei ole olemassakaan. Italian eteläosa on yhä mafian vahvasti hallitsema.

Pääministeri Berlusconia syytetään koko järjestelmän johtamisesta. Berlusconi on itse kutsuttu oikeuteen noin 2 500 kertaa vastaamaan syytteisiin aina veronkierrosta seksin ostamiseen alaikäiseltä prostituoidulta. Hän on välttynyt tuomioilta syytesuojia säätämällä ja pitkittämällä oikeudenkäyntejä niin, että syytteet ja rikokset ovat vanhentuneet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?