Android-laitteet ovat vallanneet älypuhelinmarkkinoista lähes puolet - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Android-jyrä valtasi älypuhelinmarkkinat

Tutkimusyhtiö Canalysin mukaan Android-käyttöjärjestelmällä varustettuja älypuhelimia myydään selkeästi muita enemmän. Android on vallannut markkinoita huimaa vauhtia, ja tämän vuoden huhti-kesäkuussa Android-laitteiden myynti kasvoi 379 prosenttia.

2.8.2011 10:16 | Päivitetty 2.8.2011 10:27

Android-laitteiden maailmanlaajuinen markkinaosuus älypuhelimissa oli 48 prosenttia toisella neljänneksellä. Canalys seuraa matkapuhelinmarkkinoiden kehittymistä 56 maassa, ja niistä Android oli johtava käyttöjärjestelmä 35 maassa.

Älypuhelinmarkkinat kasvoivat huhti-kesäkuussa 73 prosenttia vuodentakaisesta 107,7 miljoonaan myytyyn puhelimeen.

Älypuhelinmarkkinat ovat edelleen suurimmat Aasiassa ja Tyynenmeren alueella. Siellä myytiin toisella vuosineljänneksellä 39,8 miljoonaa älypuhelinta. EMEA-alueella (Eurooppa, Lähi-itä ja Afrikka) myytiin 35,0 miljoonaa ja Pohjois- ja Latinalaisessa Amerikassa yhteensä 32,9 miljoonaa älypuhelinta.

Android on ollut viime vuoden viimeisestä neljänneksestä lähtien älypuhelinmarkkinoiden suosituin käyttöjärjestelmä. Kasvu on ollut huimaa, eikä sille näy päätöstä.

Tämän vuoden toisella neljänneksellä Android-pohjaisten laitteiden myynti kasvoi 379 prosenttia viime vuodesta 51,9 miljoonaan kappaleeseen. Androidin menestystä tukee se, että käyttöjärjestelmää hyödyntävät useat eri laitevalmistajat kuten Samsung, HTC, LG, Motorola, Sony Ericsson, ZTE ja Huawei.

Androidilla on hallitseva markkina-asema esimerkiksi Etelä-Koreassa, jossa sen markkinaosuus on 85 prosenttia.

Applen iOS markkinakakkonen

Käyttöjärjestelmistä kakkoseksi Androidin jälkeen nousi huhti-kesäkuussa Applen iOS-käyttöjärjestelmä. Yhtiön iPhone-alustana toimivan iOS:n markkinaosuus oli 19 prosenttia ja laitteita myytiin yhteensä 20,3 miljoonaa kappaletta. Myyntinsä kasvulla Apple nousi Nokian ohi maailman johtavaksi älypuhelinvalmistajaksi.

Nokian Symbian-käyttöjärjestelmä on jäänyt Androidin ja iOS:n taakse älypuhelinmarkkinoiden kolmanneksi suosituimmaksi käyttöjärjestelmäksi. Nokian asema on ollut vakain kehittyvissä BRIC-maissa (Brasilia, Venäjä, Intia ja Kiina).

Menestyksestään huolimatta Nokia on tippunut kolmanneksi myös älypuhelinten myynnissä. Applen lisäksi Samsung on kirinyt Nokian ohi.

Korealaisvalmistajan Android-pohjaisten laitteiden myynti kasvoi viime vuodesta 421 prosenttia 17,0 miljoonaan puhelimeen.

– Nokian ongelmana on, että sen Symbian-pohjaisten laitteiden kysyntä on laskenut erittäin nopeasti erityisesti operaattorivetoisilla markkinoilla kuten Länsi-Euroopassa, Canalysin pääanalyytikko Pete Cunningham sanoo.

– Nokia tarvitsee kipeästi ensimmäiset Windows-puhelimensa pysäyttääkseen markkinaosuuden laskun ja hiljentääkseen kriitikot.

Microsoftin osuus älypuhelinmarkkinoilla mitätön

Nokia laskee Microsoftin varaan paljon, ja historia ei esitä tulevaisuutta valoisana. Samaan aikaan kun Android- ja iOS-pohjaisten laitteiden menekki on liitänyt aina vain korkeammalle, on Microsoftin käyttöjärjestelmällä varustettujen älypuhelinten myynti laskenut viime vuodesta.

Toisella neljänneksellä Microsoft-pohjaisia laitteita myytiin 1,5 miljoonaa kappaletta, 52 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden huhti-kesäkuussa. Microsoft-pohjaisten laitteiden markkinaosuus maailman älypuhelinmarkkinoilla oli vaivaisen prosentin suuruinen.

Yhdysvallat saattaa tarjota kuitenkin mahdollisuuden Nokialle ja Windows-puhelimille. Matkapuhelinvalmistaja HTC, joka käyttää sekä Androidia että Windowsia älypuhelintensa käyttöjärjestelmänä, menestyi Yhdysvalloissa kasvattaen markkinaosuuttaan 21 prosenttiin. Samaan aikaan Applen markkinaosuus Pohjois-Amerikassa laski 25 prosenttiin edellisen neljänneksen 31 prosentista.

Blackberry-valmistaja Research In Motionin (RIM) markkinaosuus romahti Pohjois-Amerikassa 12 prosenttiin viime vuoden toisen vuosineljänneksen 33 prosentista. RIM:n maailmanlaajuinen myynti kasvoi kuitenkin Latinalaisen Amerikan vetämänä, missä RIM on markkinajohtaja 28 prosentin osuudellaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?