Usko Suomen talouteen rakoilee yhä pahemmin

Kuluttajien luottamus Suomen talouskehitykseen heikentyi heinäkuussa entisestään, Tilastokeskus kertoo. Vaikka kansantaloudessa nähtiin myrskypilviä, usko omaan talouteen vahvistui.

| Päivitetty

Kuluttajien luottamus talouteen pysyi heinäkuussa ennallaan kesäkuuhun verrattuna. Luottamus on kuitenkin selvästi heikommalla tasolla kuin viime vuoden heinäkuussa. Se oli myös heikompi kuin pitkällä ajalla keskimäärin.

Tilastokeskuksen laskema kuluttajien luottamusindikaattori laski heinäkuussa lukemaan 11,3 kesäkuun 11,4:stä. Viime vuoden heinäkuussa luottamus oli vielä lukemassa 19,1

Luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä vain kuluttajien odotukset Suomen taloudesta heikkenivät heinäkuussa kesäkuusta.

Vain 24 prosenttia kuluttajista uskoi heinäkuussa, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Kolmannes arvioi, että tilanne menee heikompaan suuntaan. Viime vuoden heinäkuussa vielä puolet kuluttajista uskoi paranevaan kehitykseen.

Arviot talouskasvusta olivat pessimistisimmät sitten vuoden 2009 alun. Sen sijaan näkemykset työttömyyskehityksestä ja omasta taloudesta paranivat hieman.

Kuluttajien arviot omista säästämismahdollisuuksista pysyivät ennallaan ja valoisina. Omakohtaista työttömyyden uhkaa ei juuri koettu.

Oman taloutensa kohenemiseen seuraavan vuoden aikana luotti 26 prosenttia kuluttajista. Huononemista ennusti 15 prosenttia.

Tilastokeskus haastatteli kuluttajabarometria varten 2 200:ta henkilöä heinäkuun alkupuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?