Teollisuus ja rakennusala epäröivät: kestääkö kasvu?

Elinkeinoelämän talousluottamus on heikentynyt heinäkuussa teollisuudessa ja rakentamisessa, mutta pysynyt kuluttajapuolella vahvana, käy ilmi Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tänään julkistamasta luottamusindikaattorista.

| Päivitetty

Teollisuuden luottamus laski jonkin verran heinäkuussa. Indikaattorin uusin saldoluku on 0, kun edelliskuun tarkistettu lukema oli +5. Luottamusindikaattori laski samalla aavistuksen pitkäaikaisen keskiarvonsa eli +3:n alapuolelle.

– Notkahdus on sen verran pieni, että ei tässä mitään hälyttävää ole. Tuotanto-odotuksissa ollaan yrityksissä nyt kuitenkin entistä varovaisempia, EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila sanoo järjestön tiedotteessa.

Myös rakentamisen suhdannetilanne heikentyi hieman heinäkuussa, mutta pysyi vielä pitkäaikaisen keskiarvonsa yläpuolella. Luottamusindikaattorin tuorein saldoluku on -2, kun kesäkuun tarkistettu lukema on +3. Pitkän aikavälin keskiarvo on -5.

Yksityisten palvelujen luottamus säilyi heinäkuussa vahvana, kun luottamusindikaattorin saldoluku oli +29. Kesäkuun tarkistettu saldoluku on +30. Alan pitkän ajan keskiarvo on +17. EK:n mukaan myynnin kasvun ennustetaan jatkuvan alkusyksyllä.

Myös vähittäiskaupassa luottamus on pysynyt keskiarvoa korkeampana. Uusin saldoluku on +18, kun edelliskuun lukema oli +17. Pitkän ajan ajan keskiarvo on 0. Varastot ovat vähän keskimääräistä suuremmat, myynti on jatkanut kasvuaan ja myyntiodotukset ovat varsin suotuisat, EK sanoo.

Urrila pitää palvelujen ja vähittäiskaupan suhdannetilannetta yllättävän hyvänä. Niiden luottamus on EU-maiden keskiarvoa vahvempi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?