Kysely: Toimihenkilöt eläkkeelle vastoin tahtoa

Eläkeputki on toimihenkilöiden painajainen, sillä siihen joutuu jopa joka toinen vastoin omaa tahtoaan. Eläkeputkessa eli työttömyysputkessa on valtavasti vanhempia toimihenkilöitä.

18.7.2011 12:31 | Päivitetty 18.7.2011 12:46

Joka toinen toimihenkilö joutuu eläkkeelle ennen kun haluaisi. Alle 60-vuotiaista kaksi kolmesta olisi halunnut jatkaa työelämässä, ja vain 15 prosenttia eläkeputkeen henkilöstövähennyksissä siirretyistä oli siinä vapaasta tahdostaan.

Tulokset käyvät ilmi Ammattiliito Pron kyselystä. Eläkeputkella, jota myös työttömyysputkeksi kutsutaan, tarkoitetaan pidennettyä oikeutta ansiosidonnaiseen työttömyysrahaan. Putkesta siirrytään varsinaiselle eläkkeelle.

Tutkimuksessa 60–63-vuotiaista 61 prosenttia katsoi, että eläköityminen tapahtui vapaasta tahdosta. Pron kyselyn mukaan yleinen kokemus eläkeputkeen siirretyillä oli, että yritykset eivät edes yrittäneet etsiä uusia työtehtäviä.

– Eläkekeskustelun näkökulmasta tulos on ristiriitainen,sillä ihmisiä kannustetaan jatkamaan työelämässä yhä pidempään, mutta käytännössä tähän ei tarjota mahdollisuuksia, vaikka työkykyä ja motivaatiota olisi vielä jäljellä, Pron tutkija Otto Kanervo sanoo tiedotteessa.

Eläketurvakeskuksen mukaan Suomessa on lähes 110 000 ihmistä, 12 prosenttia 55–64-vuotiaista, työttöminä. Heistä valtaosa oli työttömyysputkessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?