HS: Harmaan talouden huomaa kassalla

Omista pitsaostoksista kannattaa pyytää aina kuitti mukaan, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Harmaan talouden tunnistaa helposti pitserian kassalla, lehti kertoo.

17.7.2011 17:03 | Päivitetty 17.7.2011 17:12

Lähipitserian veronkierron voi huomata pitserian kassalla, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Merkit huomaa rahan vaihdettua omistajaa. Veronkiertoon viittaa esimerkiksi se, että kuitin saaminen vaatii pitkällistä näpyttelyä tai kassakoneen käynnistämistä uudelleen.

– Jos kuitin saaminen on hyvin monimutkaista, se viittaa siihen, ettei toimita normaalilla tavalla, verohallinnon harmaan talouden apulaisjohtaja Marko Niemelä arvioi Helsingin Sanomille.

Helsingin Sanomien testissä toimittaja osti pitsan käteisellä viidestätoista helsinkiläisestä pitseriasta. Kuitin saaminen tuotti ongelmia kuudessa testatussa ravintolassa.

Kuitin saaminen ei ole aina takuu laillisesta toiminnasta. Helsingin Sanomien saamissa pitsakuiteissa pitsoista maksettiin 12, 13, 17 ja 22 prosenttia arvonlisäveroa. Suomessa ruuan arvonlisävero on 13 prosenttia.

– Todennäköistä on, että yrittäjä, joka antaa tuollaisia kassakuitteja, ei maksa arvonlisäveroja ollenkaan, Niemelä arvioi.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön MaRan mukaan pitsan myyminen alle kuudella eurolla ei voi olla voitollista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?