Tokio maailman kallein kaupunki – Karachi halvin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tässä on maailman kallein kaupunki

Tokio sai jälleen kyseenalaista kunniaa, kun se voitti maailman kalleimman kaupungin tittelin. Kärkikymmenikössä on viisi kaupunkia Euroopasta, kolme Aasiasta ja yllättäen kaksi Australiasta.

15.7.2011 13:01 | Päivitetty 15.7.2011 13:06

Economist Intelligent Unitin tekemässä tutkimuksessa kartoitetaan kaupungin hintatasoa siten, että asumiskustannuksia ei lasketa mukaan. Suurin painoarvo on ruokakorin, joukkoliikenteen, vapaa-ajanviettomahdollisuuksien ja vaatteiden hinnoilla.

Kun vertausarvona käytetään New Yorkin saavuttamaa sataa pistettä, on Tokion indeksi 161, eli sama tuotevalikoima on Tokiossa 61 prosenttia New Yorkia kalliimpi.

Ykkössija on Tokiolle toinen peräjälkeen. Kaupunki hallitsi listaa neljällätoista peräkkäisellä ykkössijalla vuoteen 2006 saakka, mutta menetti jenin heikon kurssin vuoksi kunnian Oslolle ja Pariisille pariksi vuodeksi.

Huomionarvoista listauksessa on, että australialaiskaupungit Sydney ja Melbourne ovat molemmat kärkikymmenikössä. Vielä kaksi vuotta sitten niiden sijoitukset olivat 32. ja 38., kymmenen vuotta sitten Sydney oli 71. ja Melbourne 80. Kaupunkien nousu on linjassa Australian dollarin vahvan kehityksen kanssa.

Halvimpien kaupunkien listalla Intian niemimaan läheisyydessä sijaitsevat kaupungit ovat vahvoilla. Alueelta on halvimpien top-10:ssä neljä kaupunkia; Dhaka, Delhi, Mumbai ja halvimmaksi listattu Pakistanin Karachi.

Karachi on listauksen mukaan yli puolet New Yorkia ja yli kolme kertaa Tokiota halvempi.

Myös koko kevään kuohunut arabimaailma on vahvasti edustettuna halvimpien listalla. Listan kymmenestä kaupungista viisi sijaitsee islamilaisissa maissa, näistä tosin Bangladeshin Dhaka Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ulkopuolella.

Listasijoitukseen vaikuttavat erityisen voimakkaasti valuuttakurssit, sillä paikalliset hinnat muunnetaan laskutoimituksessa Yhdysvaltain dollareiksi. Näin valuutan suhde dollariin on erittäin merkityksellinen listasijoituksen kannalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?