Lennonjohtajien kiistan sovitteluesitys hylättiin, lakko uhkaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lennonjohtajien kiistan sovitteluesitys hylättiin, lakko uhkaa

Julkaistu: 11.7.2011 19:33, Päivitetty 11.7.2011 20:35

Lennonjohtajien työehtokiistan ratkaisemiseksi käydyt sovittelut keskeytettiin heti ensimmäisenä päivänä. Jos sopua ei saavuteta, lakko alkaa ensi viikon tiistaina. Työnantajapuolen mukaan "hirveän nopeasti" ei tule tapahtumaan mitään.

Sovittelut lennonjohtajien työehtokiistan tiimoilta aloitettiin tänään valtakunnansovittelija Esa Lonkan johdolla.

Lonka jätti osapuolille illansuussa sovintoesityksen, jonka sekä työnantaja- että työntekijäpuoli hylkäsi. Sovittelun jatkosta ei toistaiseksi ole päätetty, ja neuvottelupöytään palaaminen on valtakunnansovittelijan käsissä.

– Tämän päivän keskustelujen perusteella en näe, että tässä hirveän nopeasti voisi tapahtua mitään olennaista, Palvelualojen työnantajien varatoimitusjohtaja Harri Hietala kommentoi Taloussanomille.

Työehtosopimuksesta on neuvoteltu jo tammikuusta lähtien. Vaikka suurista asioista on päästy yhteisymmärrykseen, on esimerkiksi lennonjohtajien tauoista vielä merkittäviä erimielisyyksiä.

– Tässä ovat pyörineet nämä samat asiat. Valtakunnansovittelija teki varmasti parhaansa rakentaakseen kompromissin, mutta kun se ei tänään kummallekaan maistunut, sitä voi olla hankalaa saada nopeasti kasaan, Hietala jatkoi.

Lennonjohtajat ovat suunnitelleet pistelakkoa, joka alkaisi ensi viikon tiistaina 19.7. aamukuudelta ellei sopua siihen mennessä saavuteta.

– Jos mitään ei tapahdu, niin lakko alkaa tiistaina suunnitelman mukaan, lennonjohtajien pääluottamusmies Sami Fabritius kertoi Taloussanomille.

Sekä Fabritius että Hietala kuitenkin pitävät mahdollisena, että sopu saavutetaan ennen ensi viikon tiistaita.

– Neuvotteluissa oli ihan hyvä tunnelma. Asiat vain riitelevät, ei siinä sen kummempaa. Tänään ei päästy siitä eteenpäin, Fabritius kommentoi.

– Ensi viikon tiistaihin on vielä niin paljon aikaa, että on mahdollista että sopu löytyy, Hietala lisäsi.

Pistelakko tarkoittaisi sitä, että lennonjohtajat lakkoilisivat Helsinki-Vantaan lentokentän sekä Suomen ylilentoliikenteen ruuhkatunteina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?