Elcoteqin suurimmaksi omistajaksi Platinum Equity - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pääomasijoittajasta tulossa Elcoteqin suurin omistaja

Julkaistu: 30.6.2011 12:56, Päivitetty 30.6.2011 13:01

Aiesopimuksen mukaan yhdysvaltalainen Platinum Equity voi saada kolmanneksen Elcoteqin osakkeista.

Elektroniikan sopimusvalmistaja Elcoteq on tehnyt aiesopimuksen amerikkalaisen pääomasijoitusyhtiön Platinum Equityn kanssa pääomasijoituksesta. Platinum Equitysta on tulossa Elcotegin suurin yksittäinen osakkeenomistaja, jonka omistusosuus voi nousta yli kolmannekseen.

Aiesopimuksen tarkoituksena on Elcoteqin rahoituksen uudelleenjärjestely ja yhtiön taseen vakauttaminen uudella oman ja vieraan pääoman ehtoisella rahoituksella.

Elcoteqia on painanut useiden rahalaitosten myöntämä syndikaattilaina, jota se joutunut lyhentämään vuosi vuodelta.

– Se ei ole kovin uskottavaa tässä bisneksessä, kommentoi Elcoteqin toimitusjohtaja Jouni Hartikainen Taloussanomille.

Nykyinen syndikaattilaina erääntyy tänään. Elcoteq on ilmoittanut lainanantajilleen, ettei se kykene maksamaan lainan 48,5 miljoonan euron pääomaa yhtiön tiukan likviditeetti- eli maksuvalmiustilanteen takia.

Yhtiön aiempi pääkeino rahoituksen järjestämiseksi on ollut unkarilaisen Magyar Export-Import Bankin myöntämä rahoitus. Elcoteq tiedotti aiemmin, että se odotti saavansa päätökseen neuvottelut unkarilaispankin kanssa Elcoteqin unkarilaiselle tytäryhtiölle myöntämästä jatkuvasta vientirahoitusluotosta.

Neuvottelut eivät ole kuitenkaan tuottaneet tulosta. Hartikainen sanoo, että Elcoteq haluaa linkittää neuvottelut Platinum Equityn kanssa käytäviin neuvotteluihin.

– Neuvotteluja [unkarilaisten kanssa] käydään edelleen, mutta nyt emme ole enää riippuvaisia siitä, Hartikainen sanoo.

Yhtiöiden aiesopimuksen mukaan Platinum merkitsisi Elcoteqin liikkeeseen laskemia uusia osakkeita ja optio-oikeuksia. Yhtiöt neuvottelevat lisäksi enintään 80 miljoonan euron velkarahoituksesta.

Elcoteqin Hartikainen uskoo, että yhtiön taloushuolet likviditeettiongelmineen poistuvat, jos Platinum astuu mukaan.

– En usko, että ongelmia enää on, jos noin vakavasti otettava firma tulee mukaan ja lupaa hoitaa alkuvaiheen rahoituksen.

Sopimuksen myötä Platinumista on tulossa Elcoteqin suurin yksittäinen osakkeenomistaja. Hartikainen ei halua kommentoida, kuinka suuren osan Platinum kaappaa. Osakkeiden lukumäärä määritetään, kun neuvottelut yhtiön nykyisten velkojien kanssa saadaan päätökseen.

Elcoteqin tiedotteessa todetaan, että Platinumin omistus yhtiöstä jäisi pienemmäksi kuin 33,3 prosenttia.

– Mikäli Platinum merkitsee osakkeita optio-oikeuksilla, oletetaan, että Platinumin omistusosuus kaikista liikkeeseen lasketuista osakkeista ja osakkeisiin oikeuttavista rahoitusvälineistä olisi todennäköisesti edellä todettua suurempi, Elcoteqin tiedottaa.

Platinumin sijoitus on ehdollinen muun muassa Elcoteqin nykyisen syndikaattilainan lainanantajien ja muiden velkojien kanssa sovittavalle rahoituksen uudelleenjärjestelylle.