Yhdysvallat tukee Lagardea IMF:n johtoon

Yhdysvallat tukee Ranskan valtiovarainministerin Christine Lagarden valintaa IMF:n johtoon.

Ranskan valtiovarainministeristä Christine Lagardesta tulee todennäköisesti IMF:n seuraava pääjohtaja.

28.6.2011 17:58 | Päivitetty 28.6.2011 18:01

Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö ilmoitti tänään tukevansa Ranskan valtiovarainministeriä Christine Lagardea Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtajaksi.

– Ministeri Lagarden poikkeuksellinen lahjakkuus ja laaja kokemus tarjoaa arvokasta johtajuutta tällä välttämättömälle instituutiolle maailmantalouden kannalta ratkaisevana hetkenä, valtiovarainministeri Timothy F. Geithner sanoi Washingtonissa julkaistussa tiedotteessa.

Euroopan, Yhdysvaltojen ja useiden isojen kehittyvien talouksien tukemalla Lagardella on takanaan enemmän kuin puolet voittoon tarvittavista äänistä.

Uuden pääjohtajan valinta saattaa tapahtua jo tänään, kun IMF:n johtokunta kokoontuu.

Geithner myös onnitteli Lagarden kanssa IMF:n johtopaikasta kilpailevaa Meksikon keskuspankin johtajaa Agustin Carstensia "vahvasta ja hyvin uskottavasta ehdokkuudesta".

Myös Venäjän valtiovarainministeri Alexei Kudrin ilmoitti tänään, että Venäjä tukee Lagarden valintaa. Muun muassa Brasilia aikoo ilmoittaa myöhemmin tänään, tukeeko se Lagardea IMF:n johtoon.

Lagarde seuraisi pääjohtajana ranskalaista Dominique Strauss-Kahnia, joka jätti tehtävänsä viime kuussa jouduttuaan raiskausepäilyjen vuoksi pidätetyksi New Yorkissa. Lagarde olisi ensimmäinen nainen IMF:n johdossa sen perustamisen jälkeen.

IMF:ää on johtanut sen perustamisesta vuodesta 1946 lähtien aina eurooppalainen. Lehmänkauppojen myötä sisarjärjestö Maailmanpankin johdossa taas on aina ollut amerikkalainen, ja lisäksi Yhdysvallat on saanut nimittää IMF:n kakkosjohtajan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?