Suomalaisten usko talouteen heikkeni yhä

Kuluttajien luottamus talouteen heikkeni kesäkuussa selvästi. Tilastokeskuksen mukaan luottamus on ollut laskussa keväästä. Myös viime vuoden kesäkuuhun verrattuna usko talouteen on heikoilla.

27.6.2011 9:58 | Päivitetty 27.6.2011 10:01

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattori oli kesäkuussa 11,4. Toukokuussa indikaattori oli 15,4 ja huhtikuussa 17,8. Luottamus talouteen oli kesäkuussa myös huonompi kuin vuosi sitten kesäkuussa, jolloin luottamusindikaattori oli 18,7.

Kuluttajien luottamusindikaattorin kaikki neljä osatekijää heikkenivät kesäkuussa sekä edelliskuuhun että vuoden takaiseen verrattuna.

- Kuluttajien näkemykset omasta taloudestaan sekä Suomen taloudesta ja työttömyyskehityksestä olivat kesäkuussa selvästi huonommat kuin pitkällä ajalla keskimäärin. Sen sijaan arviot omista säästämismahdollisuuksista pysyivät heikkenemisestä huolimatta edelleen valoisina, Tilastokeskus kertoo.

Kesäkuussa 26 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana, kun toukokuussa vielä 30 prosenttia kuluttajista odotti näin ja viime vuoden kesäkuussa 45 prosenttia.

Omakohtaista työttömyyden uhkaa koettiin aiempaa vähemmän. Kesäkuussa 19 prosenttia työllisistä uskoi työttömyyden uhan vähentyneen viime kuukausina ja 13 prosenttia uskoi uhan kasvaneen. Toukokuussa vastaavat luvut olivat 17 ja 12 prosenttia.

"Nyt on aika säästää"

Kuluttajat uskoivat, että hinnat nousevat nopeasti. He pitivät säästämistä kannattavampana kuin kestotavaroiden ostamista tai lainanottoa.

Kuluttajat ennustivat kesäkuussa, että kuluttajahinnat nousevat 3,4 prosenttia seuraavien 12 kuukauden aikana. Vuoden sisällä 15 prosenttia kotitalouksista aikoi joko melko tai hyvin varmasti ostaa auton ja aiempaa hieman harvempi eli 6 prosenttia asunnon. Vastaavat osuudet olivat viime vuoden kesäkuussa 16 ja 8 prosenttia.

Kuluttajista 61 prosenttia piti ajankohtaa hyvänä säästämiselle ja 78 uskoi pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana. Lainan ottamista piti kannattavana 53 prosenttia kuluttajista, kun vuosi sitten osuus oli 69 prosenttia. Neljätoista prosenttia kuluttajista aikoi kuitenkin ottaa lainaa, eli yhtä moni kuin vuotta aiemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?