Tutkimus: Kohta kellään ei enää omaa työpistettä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kohta kellään ei enää omaa työpistettä

Kuvituskuva
Julkaistu: 20.6.2011 15:19, Päivitetty 20.6.2011 15:49

Henkilökohtaisten työpisteiden tarve vähenee tulevaisuudessa. Työtä tehdään yhä useammin etätyönä, ja työt eivät rajoitu omalla toimipisteellä työskentelyyn vaan yhä useampi viettää työpäivänsä palavereissa tai muissa toimipisteissä, käy ilmi Tulevaisuuden työympäristö -tutkimuksesta.

Tarve henkilökohtaisiin työpisteisiin vähenee. Näin ennakoidaan rakennusyhtiö Skanskan ja kiinteistöyhtiö KTI:n Tulevaisuuden työympäristö -tutkimuksessa.

Tutkimuksen mukaan liikkuva- ja monipaikkainen työ yleistyy. Moni työntekijä viettää työpäivänsä asiakkaiden luona, palavereissa tai muissa toimipisteissä. Toimistoissa on yhä useampia tyhjiä toimipisteitä, joiden käyttöä pyritään tehostamaan.

Tutkimukseen vastanneista yrityksistä yli kolmanneksessa ilmoitettiin vähennettävän henkilökohtaisten työpisteiden määrää toimistotiloista. Työpisteistä on tulossa yhteisiä, millä tuetaan työntekijöiden liikkuvuutta toimiston sisällä.

Vastaajista yli 70 prosenttia arvioi myös lisäävän työntekijöidensä mahdollisuuksia etätyöskentelyyn.

Tilaratkaisuiksi uudenlaisen työnteon takia suositaan avotilaa tai perinteisen huone- ja avokonttorin yhdistelmää. Myös ryhmä- ja neuvottelutilojen tarve sekä epävirallisten kohtaamispaikkojen määrää ollaan lisäämässä. Lisäksi tarve hiljaisiin työskentelyhuoneisiin on kasvamassa.

Toimistotilojen mullistuksen takana on edellytykset yhä suuremmasta joustavuudesta ja tehokkuudesta. Lisäksi on kasvanut tarve suurempaan ympäristövastuullisuuteen. Vastaajayrityksissä 29 prosentissa oltiin valmiita maksamaan nykyistä enemmän ympäristövastuullisista toimitiloista. Huomiota kiinnitetään erityisesti energiatehokkuuteen, sijaintiin, tilatehokkuuteen ja sisäolosuhteisiin.

Tulevaisuuden työympäristö kartoittaa pääkaupunkiseudulla toimivien yli 50 hengen yritysten toimistotilojen käyttöön ja tulevaisuudennäkymiin liittyviä kysymyksiä.