Katso miksi käytetyn auton ostaja pettyy

Julkaistu: , Päivitetty:

Käytettyjen autojen kaupassa menee jotain pahasti pieleen. Niin ainakin voisi päätellä valitusten määrästä. Käytetyt autot komeilevat jatkuvasti kuluttajien valituslistan ykkössijalla ja valitusten määrä näyttää yhä kasvavan. Kuluttajaneuvojan mukaan ostajien odotukset ovat joskus liian kovat – he vaativat käytetyn olevan kuin uusi. Katso mikä mättää ja mistä valitetaaan.
Käytetyn auton kauppa on yleisin kuluttajaneuvontaan tuleva valituksen aihe. Esimerkiksi viime vuonna valituksia käytetyistä autoista tuli 7 813, kun seuraavaksi suurimmasta aihealueesta eli remontti- ja huoltopalveluista valitettiin 4 432 kertaa ja asunnoista 3743 kertaa.

Valitusten määrä näyttää olevan kasvussa. Esimerkiksi viime vuonna käytetyistä autoista tuli yli 200 valitusta enemmän kuin vuonna 2009.

Tänä vuonna valituksia käytetyistä autoista on kesäkuuhun mennessä kertynyt jo 3 872.

Uusien autojen kaupasta valittaminen ja autojen korjauksesta ja huollosta valittaminen on harvinaisempaa. Esimerkiksi vuonna 2009 käytetyistä autoista valitettiin 7 507 kertaa, autojen korjauksesta ja huollosta 2 938 kertaa ja uusista autoista 1 460 kertaa. Katso taulukko valitusmääristä jutun lopusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Virheitä laaja kirjo 

Yleensä valitukset koskevat käytettyyn autoon tulleita vikoja. Johtava kuluttajaoikeusneuvoja Hannele Korkama Tampereelta kertoo, että valitusten kirjo eri vioista on laaja. Kuluttajan tavoitteena on yleensä saada myyjä vastaamaan korjauskustannuksista tai tarjoamaan mahdollista hinnanalennusta. Joissain tapauksissa kuluttaja saattaa toivoa koko kaupan purkua.

Korkaman mukaan osa valituksista saattaa olla sellaisista virheistä, jotka ostajan olisi tullut havaita jo autoa ostaessaan, kuten vaikkapa renkaiden kulumisesta tai pakoputken rikkinäisyydestä.

– Sitten on jonkin verran ns. kuluvista osista tulevia valituksia. Ne eivät oikein ota menestyäkseen, jos ne riitautetaan. Esimerkiksi jarrupalat ovat tällainen kuluva osa, Korkama muistuttaa.

Osa valituksista koskee autoihin tulleita yllättäviä vikoja. Käytetyissä autoissa monesti joutuu käymään tapauskohtaista rajanvetoa siitä, mikä on minkin osan luonnollinen käyttöikä. Melko uudessa autossa esimerkiksi vaihteiston korjaus voi tulla myyjän kontolle, mutta paljon ajetussa autossa korjausvastuuseen joutuukin kuluttaja.

– Esimerkiksi vaikka sellainen tapaus, jossa auto on vuoden 2005 mallia. Kahden kuukauden jälkeen ostosta autosta menee nokka-akseli ja vesipumppu. Korjauskulu siitä olisi noin tuhat euroa. Kuluttajaa harmittaa ja hän haluaisi, että myyjä maksaisi sen. Vaikka nämä eivät ole samalla tavalla kuluvia kuin jarrupalat, niin vuoden 2005 mallissa voi jo ajatella, että muitakin osia voi mennä rikki. Tämmöisessä tapauksessa suosittaisin, että jos myyjä tulee puolella korjaushinnasta mukaan, niin se on jo aika hyvin, Korkama sanoo. 

Myyjällä velvollisuus
kertoa kaikki oleellinen
 

Autoliikkeiden ja kuluttajien välistä käytetyn auton kauppaa säätelee kuluttajansuojalaki. Yksityisten väliseen kauppaan se ei puutu. Kuluttajansuojalaki luo velvollisuuden myyjälle kertoa asiakkaalle kaikki oleellinen, mitä hän autosta tietää ja mitä hänen olisi periaatteessa pitänyt tietää.

Korkaman mukaan tahallinen väärien tietojen antaminen tai asioiden salaaminen on vähentynyt autokaupassa.

– Kyllä sellaisiakin liikkeitä vielä on, mutta minun mielestäni autokauppa on rehtiytynyt paljon siitä, mitä se joskus on ollut.

Esimerkiksi kilometrimittarin ruuvailu on vähentynyt valituksen aiheena. Näin käynyt myös auton vuosimalliin liittyneille epäselvyyksille. Myöskään ennen ongelmana olleista käytetyistä tuontiautoista ei tule nykyisin kovin paljon valituksia.

Valittaminen
lisääntyy


Miksi valitusten määrä on sitten kasvanut?

Autoalan keskusliiton AKL ry:n hallituksen varapuheenjohtaja, johtaja Lasse Ahlstedt Veho Groupista arvioi, että syynä valitusmääriin on niin autokaupan lisääntyminen kuin kuluttajien valitushalukkuuden lisääntyminen. Vaihtoautoihin keskittyneen espoolaisen Autosillan eli Jagro Oy:n toimitusjohtaja Jami Multisilta on samaa mieltä.

– Kynnys valittaa on pienentynyt. Ihmiset valittavat nykyään kaikesta enemmän, kuten vaikka koulussa opettajista, Multisilta sanoo.

– Käytetyssä on herkemmin vikaa kuin uudessa. Ostohetkellä auto saattaa olla kunnossa, mutta aina voi tulla vikoja. Rajanveto siitä, kuinka paljon minkäkin osan tulee kestää, on joskus hankalaa. Se ei ole aina yksiselitteistä, Ahlstedt kertoo.

Kuluttajariitalautakunta
antaa suosituksen
 

Jos kuluttaja huomaa käytetyssä autossa virheen, niin ensimmäinen etappi on ottaa yhteyttä myyjään. Jos myyjän kanssa asian sopiminen ei onnistu, seuraava askel on kuluttajaneuvoja. Mikäli kuluttajaneuvojankaan avulla asiaa ei saada sovittua, kuluttajan on mahdollista valittaa kuluttajariitalautakuntaan. Lautakunta voi antaa suosituksen riidan ratkaisemisesta, mutta se ole velvoittava kuten oikeuden päätös.

– Me myymme noin tuhat autoa vuodessa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana ehkä noin kymmenen asiaa on mennyt kuluttajariitalautakuntaan. Asiakkaista suurimman osan kanssa päästään sopimukseen, Multisilta kertoo omista kokemuksistaan.

Vastaantulo korjauksien maksussa riippuu niin vian luonteesta kuin auton iästäkin. Multisillan mukaan esimerkiksi moottorin rikkoutuessa liike tulee korjauskuluissa vastaan esimerkiksi kymppitonnin autossa, mutta ei vaikkapa vanhemmissa ja enemmän ajetuissa 2 000 euron hintaluokan autoissa.

– Mitä vanhempi auto, sen vähemmän autokauppiaan intressissä on tulla vastaan sen korjauskuluissa.

Multisilta on törmännyt autokauppiaan urallaan myös ammattivalittajiin. Uhkailtukin on.

– Tässä on vanha sanonta, niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Asiallinen asiakas saa hyvää palvelua.

Takuut
yleistyneet 


Monet merkkiliikkeet, jotka myyvät uusien autojen lisäksi vaihtoautoja, tarjoavat erimittaisia, yleensä 6–12 kuukauden takuita myös käytetyille autoille.

Veho Groupin Lasse Ahlstedtin mukaan tällaiset takuut ovat edelleen yleistymässä ja niitä tarjotaan myös vakuutusyhtiöiden kautta.

Edullisimpiin vaihtoautoihin keskittyneissä liikkeissä käytetyn auton takuita löytyy harvemmin.

Käytetystä autosta valitetaan runsaasti
Kuluttajaneuvontaan tulleet yleisimmät valituksen aiheet 1-6/2011

Valituksen aiheMäärä
Käytetyt autot3872
Sähkö1807
Vuokra-asiat1693
Remontti- ja huoltopalvelut1407
Matkapuhelinliittymät1348
Autojen korjaus ja huolto1317
Lähde: Kuluttajavirasto

Autokaupan virhetilanteita

 • Autossa ilmenee tekninen vika tai puute
 • Auto ei vastaa sitä, mitä kauppaa tehtäessä on sovittu
 • Autosta on annettu vääriä tai paikkansa pitämättömiä tietoja
 • Kaupan päättämisen kannalta olennaisia tietoja on salattu
 • Käyttö-, huolto ym. ohjeet puuttuvat
 • Auto osoittautuu huonommaksi kuin ostajalla on auton iän, ajomäärän tai kauppahinnan perusteella aihetta odottaa, tai auto tai sen osa on kulunut kestoikäänsä nähden ennenaikaisesti.
Lähde: Kuluttajavirasto

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Orpo tyrmäsi Ykkösaamussa eläkeläisten lisärahat: "Minä en sellaista lupausta voi antaa"

  2. 2

   Ilkka Herlin povaa vaikeita aikoja suomalaisille: ”Kasvun rajat on saavutettu”

  3. 3

   ”Olin aluksi liian varovainen” – naissijoittajat kehottavat aloittamaan sijoittamisen pelosta huolimatta

  4. 4

   Taksijohtaja varoittaa uudesta ilmiöstä: lyhyt pikkujoulumatka saattaa sisältää ison hintalapun – ”Kannattaa skarpata hiukan”

  5. 5

   ”Tyydyttäväkuntoinen” mökki olikin umpilaho – kauppakirjan yksi merkintä tuli ostajalle todella kalliiksi

  6. 6

   Yli 200 lounastaukoa työnantajan piikkiin – kellokortilla kikkailu tuli duunarille kalliiksi

  7. 7

   Poliittinen epävarmuus laskee korkoja varsinkin Saksassa

  8. 8

   Tässä on Suomen pienin eläke – pärjäisitkö tällä summalla?

  9. 9

   Ensin joensuulaisfirmaan ei soittanut kukaan, sitten soitti pankinjohtaja – konttorissa istui huijari tyhjentämässä yhtiön tiliä

  10. 10

   APECin kokouksessa puhuneen Kiinan presidentin mukaan asiat pitää ratkaista neuvottelemalla – ei yhteenotoilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tyydyttäväkuntoinen” mökki olikin umpilaho – kauppakirjan yksi merkintä tuli ostajalle todella kalliiksi

  2. 2

   Yli 200 lounastaukoa työnantajan piikkiin – kellokortilla kikkailu tuli duunarille kalliiksi

  3. 3

   Tässä on Suomen pienin eläke – pärjäisitkö tällä summalla?

  4. 4

   Ensin joensuulaisfirmaan ei soittanut kukaan, sitten soitti pankinjohtaja – konttorissa istui huijari tyhjentämässä yhtiön tiliä

  5. 5

   Taksijohtaja varoittaa uudesta ilmiöstä: lyhyt pikkujoulumatka saattaa sisältää ison hintalapun – ”Kannattaa skarpata hiukan”

  6. 6

   ”Olin aluksi liian varovainen” – naissijoittajat kehottavat aloittamaan sijoittamisen pelosta huolimatta

  7. 7

   Ilkka Herlin povaa vaikeita aikoja suomalaisille: ”Kasvun rajat on saavutettu”

  8. 8

   Bloomberg: Deutsche Bank, Bank of America ja JP Morgan Chase linkitetty Dansken rahaliikenteeseen Virossa

  9. 9

   Aina Group myy ICT-liiketoimintansa Telialle

  10. 10

   Ilkka myi Otavalle ison potin Alma Median osakkeita – Otavasta Alman suurin omistaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen tyrmistyi, kun kylpyhuoneeseen ilmestyi putkiremontissa 16 sentin kynnys – nyt taloyhtiötä odottaa kallis lasku

  2. 2

   Tällaisia eläkkeet ovat eri puolilla Suomea – katso, mikä on kuntasi keskieläke

  3. 3

   Dieselautoilijoiden mitta täyttyi: ”Onko tässä enää mitään järkeä?”

  4. 4

   Välittäjä vaati kauppakirjaan ratkaisevan ehdon – mökkiseikkailu maksoi ostajalle 200 000 euroa

  5. 5

   Tässä on Suomen pienin eläke – pärjäisitkö tällä summalla?

  6. 6

   Padasjokelaisen omakotitalon hinnalla saisi 13 neliötä Helsingin kalliilta alueelta – ”On mahdotonta hyväksyä, ettei löydy ostajaa”

  7. 7

   ”Tyydyttäväkuntoinen” mökki olikin umpilaho – kauppakirjan yksi merkintä tuli ostajalle todella kalliiksi

  8. 8

   Yksin asuvan menoihin riittää 1130 e/kk pk-seudun ulkopuolella – katso, paljonko eri kotitaloudet tarvitsevat rahaa elämiseen

  9. 9

   Trokarit iskivät Fazerin uutuuteen – laatikollisesta suklaata pyydetään 299 euroa

  10. 10

   Jos dieselvero poistetaan, niin täällä se eniten vaikuttaa – katso, kuinka moni ajaa sinun kotiseudullasi dieselillä

  11. Näytä lisää