Pörssiyhtiöiden todelliset omistajat voivat jäädä piiloon hallintarekisteriin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HS: Pörssiyhtiön omistus voi jäädä piiloon hallintarekisterissä

Kuvituskuva
Julkaistu: 16.6.2011 7:23, Päivitetty 16.6.2011 8:24

Edes viranomaiset eivät saa aina selville pörssiyhtiöiden lopullisia omistajia hallintarekistereistä, todetaan vm:n työryhmän muistiossa. Työryhmä ehdottaa Helsingin Sanomien mukaan, että pörssiyhtiöiden omistus Suomessa ei olisi enää julkista.

Hallintarekisteriä ajavan valtiovarainministeriön työryhmän mukaan omistuksen kätkeminen voitaisiin toteuttaa sallimalla suomalaisille sijoittajille hallintarekisterit, joihin tarvitsee merkitä vain arvo-osuustilin hoitaja arvopaperin todellisen omistajan sijaan. Uudessa järjestelyssä suomalaisten omistusten selvittäminen olisi pitkien ketjujen mukaan hankalampaa.  Helsingin Sanomien siteeraamaan muistion mukaan ”poikkeuksellisesti on mahdollista, että arvopaperien lopullista omistajaa koskevaa tietoa ei saada selville”.

Arvopaperimarkkinalakia uudistusta valmistelevan työryhmän mukaan eri viranomaisten tiedonsaanti on lakiehdotuksessa huomioitu. Muun muassa poliisin ja verottajan mielestä osakeomistusten kätkeminen hallintarekisteriin lisäisi kuitenkin rikoksia.

Työryhmän muistiosta käy kuitenkin ilmi, että se pitää nykyistä arvo-osuusrekisteriä luotettavampana ja edullisempana tiedon tuottajana kuin hallintarekisteri, sillä sisäpiirirekisterin tiedot ovat kattavasti saatavissa arvo-osuusjärjestelmä.