Eduskunnan suuri valiokunta tyrmäsi eurobondit

Eduskunnan suuri valiokunta ei hyväksy Euroopan parlamentin ehdotusta unionin ja sen jäsenvaltioiden liikkeelle laskemista joukkovelkakirjoista eli eurobondeista.

15.6.2011 16:10 | Päivitetty 15.6.2011 16:18

Eduskunnan suuren valiokunnan kanta eurobondeihin on ehdottoman kielteinen. Suuri valiokunta ei hyväksy Euroopan parlamentin ehdotusta unionin ja sen jäsenvaltioiden liikkeelle laskemista joukkovelkakirjoista eli eurobondeista.

Ehdotus on valiokunnan valtioneuvostolle antaman lausunnon mukaan rajattava talouspolitiikan koordinaatiota koskevasta lainsäädännöstä.

– Päätös tulee pysymään myös tulevaisuudessa, kukaan ei ollut tästä eri mieltä, suuren valiokunnan puheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) kommentoi uutistoimisto Startelille.

– Ja tämähän on hallituksen linjan mukainen.

Eurobondeja voidaan pitää komission ehdotusten tavoitteiden vastaisina, koska ne heikentävät yksittäisten jäsenvaltioiden vastuuta omasta rahoitusasemasta ja laajentavat samalla jäsenvaltioiden yhteisvastuuta, valiokunnan tiedotteessa sanotaan.

– Kysymys on siitä, että tämä tapahtuu AAA-maiden kustannuksella, ja kyse on tietynlaisesta kikkailusta. Suomi ei halua olla mukana siinä, Tuomioja sanoo.

Tuomiojan mukaan eurobondeissa olisi siemen uudelle velkakriisille.

Vaikka valiokunta suhtautuu muuten myönteisesti komission ehdottamiin talouspolitiikan koordinaation tehostamisen keinoihin, eivät eurobondit jäsenvaltioiden luotonsaannin välineenä liity millään tavalla komission ehdottaman säädöspaketin sisältöön ja tavoitteisiin, suuri valiokunta katsoo.

– Valiokunta arvioi, että eurobondit edellyttäisivät hyvin vahvaa luottamusta jokaisen jäsenvaltion sitoutumiseen perussopimuksessa sovittuihin terveen talouspolitiikan sääntöihin. Komission ehdotus talouspolitiikan koordinaatiota koskevaksi säädöspaketiksi lienee jo itsessään selkeä osoitus tämän luottamuksen puuttumisesta, tiedotteessa sanotaan.

Eriävän mielipiteen suuren valiokunnan lausuntoon jättäneet valiokunnan perussuomalaiset kansanedustajat olivat yhtä mieltä muun valiokunnan kanssa eurobondien tarpeettomuudesta.

Muuten perussuomalaiset olivat eri mieltä valiokunnan arviosta, että oikein toteutettuna säädöspaketti tarjoaa mahdollisuuden palauttaa kansalaisten ja markkinoiden luottamus EU:n toimielinten talouspoliittiseen suorituskykyyn.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?