Lapsilisien poistaminen hyvätuloisilta sai eniten kannatusta, kun Taloussanomien lukijoilta kysyttiin, pitäisikö lapsilisien maksamista muuttaa. Poistamisen kannalla oli 37 prosenttia vastaajista.
Toiseksi eniten kannatusta lukijakyselyssä sai vaihtoehto, ettei nykykäytäntöä pidä muuttaa mitenkään. Tätä mieltä oli 31 prosenttia vastaajista.
Seuraavaksi eniten kannatusta sai ehdotus lapsilisien muuttamisesta verollisiksi. 15 prosenttia vastaajista kannatti tätä mallia.
Vähemmän kannatusta sai ehdotus lapsilisien muuttamisesta verolliseksi vain hyvätuloisille. Tätä mieltä oli 12 prosenttia vastaajista.
Neljä prosenttia vastaajista oli jonkun muun muutoksen kannalla.
Lapsilisän poistamista hyvätuloisilta vastaajat perustelevat rahan tarpeettomuudella, jos se joudetaan laittamaan suoraan pankkitilille säästöön.
– Joillakin perheillä on varaa olla käyttämättä lapsilisiä ja sijoittaa ne esimerkiksi lapsen nimissä olevalle tilille odottamaan aikuistumista. Selvästi lapsilisä ei ole tällöin tarpeen lapsesta aiheutuvien kustannusten kattamiseen, eräs vastaaja kirjoittaa.
Eräs kommentoija esittää lapsilisän poistamista yhden lapsen perheiltä, kun vuositulot ylittävät 40 000 euroa, kahden lapsen perheiltä tulojen ylittäessä 50 000 euron rajan ja kolmen lapsen perheille raja olisi 60 000 euroa, neljän lapsen perheille 70 000 ja viiden lapsen perheille 80 000 euroa.
Moni vastaaja muistuttaa kuitenkin, että hyvätuloisuus on suhteellinen käsite, ja todella hyvätuloisia perheitä on niin vähän, että esimerkiksi heidän lapsilisiensä verottaminen ei kerryttäisi paljoakaan valtion kassaa.
Lapsilisien verottamisen osalta moni kysyy myös, että kenen veroprosenttia siihen käytettäisiin; äidin, isän vai lapsen? Verottamista järkevämpää olisi heidän mielestään pienentää suoraan lapsilisää – se säästäisi myös turhalta byrokratialta.
– Lapselle tulevaa etua ei tule verottaa. Kenen veroprosentilla sitä verotettaisiin, kysyy eräs vastaaja.
Eräs lukija ehdottaa lapsilisien poistamista kokonaan ja tilalle lapsista tehtävää verovähennystä.
Muiksi muutoksiksi ehdotetaan lapsilisän maksamista vain ensimmäisestä lapsesta tai sitä, että suurimmat lapsilisät maksettaisiin ensimmäiselle lapselle ja muille pienemmät eli päin vastoin kuin nykyisin.
Pienituloisille lapsilisät ovat elintärkeitä, muistuttaa moni vastaaja.
– Meidän pienituloinen suurperhe (molemmat vanhemmat töissä) siis kirjaimellisesti odottaa kädet ristissä lapsilisäpäivää! Saa ruokaa! Emme tuhlaa, mutta palkkamme ei enää riitä (emme juo emmekä juhli), kommentoi yksi vastaajista.
Lukijakyselyyn osallistui 2 880 vastaajaa.