Bernanke: Velkakaton nostamisesta tehtävä nopeita päätöksiä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Bernanke: Velkakaton nostamisesta päätettävä nopeasti

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Ben Bernanke vaatii nopeita toimia Yhdysvaltain velkakaton nostamiseksi. Jos toimiin ei ryhdytä, seurauksena saattaa olla ”vakavia häiriöitä” rahoitusmarkkinoilla, hän varoitti puheessaan Washingtonissa eilen illalla.

15.6.2011 8:15 | Päivitetty 15.6.2011 8:33

Republikaanit ovat vastustaneet velkakaton nostamista ja vaatineet leikkauksia valtion menoihin. Liittovaltion velkakatto on nykyisin 14 300 miljardia dollaria (noin 9 900 miljardia euroa), ja nostamisesta pitäisi päästä sopuun elokuun alkuun mennessä. Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan se on tuohon päivään mennessä käyttänyt kaikki lainanottovaltuutensa.

Fedin pääjohtajan Ben Bernanken mukaan velkakattoa ei pitäisi käyttää välineenä budjettikiistoissa.

–Nyt pitäisi välttää tarpeettomia toimia, jotka saattavat horjuttaa sijoittajien luottamusta Yhdysvaltain hallituksen kykyyn ja haluun maksaa laskunsa, hän tähdensi.

Luottoluokitusyhtiö Moody’s varoitti kesäkuun alussa, että Yhdysvaltain paras mahdollinen eli kolmen A:n luokitus saatetaan panna tarkkailuun mahdollista laskua varten, mikäli velkakaton nostamisesta ei päästä sopuun heinäkuun puoliväliin mennessä.

Kongressin budjettitoimisto CBO on arvioinut, että liittovaltion budjettivaje nousee syyskuun lopussa päättyvänä budjettivuotena ennätykselliseen 1 400 miljardiin dollariin viime vuoden 1 300 miljardista dollarista. Samoissa ennätyslukemissa vaje oli budjettivuonna 2009.

Bernanke patisti lainsäätäjiä toimiin budjettivajeen saamiseksi hallintaan. Menoja ei hänen mukaansa kuitenkaan tulisi leikata niin voimallisesti ja nopeasti, että vielä hauraassa tilassa olevan talouden elpyminen vaarantuisi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?