Viranomaiset tiukentavat pikavippisyyniä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Viranomaiset tiukentavat pikavippisyyniä

Viranomaiset ovat tiukentaneet pikaluottojen myöntäjien kriteereitä. Luottoja saavat jatkossa tarjota vain rekisteriin merkityt yritykset. Myös mahdolliseen koronkiskontaan suhtaudutaan ankarasti.

10.6.2011 20:49 | Päivitetty 10.6.2011 20:14

Viime joulukuussa voimaan tullut uudistus velvoitti kuluttajaluottoja tarjoavat yritykset rekisteröitymään. Ilmoittautumisaika päättyi toukokuun lopussa. Nyt pikavippejä saavat tarjota vain rekisteriin merkityt yritykset.

Luotonantajia on tähän mennessä rekisteröity 58 ja lisäksi on vireillä 28 yrityksen ilmoitus. Kolmen yrityksen ilmoitukset on hylätty, oikeusministeriö tiedottaa.

Rekisteröintipakko ei ole vähentänyt pikaluottoa tarjoavien yritysten määrää, mutta yritysten luotettavuus on varmemmalla pohjalla. Rekisteriin hyväksytään vain yritykset, joiden johdolla ei ole rikollista taustaa ja joilla on riittävä ammattitaito.

Kuluttajavirasto valvoo edelleen hyvän luotonantotavan noudattamista ja kuluttajaluottojen markkinointia. Pikaluotoista tulee virastoon tasaisesti yhteydenottoja.

Viime vuoden helmikuussa tuli voimaan uudistus, jonka mukaan luotonantajien on ilmoitettava markkinoinnissaan luoton todellinen vuosikorko ja varmistettava lainanhakijan henkilöllisyys. Lisäksi kiellettiin lainojen maksu yöaikaan.

Kuluttajaviraston mukaan säännökset ovat olleet asianmukaisia. Muun muassa yömaksukieltoa noudatetaan hyvin. Tosin hakupalvelut ovat pääosin auki myös yöaikaan ja mainonnassa tuodaan esille luotonhakumahdollisuutta kellon ympäri. Tällaisiin väittämiin kuluttajaviranomaiset ovat puuttumassa.

Uudistuksella myös tarkistettiin rikoslain koronkiskontasäännöksiä ja maksujen kohtuullisuutta. Kuluttaja-asiamies onkin tehnyt poliisille tutkintapyynnön epäiltyään useampia pikaluottojen tarjoajia koronkiskonnasta. Poliisi tutkii asiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?