Raportti paljastaa: Finanssikriisi heikensi työntekijöiden asemaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Taantuma heikensi työntekijöiden asemaa

Portugalissa osoitettiin mieltä muun muassa vappuna.

Julkaistu: 8.6.2011 10:49, Päivitetty 8.6.2011 10:53

Finanssikriisi heikensi työntekijöiden asemaa myös Euroopassa, kertoo ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC vuosiraportissaan.

Kansainvälinen taantuma on heikentänyt työntekijöiden asema eri puolilla Eurooppaa, kertoo ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC vuosiraportissaan.

Esimerkiksi työntekijöiden palkkoja ja eläkkeitä on leikattu, kun maat ovat laittaneet julkiset taloutensa säästökuurille. Se on johtanut yleislakkoihin ja laajoihin mielenosoituksiin esimerkiksi Espanjassa, Kreikassa, Portugalissa ja Ranskassa.

Työpaikan menettämisen pelko tukkii suut. ITUCin mukaan työntekijät ovat entistä varovaisempia ilmoittamaan viranomaisille järjestäytymisoikeuden loukkauksista.

Euroopassa ongelmat keskittyvät reunavaltioihin. Esimerkiksi Turkissa ainakin 350 sai potkut liitossa toimimisen takia. Järjestäytymistä haittaavat myös määräaikaiset työsuhteet. Valko-Venäjällä lähes 90 prosenttia kaikista työsuhteista on määräaikaisia.

Vaarallisin maailmankolkka ay-aktiiville on Latinalainen Amerikka, jossa tapettiin viime vuonna 90 ay-aktiivia. Lisäksi 2 500 ihmistä pidätettiin ay-toiminnan vuoksi.