EU:n Rehn: Kreikan kriisiin ratkaisumallit Belgiasta ja Itä-Euroopasta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU:n Rehn: Kreikan kriisiin ratkaisumallit Belgiasta ja Itä-Euroopasta

Euroopan unionin (EU) talouskomissaari Olli Rehn katsoo, että ratkaisu Kreikan maksukykyisyyden säilyttämiseen koostuu kahdesta osasta. Rohkeat alijäämän leikkaukset, jollaiset Belgia toteutti 1990-luvulla, tarvitsevat rinnalleen lainoittajien valmiuden uusia päättyviä velkakirjoja, mitä Itä-Euroopassa tehtiin pari vuotta sitten.

1.6.2011 9:57 | Päivitetty 1.6.2011 10:03

– Belgia on relevantti esimerkki, joka osoittaa Kreikalle, millainen on mahdollinen ja saavutettavissa oleva ylijäämätavoite. Wienin aloitteen opetukset ovat olleet pääasiassa myönteisiä, Rehn sanoi eilen Bloombergin haastattelussa New Yorkissa.

– Lähtökohtana on se, että pankit pitävät riskinsä vapaaehtoispohjalta.

Kreikka, jolla on Euroopan suurin velkataakka, tarvitsee lisää lainaa sen jälkeen, kun EU:n johdolla koottu 110 miljardin dollarin tukipaketti ei riittänyt täyttämään sen valtiontaloudessa ammottavaa aukkoa. Vaikka velkasaneeraus on poissa pelistä, Euroopan markkinoille syntyvän domino-efektin vuoksi, harkinnassa on erilaisia vaihtoehtoja, kuten Wienin sopimuksen kaltainen järjestely tai niin kutsuttu uudelleenprofilointi.

Wienin aloitteella viitataan järjestelyyn, johon perustui Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n rahoittama Unkarin, Romanian, Latvian ja Serbian tukiohjelma vuonna 2009. Wienin-mallin kaltaisen järjestelyn tavoitteena olisi houkutella sijoittajat ostamaan uusia velkakirjoja Kreikan hallitukselta vanhojen erääntyessä.

Eurooppalaispoliitikkojen puheissa erilaiset velkajärjestelyihin viittaavat ilmaukset ovat saaneet keskenään ristiriitaisia merkityksiä.

– Niin sanotuille markkinavoimille täytyy olla hyvin turhauttavaa kuulla näitä kilpailevia kannanottoja EU:sta, Rehn sanoi ja totesi, että myös päättäjät oppivat "vaikean kautta".

Viime vuotisen tukipaketin ehtojen mukaisesti Kreikan oli määrä palata rahoitusmarkkinoille ensi vuonna ja myydä valtiolainojaan noin 30 miljoonan euron arvosta. Maan kymmenvuotisen velan korko on kuitenkin kohonnut 16,4 prosenttiin eli se on kaksinkertaistunut tukipaketin myöntämisen jälkeen. EU on ilmaissut, että Kreikka tarvitsee lisätukea täyttääkseen rahoitustarpeensa. IMF on kuitenkin uhannut jäädyttää oman osuutensa maksuista siihen asti kunnes EU kertoo oman ratkaisunsa Kreikan rahoituksen järjestämiseen.

– Tarkastelemme Kreikan tilaisuutta kokonaisuutena yhdessä IMF:n kanssa. Luotamme siihen, että löydämme yhdessä ratkaisun neljännesvuosiarvion osalta lähipäivinä, Rehn vakuutti.

Kreikan pääministeri George Papandreou ilmoitti viime viikolla maan tavoittelemista kuuden miljoonan euron lisäsäästöistä, jotta tukipaketin vaatimus vajeen supistamisesta 7,5 prosenttiin toteutuu. Maan pääoppositio kuitenkin torjui suunnitelman.

Rehnin mukaan Kreikan aika ja auttajien kärsivällisyys ovat käymässä vähiin.

– Kreikan täytyy lakata elämästä yli varojensa. Tämä on todellinen uskottavuustesti sekä hallitukselle että oppositiolle. Jokaisen on tehtävä osuutensa, Rehn painotti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?