Outokumpu myy Talvivaara-omistuksiaan Solidiumille ja Talvivaaralle

Teräsyhtiö Outokumpu on tänään myynyt kaikki Talvivaaran Kaivososakeyhtiön osakkeensa valtion sijoitusyhtiölle Solidiumille.

1.6.2011 9:40 | Päivitetty 1.6.2011 9:37

Outokumpu myi Solidiumille koko 10,5 miljoonan osakkeen omistuksensa eli 4,3 prosenttia Talvivaaran Kaivosyhtiön koko osakekannasta. Kauppahinta on 60 miljoonaa euroa. Outokumpu kirjaa 27 miljoonan euron myyntivoiton rahoitustuottoihin toisen neljänneksen tulokseen. Kaivososakeyhtiö on listattu sekä Helsingin että Lontoon pörsseissä.

Lisäksi Outokumpu on myynyt viidenneksen omistusosuudestaan listaamattomassa Talvivaara Sotkamossa Talvivaaran Kaivososakeyhtiölle. Määrä vastaa neljää prosenttia Talvivaara Sotkamon koko osakekannasta. Kauppahinta on 60 miljoonaa euroa.

Kaupan seurauksena Talvivaaran osakeomistus kaivostoimintaa harjoittavassa tytäryhtiössään Talvivaara Sotkamossa nousee 80 prosentista 84 prosenttiin. Se rahoitetaan Talvivaaran kassavaroilla sekä käytettävissä olevilla rahoitusjärjestelyillä.

– Talvivaaran osakkeenomistajien kannalta kaupan odotetaan kasvattavan sekä osakekohtaista tulosta että nettoarvoa kuluvana tilikautena, Talvivaaran tiedotteessa sanotaan.

Samalla Outokumpu antaa Talvivaaran Kaivososakeyhtiölle option ostaa loput 16 prosenttia omistusosuudestaan Talvivaara Sotkamossa vuoden 2012 ensimmäisen neljänneksen loppuun mennessä.

Optio antaa kaivosyhtiölle mahdollisuuden ostaa kaikki tai osan lopuista osakkeista samaan osakekohtaiseen hintaan yhdessä tai useammassa erässä. Option toteutuessa täysimääräisesti kokonaiskauppahinta olisi 240 miljoonaa euroa.

Outokumpu kertoo tiedotteessaan, että yhtiön omistus Talvivaarassa on ollut finanssisijoitus, ja omistusosuuden myynti parantaa Outokummun rahoituksellista liikkumavaraa. Jäljelle jäävä 16 prosentin omistusosuus luokitellaan rahoitusomaisuudeksi ja arvostetaan Outokummun tilinpäätöksessä tulosvaikutteisesti käypään arvoon.

Edellä mainittujen osakekauppojen seurauksena Outokumpu kirjaa yhteensä 204 miljoonan euron voiton rahoitustuottoihin toisen neljänneksen tulokseen. Kassavirtavaikutus on 118 miljoonaa euroa. Outokummun velkaantumisaste laskee 13 prosenttiyksiköllä. Transaktioiden verovaikutus on Outokummun mukaan marginaalinen eikä sillä ole vaikutusta kuluvan vuoden kassavirtaan.

– Talvivaara on yhtiö, jota olemme seuranneet pitkään. Näkemyksemme mukaan Talvivaara on hyvä sijoitus pitkällä aikavälillä ja sopii hyvin Solidiumille, Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen toteaa tiedotteessa.

Hän kertoo yhtiön uskovan Suomen kaivosklusterin positiiviseen kehitykseen tulevaisuudessa, ja katsoo Suomella on mahdollisuus olla Euroopan johtava kaivosmaa.

– Olemme jo mukana klusterissa Outokumpu- ja Metso-omistustemme kautta, ja sijoittamalla Talvivaaraan vahvistimme entisestään näköalaamme kaivosteollisuuteen ja sen liitännäisiin toimialoihin, Järvinen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?