"Lihapullan oikea nimi on kanannahkapulla"

Elintarvikkeita ei pitäisi saada kutsua harhaanjohtavilla nimillä, jotka antavat väärän kuvan tuotteen sisällöstä. Tätä mieltä on Kuluttajaliitto. Esimerkiksi jauhelihapihviksi tai lihapullaksi ei pitäisi kutsua ruokia, joiden pääraaka-aine on broilerinnahka. Niitä pitää kutsua broilerinnahkapulliksi. Kuluttajaliitto on kannellut asiasta oikeuskanslerille. Katso lista huijaavista tuotenimistä.

31.5.2011 12:54 | Päivitetty 31.5.2011 12:55

Kuluttajaliitto on suivaantunut elintarviketeollisuuden tavasta käyttää kuluttajia harhaanjohtavia nimiä elintarvikkeissa. Ensi kerran liitto kiinni huomiota asiaan vuosi sitten, mutta koska tilanne ei ole parantunut vuodessa, se nostaa asian pöydälle uudestaan nyt.

Liitto on kannellut oikeuskanslerinvirastolle siitä, ovatko elintarvikkeita valvovat viranomaiset laiminlyöneet valvontatehtävänsä tuotteiden nimien osalta.

Viranomaiset kiinnittivät huomiota erityisesti lihavalmisteiden harhaanjohtaviin nimiin, kun niille selvisi millaisia aineksia eineslihapullien ja -jauhelihapihvien valmistukseen oikeasti käytetään. Ilmeni, että niiden pääraaka-aine ei ollut sian- tai naudanliha vaan broilerinliha tai -nahka.

Harhaanjohtavia nimiä oli muissakin tuotteissa. Suurin ongelma on, että tuotteiden nimet antavat väärän kuvan sisällöstä tai antavat ymmärtää, että tuote sisältää jotain raaka-ainetta enemmän kuin todellisuudessa.

Esimerkiksi jos hampurilaisen pihvin pääraaka-aine on kalaa, kanaa tai kasviksia, se pitää viranomaisten mukaan nimetä kala-, kana- tai kasvishampurilaiseksi. Pelkkiä broilerinosia sisältävän hampurilaisen kutsuminen hampurilaiseksi  on harhaanjohtavaa.

Broilerinnahkaa sisältäviä lihapullia pitää viranomaisten mukaan kutsua broilerinnahkapulliksi. 

Mustikkakeitoksi saa puolestaan kutsua vain tuotetta, jossa on pelkästään mustikkaa. Jos siinä on muita marjoa, sitä pitää kutsua esimerkiksi mustikka-vadelmakeitoksi.

Esimerkiksi nämä tuotteet on Kuluttajaliiton mukaan nimetty harhaanjohtavasti:

1. Jauhelihapyörykät ja -pihvit:Pirkka LihapyörykkäPirkka JauhelihapihviHK Ruokatalon kevyet lihapyörykätHK Ruokatalon jauhelihapihvitHK Lihapyörykät

2. Leivät:Fazer ruispaahtoFazer ruispaahtosämpylätFazer täysjyväpaahto

3. Välipala- ja aamiaisviljavalmisteet:Top Food aprikoosimyslipatukkaVirtasalmen viljatuotteet mustikkamysli

4. Kastikkeet:Pirkka Quacamoledippi

Tuotteiden nimet antavat väärän kuvan sisällöstä. Viranomaisten mukaan ainesosat on ilmoitettava painon mukaisessa järjestyksessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?