BlackRockin Fink: Euroopan pankkijärjestelmä täytyy uusia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Euroopan pankkijärjestelmä täytyy uusia"

Euroopan rahoitusongelmat eivät rajoitu pelkästään Kreikkaan vaan koko maanosan pankkijärjestelmä täytyy organisoida uudelleen. Näin sanoo yhdysvaltalaisen sijoitusyhtiön BlackRockin johtaja ja perustaja Laurence D. Fink tänään uutistoimisto Bloombergin televisiohaastattelussa.

31.5.2011 9:44 | Päivitetty 31.5.2011 9:44

– Euroopan ongelma on paljon Kreikkaa laajempi, vaikka Kreikka onkin kaikkein kiireisin. Näen, että Kreikan lainojen järjestely on hyvin vaikeaa ilman ymmärrystä siitä, että joudumme todennäköisesti uudelleenjärjestelyihin myös Irlannissa ja Portugalissa, Laurence D. Fink sanoo.

Euroopan unionin, Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Euroopan keskuspankin lähettämän tarkastajaryhmän on määrä saada lähipäivinä valmiiksi arvionsa siitä, miten Kreikka on edennyt viime vuonna myönnetyn 110 miljardin euron tukipaketin edellyttämien uudistustoimien läpiviemisessä. Tämän jälkeen EU:n odotetaan laativan suunnitelma Kreikalle annettavasta lisäavusta. Apua tarvitaan, koska Kreikalla ei ole käytännössä mahdollisuutta hankkia markkinaehtoista rahoitusta.

Finkin mukaan monia pieniä eurooppalaispankkeja joudutaan vielä pääomittamaan. Alueen suurimmat pankit ovat sen sijaan hyvin pääomitettuja, tosin joidenkin valtionlainojen devalvointi aiheuttaa niille paineita, Fink arvioi.

– Euroopan pankkijärjestelmä omistaa kaiken tämän velan. Jos yksi maa asetetaan velkasaneeraukseen, aiheutamme pankeille valtavan paineen. Näin ollen meidän täytyykin organisoida uudelleen koko Euroopan pankkijärjestelmä ennen valtionlainojen uudelleenjärjestelyä.

Finkin mukaan Euroopassa tarvitaan "valtavaa TARP-rahastoa". Tällä hän viittaa Yhdysvaltain valtion pankkitukiohjelmaan ( the Troubled Asset Relief Program), jolla tuettiin maan ongelmapankkeja finanssikriisin aikana useilla miljardeilla dollareilla.

Fink kertoi haastattelussa myös näkemyksiään erilaisten sijoituskohteiden näkymistä Yhdysvalloissa. Hän uskoo enemmän amerikkalaisosakkeiden nousuun kuin korkotuottoon, koska yritykset hyötyvät heikosta dollarista. Lisäksi niillä on ylimääräisiä käteisvaroja, jotka voidaan investoida kasvuun.

– Rakastamme osakkeita. Rakastamme osinkopapereita. Yhdysvaltain valtionlainoihin turvaudutaan, kun maailma ja tulevaisuus huolestuttavat. Mutta jos uskot, että maailma on hyvä paikka sijoittaa pitkällä aikavälillä, silloin pitää sijoittaa osakkeisiin, Fink sanoi.

Maaliskuun alussa antamassaan haastattelussa Fink kertoi olevansa Yhdysvaltain dollarin "suurostaja" ja arvioi, ettei koroissa ole odotettavissa vahvaa nousua. Hän sanoi ostavansa Yhdysvaltain velkakirjoja, jos niiden tuotto nousee yli neljän prosentin.

Yhdysvaltain kymmenvuotisen valtionlainan korko noteerattiin tänään Aasian kaupankäynnissä 3,08 prosenttiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?