Katso mihin hintaan Nokian halpainsinööri tekee työsi

700 euroa kuukaudessa! Tällä hinnalla Nokia-insinööri Intiassa tekee suomalaisen kollegansa työt. Suomalaisosaajan sillä palkkaisi vain muutamaksi päiväksi. Ulkomaille eivät valu enää pelkät liukuhihnatyöt. Monen muun yrityksen tavoin myös Nokia työllistää paljon huippuosaajia halpamaissa. Katso millaisella palkalla Nokia-insinöörit tekevät töitä Intiassa ja Kiinassa.

| Päivitetty

Nokia maksaa Intiassa paikalliselle ohjelmistoinsinöörille noin 8550 euroa vuodessa. Kiinassa ohjelmistoinsinöörin vuosiansiot ovat keskimäärin 20 400 euroa.

Nokia Siemens Networksin Intian-tehtaalla paikallinen vanhempi ohjelmistoinsinööri tienaa vuodessa 11 500 euroa. Kiinassa saman yrityksen leivissä olevan kuukausitienestit ovat 750–860 euroa. (Katso tarkempi lista palkoista jutun lopusta.)

Uuden insinööriliiton (UIL) laskelmien mukaan suomalainen insinööri hankki vuodessa noin 48 000 euroa. 85 prosenttia insinööreistä on vakituisessa työsuhteessa.

Työmarkkinatutkimukseen vastanneista insinööreistä liki puolet työskenteli Suomessa lokakuussa 2010 teollisuuden palveluksessa. Julkisella sektorilla työskentelevien osuus oli vain 12 prosenttia. Kaikista palkansaajista noin kolmannes työskentelee julkisella sektorilla.

Liitolla huolitulevaisuudesta

Uuden insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari sanoo olevansa erittäin huolissaan vallalla olevasta suuntauksesta, että tehtaiden niin sanotun liukuhihnatyön lisäksi insinöörien työ valuu Suomesta ulkomaille. Hän kritisoi kovin sanankäänteinen suomalaisia yrityksiä, jotka siirtävät tuotantonsa ulkomaille ja haalivat työntekijät kohdemaista.

– Näissä heidän kutsumissaan kehittyvissä maissa on täysin työnantajan markkinat. Bisnes on todella kylmää.

Porokari naurahtaa it-alan yritysten perusteluille siirtää työ Aasiaan ja Afrikkaan.

– Ne perustelevat, että kilpailun takia niiden pitää mennä kasvaville Aasian markkinoille. Olin käymässä Intiassa Nokian tehtaalla. Siellä paikallinen johtaja sanoi, että niiden tuotannosta 60 prosenttia menee Eurooppaan. Turhaa hurskastelua, Porokari lataa.     Kuukausitulot700 euroa

Ammattiliitto Pron kansainvälisten asioiden päällikkö Matti Koskinen arvioi, että kiinalaisen insinöörin kuukausiansiot ovat 540–700 euroa.

– Yhteiskunnallista statusta ajatellen insinööri voi olla suureen massaan verrattuna jopa äveriäs tuolla kuukausipalkalla. Tosiasiassa palkalla voi tulla vain kohtuullisesti toimeen, Koskinen sanoo.

Hän huomauttaa, että keskipalkkojen määrittely Kiinassa on lähes mahdotonta maan ontuvan tilastoinnin takia. Lisäksi palkat vaihtelevat toisinaan hyvinkin paljon toimialoittain ja alueittain. Rannikolla palkat ovat sisämaata paremmat.

Kiinassa on minimipalkkalainsäädäntö. Palkka nousee vuosittain kymmenisen prosenttia. Minimipalkka koskee lähinnä tehdastyöntekijöitä, sillä koulutetuilla on jo valmiiksi parempi palkka.

– Minimipalkkaa on nostettava. Teoriassahan parempia palkkoja ei tarvitsisi nostaa. Pääsääntöisesti työnantajat kuitenkin nostavat, etteivät työntekijät lähde toiseen yritykseen.

Koskisen mukaan konepajateollisuudessa palkat ovat ehkä muita aloja paremmat Konepajateollisuudessa työskentelevälle voidaan maksaa jopa kaksi ja puoli kertaa korkeampaa palkkaa kuin tavalliselle liukuhihnatyöntekijälle. Hänen mukaansa yritykset perustelevat parempia palkkoja sillä, että alalla ei riitä, että osaa seisoa liukuhihnalla, vaan pitää tuntea alaa.

Yritysten työvoimaulkomailla kasvaa

Teknologiateollisuuden mukaan alan suomalaisyrityksillä on jo enemmän työvoimaa ulkomailla kuin Suomessa. Käänne tapahtui viime vuonna.

Työntekijöiden määrä teknologiateollisuuden ulkomaisissa tytäryrityksissä on kasvanut 306 000:een. Suomessa työskentelevien määrä on 290 000.

Yritysten henkilöstö on vähentynyt Suomessa vuoden 2008 jälkeen 40 000:lla eli 13 prosentilla.

Yhdistys muistuttaa, että kilpailukyvyn heikkeneminen vaarantaa suomalaiset työpaikat. Vientiteollisuus tuottaa Suomen bruttokansantuotteesta edelleen noin puolet.

UIL:n mukaan insinöörejä koulutetaan Suomessa liikaa: aloituspaikkoja pitäisi sen mukaan vähentää 30 prosenttia.

– Vähennystä ei pidä tehdä jostain tietystä yksittäisestä koulutusalasta, vaan tasaisesti kautta linjan, esittää liiton puheenjohtaja Porokari.  Nokialta ei tavoitettu ketään kommentoimaan yrityksen palkkaamien kiinalaisten ja intialaisten insinöörien palkkoja.

Tällaisia palkkoja Nokia maksaa Intiassa ja Kiinassa: 

♦ Nokian paikallisten insinöörien palkat Intiassa:OhjelmistoinsinööriKeskipalkka: 8 552 euroa/vuodessaPalkkahaitari: 5 432–9 995 euroa/vuodessa.

Vanhempi ohjelmistoinsinööriKeskipalkka: 15 521 euroa/vuodessa.Palkkahaitari: 12 416–15 521 euroa/vuodessa.

Tutkimus- ja kehitysinsinööri Keskipalkka: 10 709 euroa/vuodessa.Palkkahaitari: 9 312–15 521 euroa/vuodessa.

♦ Nokian paikallisten insinöörien palkat Kiinassa:Ohjelmistoinsinööri Keskipalkka: 20 405 euroa/vuodessa.Palkkahaitari: 18 786–22 241 euroa/vuodessa.

ProjektipäällikköKeskipalkka: ei tiedossaPalkkahaitari: 20 837–24 508 euroa/vuodessa.

♦ Nokia Siemens Networksin paikallisten insinöörien palkat Intiassa:Vanhempi ohjelmistoinsinööri Keskipalkka: 11 501 euroa/vuodessa.Palkkahaitari: 10 368–12 416 euroa/vuodessa.

Tutkimus- ja kehitysinsinööri Keskipalkka: 10 306 euroa.Palkkahaitari: 6 518–15521 euroa.

♦ Nokia Siemens Networksin paikallisten insinöörien palkat Kiinassa:Tekninen tukihenkilöKeskipalkka: 17 166 euroa/vuodessa.Palkkahaitari: 10 796–24 508 euroa/vuodessa.

Vanhempi ohjelmistoinsinööriKeskipalkka: ei tiedossaPalkkahaitari: 755–863 euroa/vuodessa.Lähde: Glassdoor.com (palkkatiedot työntekijöiden ja työnantajien ilmoittamia)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?