IEA: Hiilidioksidipäästöt kasvoivat uuteen ennätykseen viime vuonna - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

IEA: Toiveet hillitä ilmastonmuutosta riittävästi hiipuvat

Hiilidioksidin ja muiden kasvihuonekaasujen päästöt harppasivat viime vuonna ennätyssuuriksi. IEA:n mukaan toiveet ilmastonmuutoksen riittävästä hillitsemisestä ovat lähes tavoittamattomissa. Taantumakin hillitsi päästöjä vain minimaalisesti.

30.5.2011 16:52 | Päivitetty 30.5.2011 16:52

Viime vuoden hiilidioksidipäätöt ovat kaikkien aikojen suurimmat eli 30,6 gigatonnia. Edelliseen vuoteen verrattuna päästöt lisääntyivät 1,6 gigatonnia. Suurin osa päästöistä tulee fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

Päästöjen kasvusta kolme neljäsosaa tuli kehittyvistä talouksista, Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n pääekonomisti Fatih Birol sanoi brittiläiselle The Guardian -lehdelle.

Näiden lukujen valossa toiveet ilmaston lämpenemisen hillitsemisestä turvalliselle tasolle ovat miltei tavoittamattomissa, ilmenee IEA:n vielä julkaisemattomista arvioista.

IEA:n raportti myös osoittaa, että maailmantalouden pahin taantuma ainakin 80 vuoteen vaikutti vain minimaalisesti ilmastopäästöihin, mikä on vastoin monia ennusteita.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että "potentiaalisesti vaarallisen ilmastonmuutoksen raja" on maapallon keskilämpötilan nousu kahdella asteella.

– Olen hyvin huolissani. Tämä on pahin mahdollinen uutinen päästöjen suhteen. Tulee olemaan äärimmäisen vaikeaa pysyä alle kahden asteen ja näkymät muuttuvat yhä valjummiksi, Birol sanoi.Kriittinen raja tulee vastaanyhdeksän vuotta etuajassa

London School of Economicsin professori ja vaikutusvaltaisen ilmastoraportin laatija Nicholas Stern varoitti, että seuraukset voivat olla vakavia, jos nykyinen meno jatkuu.

– Nämä luvut osoittavat, että päästöt ovat pian palanneet vanhalle "business as usual" -uralleen.

Stern arvioi, että IPCC-ilmastopaneelin ennusteiden mukaan todennäköisyys sille, että maapallon lämpötila nousee tämän vuosisadan aikana enemmän kuin neljä astetta on noin 50 prosenttia.

IEA on laskenut, että jos ilmaston lämpenemisen kaikkein haitallisimmilta vaikutuksilta halutaan välttyä, vuosittaiset energiaan liittyvät päästöt eivät saa ylittää 32 gigatonnin tasoa vuonna 2020.

Jos viime vuoden kaltainen kasvuvauhti jatkuu, rajapyykki ylitetään jo yhdeksän vuotta etuajassa. Tällöin ilmaston lämpenemisen pitäminen hallinnassa olisi lähes mahdotonta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?