FT: Uuteen Kreikan tukipakettiin tulossa ankarat ehdot - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

FT: Uuteen Kreikan tukipakettiin tulossa ankarat ehdot

Eurooppalaiset hallitukset käyvät neuvotteluja uusista Kreikalle myönnettävistä tukilainoista, kirjoittaa Financial Times. Lehden haastattelemien, nimettömänä esiintyvien lähteiden mukaan sopimuksen ehdot olisivat ankarat ja johtaisivat kansainvälisten toimijoiden poikkeuksellisen suureen puuttumiseen Kreikan talouteen liittyen muun muassa verojen keräämiseen ja valtion omistusten myyntiin.

30.5.2011 9:34 | Päivitetty 30.5.2011 11:00

Tukipakettiin sisältyisi myös yksityissijoittajille suunnattuja kannustimia laina-ajan pidentämiseksi sekä uusia säästötoimia.Viranomaiset toivovat, että jopa puolet Kreikan hallituksen vuoteen 2013 mennessä tarvitsemasta noin 60–70 miljardin euron lisärahoituksesta saataisiin kerättyä ilman uusia lainoja.

Osa neuvottelijoista on sitä mieltä, että suuri osa rahoista pitäisi kerätä valtio-omistusten myynnistä ja yksityisten velkojen lainaehtojen muutoksista. Näin ollen Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n ja euromaat joutuisivat lainaamaan Kreikalle vain noin 30–35 miljardia euroa viime vuonna luvatun 110 miljardin euron lisäksi.

Viranomaiset kuitenkin varoittivat, että lähes kaikki suunniteltuun tukiohjelmaan liittyvät ehdot kohtaavat mittavaa vastarintaa ainakin joltain nykyisen tukiohjelmaan osallistuvan maan hallitukselta ja että suunnitelma saattaa edelleen kaatua.

Saksalainen Der Spiegel -lehti puolestaan kirjoittaa, että Euroopan unioni saattaa pidättäytyä seuraavan tukierän maksamisesta Kreikalle sen jälkeen, kun kansainvälinen tarkastajaryhmä totesi, että maa ei ole saavuttanut ainuttakaan tukiohjemaan määriteltyä säästötavoitetta. Lehti ei kertonut tietolähdettään.

Kreikan budjettivaje on odotettua suurempi, koska maan kulut ovat edelleen sovittua suuremmat ja verotulot suunniteltua pienemmät, saksalaislehti kirjoitti. Sen mukaan EU:n, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston viranomaisten laatima neljännesvuosittainen raportti on määrä julkaista tällä viikolla.

EU:n talouskomissaari Olli Rehn sanoi Der Spiegelin haastattelussa, että Kreikan seuraavasta maksuerästä päätetään raportin julkistamisen jälkeen.

– Tilanne on hyvin vakava, Rehn sanoi saksalaislehdelle.

IMF:n edustaja torjui uutistoimisto Reutersin haastattelussa Der Spiegelin väitteen, että tarkastajaryhmä olisi havainnut Kreikan jääneen taloustavoitteista. Hänen mukaansa IMF:n ja Kreikan neuvottelut etenevät ja saadaan pian päätökseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?