Kreikkaa uhkaa poliittinen umpikuja - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kreikka eripurainen – Rehn varoittaa ajan loppumisesta

Kreikan hallitus ei ole päässyt sopuun opposition kanssa uusista säästötoimista. Talouskomissaari Olli Rehn varoittaa jo ajan käyvän vähiin.

27.5.2011 20:50 | Päivitetty 30.5.2011 7:39

Eripura saattaa pääministeri George Papandreoun tukalaan asemaan, sillä EU on toivonut poliittista yhtenäisyyttä, ennen kuin lisäsäästöt toteutetaan.

Uudet säästöt ovat tarpeen budjetin tasapainottamiseksi. EU ja kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ovat pitäneet kuuden miljardin euron säästöjä ehtona sille, että Kreikka saa uuden tukierän vuosi sitten sovitusta kansainvälisestä apupaketista. EU ja IMF haluavat myös vauhdittaa valtion omaisuuden myyntejä.

Kreikan suurimman oppositiopuolueen Uuden demokratian johtaja Antonia Samaras toisti vastustavansa säästöjä ja kertoi tänään, ettei puolue suostu kiristyksen kohteeksi.

Talouskomissaari Olli Rehn kertoi olevansa pahoillaan, etteivät Kreikan puolueet ole päässeet säästöistä yhteisymmärrykseen. Hän varoitti, että aika on käymässä vähiin.

- Odotamme että yritykset EU-IMF -ohjelmaa tukevan, puolueiden välisen sopimuksen aikaansaamiseksi jatkuvat, Rehn sanoi sähköpostiviestissä.

Kreikan on määrä saada 12 miljardin euron lainaerä, jotta se pystyy huolehtimaan kesäkuun lopussa erääntyvän velkansa maksusta.

Euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Juncker arvioi torstaina, että IMF saattaa pidättäytyä seuraavan tukierän maksamisesta Kreikalle, koska rahaston sääntöjen mukaan sillä pitää olla takuut seuraavan 12 kuukauden ajan lainan takaisinmaksusta. Näitä ei välttämättä löydy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?