Issing: Olen skeptinen Kreikan suhteen - maa on maksukyvytön - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Olen skeptinen Kreikan suhteen – maa on maksukyvytön"

Euroopan keskuspankin (EKP) entinen pääekonomisti Otmar Issing kertoo olevansa epäileväinen velkakriisissä kipuilevan Kreikan selviytymisen suhteen. Hänen mukaansa maa ei ole kassakriisissä vaan maksukyvytön.

26.5.2011 16:15 | Päivitetty 26.5.2011 18:18

Vuonna 2006 keskuspankin jättäneen Issingin mukaan on periaatteessa mahdollista, että Kreikka selviää velkasitoumuksistaan, mutta se ei näytä todennäköiseltä.

– Olen skeptinen Kreikan suhteen, Issing sanoi Kööpenhaminassa tänään.

Hänen mukaansa Euroopan velkakriisi, joka on pakottanut myös Irlannin ja Portugalin hakemaan rahoitustukea, on jättänyt euron "kriittiseen" tilaan.

Nobel-palkittu ekonomisti Paul Krugman arvioi puolestaan samassa tilaisuudessa, että on käytännössä mahdotonta, etteivät Kreikan velkakirjojen haltijat joutuisi kirjaamaan jonkinlaisia tappioita sijoituksistaan.

Hän uskoo, että Kreikka voi joutua pankkikriisiin, jos EKP kieltäytyy rahoittamasta maan pankkeja. Tämä ajaisi Kreikan pois euroalueesta.

– Arvioisin, että on 50 prosentin mahdollisuus, että Kreikka poistuu eurosta, ei niinkään tarkoituksellisen politiikan tuloksena, vaan vain asioiden edetessä, Krugman sanoi.

Hän sanoi myös, ettei euroalue ole "mikään optimaalinen valuutta-alue".

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?