"Terveystyötä tehdään vain hyväosaisille"

Kansalaisten mielestä terveys- ja hyvinvointityö kohdistuu hyväosaisille, kertoo tuore kansalaiskysely. Asiantuntijat pitävät näkemyksiä huolestuttavana, koska valmiiksi huono-osaiset joutuvat ottamaan enemmän vastuuta terveydestä kuin hyvin pärjäävät.

25.5.2011 13:13 | Päivitetty 25.5.2011 14:16

Terveyttä ja hyvinvointia edistävää työtä tehdään ensi sijassa hyväosaisille. Tätä mieltä on enemmistö Terveyden edistämisen keskuksen (Tekry) tekemään kansalaiskyselyyn vastanneista ihmisistä.

Erityisesti näin uskoivat vähemmän koulutetut, työttömät ja eläkeläiset. Koulutetuimmat ryhmät eivät näe asiaa yhtä yleisesti samalla tavalla.

– Huolestuttavaa on, että varsinkin ne vastaajat, jotka kuuluvat tutkimusten mukaan niihin ryhmiin, joiden koettu terveys on heikompi, kokevat, että terveyttä ja hyvinvointia edistävät toimet keskittyvät hyväosaisiin, Tekryn kehittämispäällikkö Pirkko Koskinen-Ollonqvist sanoi tiedotteessa.

Tekryn mukaan näyttää siltä, että terveystyö ei tavoita niitä, joita sen pitäisi. Kansalaiset ovat eriarvoisessa asemassa myös siinä, ovatko he yksityisen työterveyshuollon piirissä vai eivät. Huono-osaisuus edellyttäisi nykyistä yksilöllisempiä ja monipuolisempia toimenpiteitä.

Huono-osaisuutta ei Tekryn mukaan valita, jolloin ihmiset ovat lähtökohtaisesti eriarvoisessa asemassa. Silti huono-osaiselta voidaan vaatia muita ryhmiä suurempaa vastuuta omasta terveydestään.

Myös tulo- ja terveyserojen kasvuun uskoivat monet. Puolet kyselyyn vastanneista uskoi tuloerojen kasvuun, 42 prosenttia oletti myös terveyserojen kasvavan tulevaisuudessa.

Kansalaiset epäilivät myös, ovatko julkinen päätöksenteko ja palveluiden saatavuus tasapuolisia. Vastanneista 42 prosenttia koki, että kuntalaisia ei kohdella tasapuolisesti. Näin ajattelivat erityisesti lapsiperheet ja keskisuurten kaupunkien ja pääkaupunkiseudun asukkaat.

Tekryn mukaan tulokset voivat kertoa siitä, että erityisesti lapsiperheiden palveluita on karsittu ja sosiaalinen eriytyminen kasvaa kaupungeissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?