Varo, ettet syö valeruokaa

Julkaistu:

Kaupoissa myydään nykyään paljon valeruokaa – ruokaa, joka on niin keinotekoista, ettei se edes mätäne. Erityisesti monet keyvttuotteina myytävät ruoat ovat tällaisia. Ne ovat osoittautuneet painon ja terveyden hallinnan kannalta huonoksi valinnaksi. Lisäksi ne ovat usein täynnä lisäaineita.


Nyt lusikkansa lisäainesoppaan pistää Ruotsin suosituimman terveysblogin kostdoktorn.se:n pitäjä Andreas Eenfeldt. Hänen mukaansa huonompi maku ei ole kevyttuotteiden ainoa vika, vaan ne ovat myös täynnä lisäaineita.

Yleislääketieteen erikoislääkärin Eenfeldtin mukaan on korkea aika ryhtyä syömään kunnolla. Uudessa kirjassaan Ruokavallankumous (readme.fi) hän kehottaa myös vähähiilihydraattiseen ravintoon, mutta muistuttaa että nk. Low Carb -tuotteet ovat ”käärme paratiisissa”.

Näin Low Carb
hämää sinua
 

– Esimerkiksi Low Carb -pastaan ja -suklaaseen kannattaa suhtautua äärimmäisellä varauksella. Ne ovat pilanneet monien laihtumisen, hän kirjoittaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eenfeldtin mukaan niiden luovan markkinoinnin takaa löytyy hiilihydraatteja, joista kuluttajalle ei hiiskuta.

– Low Carb -suklaat ovat yleensä täynnä sokerialkoholeja, joita myyjät eivät laske hiilihydraatteihin. Suunnilleen puolet sokerialkoholeista imeytyy elimistöön nostaen verensokeria. Loppuosa päätyy paksusuoleen ja aiheuttaa helposti kaasunmuodostusta ja ripulia. Sen lisäksi ne tietenkin ylläpitävät makeanhimoa, Eenfeldt kirjoittaa.

Älä osta sitä,
mitä et ymmärrä


Aivan kuten piensijoittajan kultainen neuvo kuuluu, älä osta sellaista, mitä et ymmärrä, Eenfeldt neuvoo karttamaan valeruokaa, josta ei ymmärrä mitä se on.

Oikea ruoka muistuttaa hänen mielestään sitä, mitä ihmiset ovat syöneet miljoonia vuosia ja jota meidän elimistömme on tottunut hyödyntämään.

– Kaupoissa on nykyään valitettavan runsaasti halpoja kopioita. Ne ovat valeruokia, jotka ovat niin keinotekoisia, että ne eivät edes mätäne. Edes mikro-organismit eivät elä niissä.

Margariini saa häneltä suosituksen ”kannattaa välttää”, koska voin teollisen jäljitelmän omega-6-pitoisuus on nostettu epäluonnollisen korkealle.

– Vailla terveydellisiä etuja, maistuu pahalle. Tilastollinen yhteys astmaan, allergiaan ja muihin tulehduksellisiin sairauksiin, Eenfeldt tykittää 

Eenfeldtin kolme
perusvihjettä ovat:


1. Vältä tuotteita, jotka ovat täynnä eriskummallisia aineksia, joiden nimen hädin tuskin pystyt lausumaan. Ne eivät välttämättä ole vaarallisia, mutta sellaisia tarvitaan vain valeruoassa.

2. Vältä liikaa sokeria tai tärkkelystä (Usein ne ovat samoja tuotteita kuin kohdassa 1.)

3. Vältä kevyttuotteita (Usein ne ovat samoja kuin kohdissa 1-2.)

Länsimainen roskaruoka kuuluu hänen mielestään ainakin kahteen edellisistä kategorioista.

Ja tällaisen ostoslistan
hän antaa vasta-alkajalle:


  • Voita sekä mahdollisimman rasvaista kuohukermaa ja ranskankermaa.
  • Kananmunia ja pekonia.
  • Jauhelihaa, paistia, palapaistia, kyljyksiä ja fileitä.
  • Kalaa – mieluusti rasvaista, kuten lohta ja makrillia.
  • Turkkilaista jogurttia.
  • Kaaleja ja muita maanpäällisiä kasviksia.
  • Pakastekasviksia, kuten parsakaalia ja wokkikasviksia.
  • Avokadoja, oliiveja, oliiviöljyä ja pähkinöitä.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Sairaana työskentelijät tulevat kalliiksi – pitääkö nuhaista työkaveria syyllistää?

    2. 2

      Varustelekan perustaja: ”Yrittäjille kelpaa vain työntekijä, jolla on yliluonnollinen kyky suoriutua vaikeista tehtävistä”

    3. 3

      Yhdysvaltojen uudet lisätullit Kiinalle tulivat voimaan

    4. 4

      Viisi vuotta kyläkauppiaina riitti Turusille: ”Viime talvessa oli tarpeeksi kestämistä”

    5. 5

      Siilasmaa kertoi Jorma Ollilan raivokohtauksista HS:lle – jatkaa keskustelua Twitterissä: ”Siihen syyllistymme me kaikki vuorollamme”

    6. 6

      HS: Risto Siilasmaa avautuu Jorma Ollilan raivokohtauksista: ”Elop kyyneleet silmissä, pelon ilmapiiri edesauttoi Nokian tuhoa...”

    7. 7

      Sipilä irtisanomissuojan heikennyksestä: ”Tiedän kipukohdat ja arviot, miten sitä pitäisi muuttaa”

    8. 8

      EU-komissio vaatii selvitystä Danske Bankin rahanpesusotkusta

    9. 9

      Asiakastieto vähentää tänä vuonna noin 40 työntekijää

    10. 10

      Kommentti: Superkuusikko kiskoo vielä osakkeita ennätykseen, korkokäyrästä näkyy vakava varoitus

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Viisi vuotta kyläkauppiaina riitti Turusille: ”Viime talvessa oli tarpeeksi kestämistä”

    2. 2

      Varustelekan perustaja: ”Yrittäjille kelpaa vain työntekijä, jolla on yliluonnollinen kyky suoriutua vaikeista tehtävistä”

    3. 3

      HS: Risto Siilasmaa avautuu Jorma Ollilan raivokohtauksista: ”Elop kyyneleet silmissä, pelon ilmapiiri edesauttoi Nokian tuhoa...”

    4. 4

      Sairaana työskentelijät tulevat kalliiksi – pitääkö nuhaista työkaveria syyllistää?

    5. 5

      Siilasmaa kertoi Jorma Ollilan raivokohtauksista HS:lle – jatkaa keskustelua Twitterissä: ”Siihen syyllistymme me kaikki vuorollamme”

    6. 6

      Kommentti: Superkuusikko kiskoo vielä osakkeita ennätykseen, korkokäyrästä näkyy vakava varoitus

    7. 7

      Sipilä irtisanomissuojan heikennyksestä: ”Tiedän kipukohdat ja arviot, miten sitä pitäisi muuttaa”

    8. 8

      Lopettavan Ajattaren toimitusjohtaja: ”Olen itkenyt yhden Atlantin verran”

    9. 9

      Näistä osaajista on kova pula ja keskitienestit noin 4 000 e/kk – ”Työpaikoissa, jotka eivät täyty, on jotain erikoista”

    10. 10

      PAMin Selin Ylellä: Kompromissi yrityksen koosta ei kelpaa irtisanomissuoja-asiassa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Järjestyksenvalvoja Jaakko kertoo humalaisen naisen rivosta tempusta ravintolassa – ”Tuumasin, että ei tämä kuule niin toimi”

    2. 2

      Näillä aloilla on nyt huutava pula työntekijöistä – katso missä sinulle on töitä

    3. 3

      Kerrostaloasukkaat saivat karun kirjeen: tontin vuokra nousee yli 800 % – ”Sitä ei ollut todeksi uskoa”

    4. 4

      Massiivinen kauppakeskus Redi avautuu torstaina – Kuvat: tältä sisällä näyttää vuorokausi ennen avajaisia

    5. 5

      10 000 euroa vuodessa säästänyt Julia kertoo, miten hän käyttää rahaa ja mikä häntä nolottaa

    6. 6

      Viisi vuotta kyläkauppiaina riitti Turusille: ”Viime talvessa oli tarpeeksi kestämistä”

    7. 7

      Varustelekan perustaja: ”Yrittäjille kelpaa vain työntekijä, jolla on yliluonnollinen kyky suoriutua vaikeista tehtävistä”

    8. 8

      Näistä osaajista on kova pula ja keskitienestit noin 4 000 e/kk – ”Työpaikoissa, jotka eivät täyty, on jotain erikoista”

    9. 9

      Lopettavan Ajattaren toimitusjohtaja: ”Olen itkenyt yhden Atlantin verran”

    10. 10

      Video: Tälläinen ryysis oli Kalasatamassa kello 9, kun iso kauppakeskus Redi avasi ovensa

    11. Näytä lisää