Varo, ettet syö valeruokaa

Julkaistu:

Kaupoissa myydään nykyään paljon valeruokaa – ruokaa, joka on niin keinotekoista, ettei se edes mätäne. Erityisesti monet keyvttuotteina myytävät ruoat ovat tällaisia. Ne ovat osoittautuneet painon ja terveyden hallinnan kannalta huonoksi valinnaksi. Lisäksi ne ovat usein täynnä lisäaineita.


Nyt lusikkansa lisäainesoppaan pistää Ruotsin suosituimman terveysblogin kostdoktorn.se:n pitäjä Andreas Eenfeldt. Hänen mukaansa huonompi maku ei ole kevyttuotteiden ainoa vika, vaan ne ovat myös täynnä lisäaineita.

Yleislääketieteen erikoislääkärin Eenfeldtin mukaan on korkea aika ryhtyä syömään kunnolla. Uudessa kirjassaan Ruokavallankumous ( readme.fi) hän kehottaa myös vähähiilihydraattiseen ravintoon, mutta muistuttaa että nk. Low Carb -tuotteet ovat ”käärme paratiisissa”.

Näin Low Carb
hämää sinua
 

– Esimerkiksi Low Carb -pastaan ja -suklaaseen kannattaa suhtautua äärimmäisellä varauksella. Ne ovat pilanneet monien laihtumisen, hän kirjoittaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Eenfeldtin mukaan niiden luovan markkinoinnin takaa löytyy hiilihydraatteja, joista kuluttajalle ei hiiskuta.

– Low Carb -suklaat ovat yleensä täynnä sokerialkoholeja, joita myyjät eivät laske hiilihydraatteihin. Suunnilleen puolet sokerialkoholeista imeytyy elimistöön nostaen verensokeria. Loppuosa päätyy paksusuoleen ja aiheuttaa helposti kaasunmuodostusta ja ripulia. Sen lisäksi ne tietenkin ylläpitävät makeanhimoa, Eenfeldt kirjoittaa.

Älä osta sitä,
mitä et ymmärrä


Aivan kuten piensijoittajan kultainen neuvo kuuluu, älä osta sellaista, mitä et ymmärrä, Eenfeldt neuvoo karttamaan valeruokaa, josta ei ymmärrä mitä se on.

Oikea ruoka muistuttaa hänen mielestään sitä, mitä ihmiset ovat syöneet miljoonia vuosia ja jota meidän elimistömme on tottunut hyödyntämään.

– Kaupoissa on nykyään valitettavan runsaasti halpoja kopioita. Ne ovat valeruokia, jotka ovat niin keinotekoisia, että ne eivät edes mätäne. Edes mikro-organismit eivät elä niissä.

Margariini saa häneltä suosituksen ”kannattaa välttää”, koska voin teollisen jäljitelmän omega-6-pitoisuus on nostettu epäluonnollisen korkealle.

– Vailla terveydellisiä etuja, maistuu pahalle. Tilastollinen yhteys astmaan, allergiaan ja muihin tulehduksellisiin sairauksiin, Eenfeldt tykittää 

Eenfeldtin kolme
perusvihjettä ovat:


1. Vältä tuotteita, jotka ovat täynnä eriskummallisia aineksia, joiden nimen hädin tuskin pystyt lausumaan. Ne eivät välttämättä ole vaarallisia, mutta sellaisia tarvitaan vain valeruoassa.

2. Vältä liikaa sokeria tai tärkkelystä (Usein ne ovat samoja tuotteita kuin kohdassa 1.)

3. Vältä kevyttuotteita (Usein ne ovat samoja kuin kohdissa 1-2.)

Länsimainen roskaruoka kuuluu hänen mielestään ainakin kahteen edellisistä kategorioista.

Ja tällaisen ostoslistan
hän antaa vasta-alkajalle:


  • Voita sekä mahdollisimman rasvaista kuohukermaa ja ranskankermaa.
  • Kananmunia ja pekonia.
  • Jauhelihaa, paistia, palapaistia, kyljyksiä ja fileitä.
  • Kalaa – mieluusti rasvaista, kuten lohta ja makrillia.
  • Turkkilaista jogurttia.
  • Kaaleja ja muita maanpäällisiä kasviksia.
  • Pakastekasviksia, kuten parsakaalia ja wokkikasviksia.
  • Avokadoja, oliiveja, oliiviöljyä ja pähkinöitä.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Lääkejakelu­sotkussa ryvettyneen Oriolan toimitus­johtaja sai lähtö­passit – hallituksen puheen­johtaja Anssi Vanjoki kertoo miksi

    2. 2

      Tässä suomalaisfirmassa ei ole yhtään esimiestä – ja uusi työntekijä saa ”lomalainaa”

    3. 3

      Oravan ylimääräinen yhtiökokous erotti hallituksen

    4. 4

      Analyytikko Metson toimitusjohtajan lähdöstä: Todennäköisesti enemmän vetoa Assa Abloyhin kuin työntöä Metsosta

    5. 5

      Rahoitusalan työriidan sovittelu jumittaa – ”Tilanne on huolestuttava”

    6. 6

      Autioituneet puhelinkopit saivat uuden elämän Lontoossa – nuorilla yrittäjillä ei varaa isompiin liiketiloihin

    7. 7

      EU epäilee Ikeaa veronkierrosta – kilpailuosasto aloittaa tutkinnan

    8. 8

      Pitäisikö suurten ikäluokkien maksaa hoivansa itse? Tutkija: ”Emme voi aina lähteä siitä, että korotetaan veroja”

    9. 9

      Lääke­tukkuri Oriolan osake kiri peräti 6,3 prosenttia – syynä toimitus­johtajan lähtö

    10. 10

      Suomen Pankki: Ei ole mitään syytä uskoa, ettei kasvu jatkuisi

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Pitäisikö suurten ikäluokkien maksaa hoivansa itse? Tutkija: ”Emme voi aina lähteä siitä, että korotetaan veroja”

    2. 2

      Tässä suomalaisfirmassa ei ole yhtään esimiestä – ja uusi työntekijä saa ”lomalainaa”

    3. 3

      Perustulo teki Ailasta, 54, julkkiksen – uskoo, että töitä voi tulla ”outojen sattumien kautta”

    4. 4

      Lääkejakelu­sotkussa ryvettyneen Oriolan toimitus­johtaja sai lähtö­passit – hallituksen puheen­johtaja Anssi Vanjoki kertoo miksi

    5. 5

      Oriolan toimitusjohtaja vaihtuu – tulos kärsii lääkejakelusotkusta

    6. 6

      Kommentti: Eläkepommi on vasta alkua – kuka maksaa Suomen seuraavan talouskurimuksen?

    7. 7

      Perustulo oli ensin järkytys: lähihoitaja Veera, 30, on tyytyväinen kokeiluun – sai vakituisen työn

    8. 8

      Metson toimitusjohtaja jättää yhtiön – aloitti vasta elokuussa

    9. 9

      Autioituneet puhelinkopit saivat uuden elämän Lontoossa – nuorilla yrittäjillä ei varaa isompiin liiketiloihin

    10. 10

      Jarkko, 46, saa perustuloa 560 €/kk ja pyörittää suklaakauppaa – ”Rohkenin aloittaa tämän ansiosta”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Perhe osti valmistalon, jossa he eivät voi asua: ”Kotimme arvo on pankin mukaan 0 euroa”

    2. 2

      Espoolainen joulupukki kertoo hintansa – hämmästelee Porvoon pukin taksaa: ”Kuulostaa jo ihan mielettömältä”

    3. 3

      Perheenisä Pasi pelkää talvea: Avaimet käteen -talo sai energialuokan G – ”Ei varaa muuttaa terveempään taloon”

    4. 4

      ”Autojobbari Antti tienaa yli 70 000 euroa vuodessa ja viettää luksuselämää” – verottajalle vyöryy vinkkejä autokaupasta

    5. 5

      Halkoja, aurausta, mökin laajennusta – näin tavallinen kansa välttelee veroja

    6. 6

      Työttömyystukiin tulee uusi leikkuri – näin toimii kiistelty ”aktiivimalli”

    7. 7

      Tässä suomalaisfirmassa ei ole yhtään esimiestä – ja uusi työntekijä saa ”lomalainaa”

    8. 8

      Rakennusalan konkari Pekka valmistaloista: Huonolla tuurilla jää vain kivijalka ja 300 000 € lainaa

    9. 9

      Jarkko, 46, saa perustuloa 560 €/kk ja pyörittää suklaakauppaa – ”Rohkenin aloittaa tämän ansiosta”

    10. 10

      Muovisissa vesijohdoissa piilee riski – suositellaan juoksuttamaan vettä

    11. Näytä lisää